c

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Mnogi mislijo, da je plevel, a v resnici je še kako zdravilen
Koliko med vami vas je slabe volje, ko na lično urejenih gredicah zagledate plevel? Med njimi je tudi tolščak, toda četudi je plevel, je ta rastlina zelo okusna ter celo zdravilna. Mogoče mu zato na svojem vrtu namenite svoj košček zemlje.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas
Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Super triki proti moljem
Če ste opazili na več oblačilih drobne luknjice, potem obstaja velika verjetnost, da so se v vaših omarah naselili molji. Kako ukrepati, da jih uspešno preženemo, in kaj storiti, da sploh preprečimo njihov prihod v naš dom?

Kaj je tatsoi, zelenjava, ki bo preživela tudi mrzlo zimo?
Tatsoi je zelena listnata zelenjava, ki spada v družino kapusnic tako kot zelje, ohrovt, cvetača in brokoli. Ima velike zaobljene liste v obliki žlice, ki so maslene teksture in rahlo sladkega okusa. Gre za zelenjavo, ki izvira iz Azije, ker je podobno kot špinača precej odporna na mraz, pa je primerna tudi za gojenje jeseni in pozimi.

Zelenjava, ki vsebuje kar 40-krat več fitokemikalij od drugih
Gojenje mikrozelenja ima veliko koristi in je sploh v zimskih dneh, ko ostale zelenjave ni na pretek, dobrodošla alternativa. Poleg tega, da zanjo ne potrebujete veliko prostora, je prednost tudi ta, da jo lahko gojite vse leto, ne glede na podnebje, v katerem živite.

Puntarelle: sorta radiča, ki je še posebej priljubljena v Italiji
Puntarelle so poganjki posebne sorte katalonskega radiča. Na pogled so videti kot šop majhnih kalčkov, ki jih obdaja skupina dolgih, koničastih listov in spominjajo na šparglje ali beluše. Mnogi to vrsto obožujejo zaradi hrustljavosti in nezamenljivega okusa. Če je še niste poskusili, vas prepričamo v nadaljevanju – morda celo do te mere, da jo posadite na svoj vrt.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Solata, ki jo obožujemo pozimi
Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Trik, s katerim najhitreje zmehčamo kivi
Kivi je zimsko sadje polnega okusa ter bogato s hranili in zato prijetna osvežitev v času, ko drugega sadja in zelenjave ni ravno na pretek. Toda preden ga lahko uživamo, mora biti popolnoma zrel. Za vas imamo trik, kako v kratkem času zmehčati sveže nabrano sadje.

Prezrta podzemna zelenjava, ki je izjemno koristna za zdravje
Topinambur, pogosto imenovan tudi laški koren ali laška repa, je korenasta zelenjava, ki jo uživamo in pripravljamo podobno kot krompir. Od slednjega se sicer razlikuje po tem, da ima precej manj škroba. Topinambur izvira iz Severne Amerike in ga je zelo enostavno gojiti, celo do te mere, da se skoraj šteje za invazivnega.

Zdaj lahko ujamete še zadnji vlak za sejanje te rastline
Vrtnarji smo s sajenjem lahko aktivni tudi jeseni, ne le v spomladanskem času. Tako lahko jeseni posejemo določene rastline, ki nas bodo razveselile spomladi.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic
Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kako varno je za psa uživanje buč?
Kot ljubečemu lastniku psa vam je gotovo zelo pomembno, da je vaš ljubljenček zdrav in zadovoljen. Veste, torej, in ste zelo pozorni med drugim tudi na to, kaj lahko poje in česa ne. V jesenskem času, ko je na voljo veliko buč, se zato morda sprašujete, kako dober prigrizek so te zanj.

Kaki, ki ima okus po čokoladi
Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Jesenska cvetlica, ki jo najdemo tudi v čaju in kozmetičnih izdelkih
Krizanteme so priljubljene cvetlice, ki krasijo vrtove in jesenske terase s svojo bogato paleto barv, ki vključuje rdečo, rumeno, oranžno, vijoličasto in belo. Še posebej cenjene so v pozni jeseni, ko večina drugih rastlin že usahne. Kdaj cvetijo in kakšne pogoje potrebujejo za uspešno rast?

Sveto drevo, ki vas bo zaščitilo pred zli duhovi
Jerebika ni le čudovito drevo za okras vrta, ampak tudi koristno drevo za privabljanje ptic, izboljšanje tal in zdravilne pripravke. In če ste vsaj malo vraževerni, potem boste jerebiko na vrtu zagotovo želeli imeti, saj naj bi odganjala zle duhove.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Atraktivna grmovnica s čudovitimi zdravilnimi cvetovi
Hibiskus je zagotovo ena izmed bolj atraktivnih grmovnic. Čudovita skozi celo leto, v poletnem in jesenskem času, ko nas razveseli s svojimi cvetovi različnih barv pa še toliko bolj. Njeni cvetovi pa tudi privabljajo čebele, ki so pomemben člen opraševanja in zato vzpodbudno delujejo tudi na rast ostalih rastlin na vrtu.

Pred nami spektakel na nebu
V naslednjih dneh bo na našem nočnem nebu s prostim očesom viden komet, ki ga z Zemlje niso videli že vse od neandertalcev. Kot so si enotni astronomi, gre za komet stoletja!

Zlata pravila sajenja jesenskega česna in čebule
Česen in čebula sta dve izmed izjemno aromatičnih vrtnin, ki spadata v družino narcisovk. Poleg tega, da sta obe bogati z eteričnimi olji in zato značilnega ostrega vonja in okusa, imata še eno skupno lastnost – sta namreč izredno močna naravna antibiotika, ki nam lahko pomagata dvigniti imunski sistem in nas rešita pred marsikatero zdravstveno nevšečnostjo, še posebej v hladnejšem času. Če ste v tem trenutku ugotovili, da ga nujno morate imeti na svojem vrtu, na srečo še niste prepozni. Tako česen kot čebulo namreč lahko sadimo v spomladanski sezoni in tudi pozno v jeseni.

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt
V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Ali je orkan mogoče preprečiti?
Orkani so naravni pojavi, ki nastajajo zaradi globalnih vremenskih in klimatskih pogojev, predvsem pa je njihov nastanek odvisen od toplote oceanov in dinamike atmosfere.

8 trendov ureditve doma, ki jih boste obžalovali
Priznajmo si: vsi, vključno s profesionalnimi oblikovalci in ljubitelji oblikovanja, smo že sprejeli dekorativne odločitve, ki smo jih kasneje obžalovali. Notranje oblikovalce smo povprašali, kateri trendi so jim sprva služili, a so se sčasoma izkazali za veliko napako, da se jim lahko izognemo.

Napotki, ki jih upoštevajte ob postavljanju hladilnika v kuhinjo
Funkcionalnost kuhinje se morda najbolj pokaže pri razporeditvi velikih kuhinjskih aparatov, manjših kuhinjskih elementov in pohištva. V večini domačih kuhinj najdemo pomivalno korito, štedilnik in hladilnik postavljene ob steno, vendar je danes vse bolj priljubljen tudi kuhinjski otok, umeščen v središče prostora. Ker je kuhinja prostor, v katerem preživimo veliko časa, po drugi strani pa želimo, da je delo v njej opravljeno čim hitreje in čim bolj učinkovito, je bistveno, da je zasnovana čim bolj praktično. Držimo se torej enega glavnih načel opremljanja, ki pravi, da vedno začnemo z največjim elementom – v kuhinji je to seveda hladilnik.

Zakaj je Samsung WindFree klimatska naprava najboljša izbira za vsak prostor?
Samsung definira ohlajanje notranjih prostorov že od predstavitve svojega prvega klimatskega sistema leta 1974. Ko gre za sodobne rešitve hlajenja, Samsung WindFree klimatske naprave še naprej premikajo meje in postavljajo nove standarde. S številnimi ključnimi inovacijami ti klimatski sistemi ne zagotavljajo le optimalne temperature, ampak tudi izboljšujejo kakovost življenja na okolju prijazen način. Spodaj navajamo tri ključne razloge, zakaj je ravno WindFree najboljša izbira za vsak prostor.

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu
Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.