c

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?
Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

To ličinko pogosto zamenjamo za ličinko majskega hrošča
Z osupljivim videzom v prelivajoči in svetleči se svetlozeleni podobi je odraslo zlato minico enostavno prepoznati. Nekoliko težje pa jo je identificirati, ko je ta še v razvojni fazi ličinke, saj je precej podobna ličinki majskega hrošča.

Paprika je eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu
Paprika je morda eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu. Najpogosteje jo gojimo v odtenkih rdeče, rumene, oranžne in zelene, medtem ko so bele, vijolične in rjave sorte nekoliko manj pogoste. Izbirate lahko med številnimi sortami paprike, od sladke do pikantne, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali zožiti možnosti in izbrati najboljšo sorto paprike za vaš vrt.

Difuzor in dišeče sveče, ki preženejo pomladansko utrujenost
Izberite svoj najljubši difuzor ali dišeče sveče, s katerimi boste premagali pomladansko utrujenost in si pričarali vonj po pomladi. Preberite si več tukaj!

Nikar ne delajte te napake
Vsak starš se prej ali slej znajde v situaciji, ko mora svojemu odraščajočemu otroku prilagoditi, preurediti ali na novo opremiti otroško sobo. Postelja, omare in drugi kosi pohištva sčasoma postanejo premajhni, poleg tega otroci prerastejo razne risane junake in druge motive ali barve, v katere so po navadi odete otroške sobe. Ko otrok vstopi v najstniška leta, torej potrebuje mladinsko sobo, ki naj bi mu služila dolga leta, zato je pri opremljanju potrebno upoštevati več dejavnikov.

Zdaj je čas, da na vrt posadite jagode
Sveže jagode niso samo dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo celo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?
Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

Sezona špargljev se začne spomladi
Šparglji so ena prvih zelenjadnic, pripravljenih za obiranje spomladi, in tudi ena redkih trajnic, ki rastejo na vrtu. Ker bodo na istem mestu rasli več več let, jim morate najti mesto z vsemi rastnimi pogoji, ki jih potrebujejo. Preberite, kaj vse je še pomembno za dobro letino špargljev.

Naj postane balkon vaš najljubši kotiček doma
Kava na balkonu? Zagotovo bo kmalu čas tudi za to, saj prihaja pomlad, z njo pa toplejši in daljši dnevi. Tudi če nimate letne terase in domačega bazena, lahko uživate na prostem. S pravo opremo pa bo vaš balkon postal prava zelena oaza miru in užitka, kjer boste z veseljem posedali in klepetali s svojimi bližnjimi ali prijatelji.

Manjša drevesa, ki odlično uspevajo tudi v loncu
Čeprav večina drevesnih vrst najbolje uspeva v tleh, kjer imajo na voljo praktično neomejen prostor, se nekatera manjša drevesa dobro obnesejo tudi posajena v loncu. Če jim zagotovimo optimalne pogoje, kar je s tem, ko jih lahko brez presajanja po potrebi premikamo, pravzaprav še lažje, bodo ne le preživela, ampak, odvisno od vrste, razvila celo cvetove in plodove. Če ste se odločili, da vaš vrt ali terasa potrebuje popestritev z drevesom v loncu, morate za začetek najprej vedeti, katere vrste so sploh primerne za takšno vrsto gojenja.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Energetsko učinkovit dom zahteva kakovosten prezračevalni sistem
Z vedno večjo energetsko učinkovitostjo objektov, zahvaljujoč kakovostnim izolativnim materialom, ki prepuščajo minimalno zraka, postaja vse pomembnejši element zdravega bivalnega okolja tudi kakovosten prezračevalni sistem. Ne le novogradnje, potrebujejo ga tudi starejši obnovljeni objekti. Učinkovit prezračevalni sistem namreč zagotavlja stalen pretok zraka ter tako preprečuje zatohlost in vlažnost v prostoru.

Drobnjak je vsestransko uporaben v številnih jedeh
Drobnjak je trajnica, ki spada v družino čebulnic in se pogosto uporablja kot aromatični dodatek h kuhanim ali surovim jedem. Po okusu spominja na čebulo, njegova posebnost pa je tudi v zdravilnosti za naše telo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter je poln eteričnih olj.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah
Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav
Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Te vrste gardenij so med najlepšimi
Gardenija je nežen zimzelen grm z neverjetno dišečimi cvetovi in sijočimi temno zelenimi listi. Doma je v tropih, vendar se z minimalno nego odlično obnese tudi pri nas. Priljubljena je predvsem zaradi svojega čudovitega videza, pa tudi zaradi simbolike, ki jo nosi. Gardenije najrazličnejših sort namreč predstavljajo lepoto, eleganco, harmonijo in pozitivno energijo. Predstavljamo vam štiri najbolj priljubljene gardenije!

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Ti okraski so najnovejši božični trend
Ti prikupni majhni ameriški krofki so zadnji trend v okraševanju božičnega drevesa. Polni živih barv in okrašeni z najrazličnejšimi posipi so sveža ideja za vaše letošnje božično drevo. Na žalost jih ne boste mogli pojesti, a bodo čudovit okrasek, ki ga z razlogom obožujejo tako otroci kot odrasli. Naredite jih lahko iz blaga, gline, keramične mase za vlivanje ali slanega testa, pri okraševanju pa domišljiji pustite prosto pot.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok
Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

Mačehe niso samo za na grobove
Ker se jesen že počasi preveša v zimo in je dan že precej kratek, temperature pa se ponoči spustijo tudi skoraj do ledišča, je skrajni čas, da poletne cvetlice zamenjamo za nekaj bolj trpežnega. Čudovito cvetje, ki je ime dobilo po številnih zgodbah, v katerih nastopajo sebične mačehe, spada v družino vijolic. V preteklosti se je mačeh na domačem vrtu in okenskih policah marsikdo izogibal, saj naj bi veljale za cvetje, ki je bolj primerno za grobove, a dejstvo je, da so lahko čudovit in nezahteven cvetoči okras na balkonu ali okenski polici.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom pralnega stroja?
Prišli ste iz službe in v kopalnici vas je pričakala poplava, sredi nje pa pokvarjen pralni stroj. Torej je čas, da ga zamenjate. Čeprav nakup tega gospodinjskega aparata ni najbolj vznemirljiva stvar, pa si brez njega danes težko zamišljamo vsakdan. Vas zanima, na kaj morate biti pozorni pred nakupom in na kakšen način se lotiti izbire? Za vas imamo nekaj praktičnih nasvetov, kako med vso ponudbo izbrati pravi pralni stroj zase.

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov
Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Ali naložba v rekuperacijo odtehta ceno?
Za prav vsako bitje na našem zeleno-modrem planetu obstajajo optimalni pogoji, v katerih najbolje uspeva in se razvija. Za razvoj razvejanega in globokega koreninskega sistema neke rastline je na primer pomembno, da je primerno zalita, ima zadosten vir svetlobe in po potrebi posebno nego ob ekstremnih vremenskih pogojih.

Televizor Samsung The Terrace obiskovalcem Postojnske jame sedaj omogoča še bolj pristen stik s človeško ribico
Samsung z vsestranskimi napravami navdušuje številne uporabnike po vsem svetu. Mesto so našle celo v Postojnski jami - eni najatraktivnejših jam na svetu s čudovitimi kapniškimi strukturami in živalskim svetom.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?
Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.



















