c

Mačehe niso samo za na grobove
Ker se jesen že počasi preveša v zimo in je dan že precej kratek, temperature pa se ponoči spustijo tudi skoraj do ledišča, je skrajni čas, da poletne cvetlice zamenjamo za nekaj bolj trpežnega. Čudovito cvetje, ki je ime dobilo po številnih zgodbah, v katerih nastopajo sebične mačehe, spada v družino vijolic. V preteklosti se je mačeh na domačem vrtu in okenskih policah marsikdo izogibal, saj naj bi veljale za cvetje, ki je bolj primerno za grobove, a dejstvo je, da so lahko čudovit in nezahteven cvetoči okras na balkonu ali okenski polici.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Na kaj moramo biti pozorni pred nakupom pralnega stroja?
Prišli ste iz službe in v kopalnici vas je pričakala poplava, sredi nje pa pokvarjen pralni stroj. Torej je čas, da ga zamenjate. Čeprav nakup tega gospodinjskega aparata ni najbolj vznemirljiva stvar, pa si brez njega danes težko zamišljamo vsakdan. Vas zanima, na kaj morate biti pozorni pred nakupom in na kakšen način se lotiti izbire? Za vas imamo nekaj praktičnih nasvetov, kako med vso ponudbo izbrati pravi pralni stroj zase.

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov
Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Ali naložba v rekuperacijo odtehta ceno?
Za prav vsako bitje na našem zeleno-modrem planetu obstajajo optimalni pogoji, v katerih najbolje uspeva in se razvija. Za razvoj razvejanega in globokega koreninskega sistema neke rastline je na primer pomembno, da je primerno zalita, ima zadosten vir svetlobe in po potrebi posebno nego ob ekstremnih vremenskih pogojih.

Televizor Samsung The Terrace obiskovalcem Postojnske jame sedaj omogoča še bolj pristen stik s človeško ribico
Samsung z vsestranskimi napravami navdušuje številne uporabnike po vsem svetu. Mesto so našle celo v Postojnski jami - eni najatraktivnejših jam na svetu s čudovitimi kapniškimi strukturami in živalskim svetom.

Kako pravilno shraniti rdeče zelje?
Rdeče zelje, ki ga poznamo tudi po imenu Blaukraut, navadno dozori bolj pozno, in sicer 140 dni po setvi. Najbolje uspeva na soncu in v polsenci, največ pa ga pridelajo na Kitajskem. Vsebuje kar nekaj vitaminov iz skupine B, vitamin C (skoraj toliko kot limone), kalij, kalcij, folno kislino in pa beta karoten. Čeprav je kot pri ostalem sadju in zelenjavi najbolj zdravo sveže zelje, pa imamo za vas nekaj nasvetov, kako najustrezneje shraniti rdeče zelje, da ga lahko jeste skozi vse leto.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Vreme v Novem mestu
Dolenjska, pokrajina na jugovzhodu Slovenije, je ena izmed pokrajin, ki s svojim razgibanim vremenskim dogajanjem nemalokrat preseneti tako prebivalce kot meteorologe, ki se trudijo vreme na določenem območju spraviti v neke predvidljive okvire. Podnebje je sicer zmerno celinsko, vendar z nekaj posebnostmi. Preverite, kakšno je značilno vreme za Novo mesto in okolico ter katere rekorde so v preteklosti tam izmerili!

Vse, česar niste vedeli o robidah
Robidnice so tako kot maline, precej enostavne za gojenje. Pogosto se zasadijo kar same in nemalokrat lahko na sprehodu v naravi opazimo trnasto goščavje, na katerem se skrivajo slastni temni sadeži. Če jh nameravate posaditi doma, potem zanje izberite prostor, kjer se bodo lahko prosto razraščale in vam tako dale obilno letino!

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir
Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Kako se lotiti kisanja repe?
Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Vreme za panonsko kotlino
Slovenija je geografsko gledano precej raznolika dežela, kar vpliva tudi na podnebne razmere, značilne za posamezno pokrajino. Med tremi tipi podnebja, ki prevladujejo pri nas, v Prekmurju govorimo o zmerno celinskem. Pa veste, kaj je zanj značilno?

Vreme za Ljubljano
Na podnebje v Sloveniji vplivajo številni dejavniki, med katerimi so najpomembnejši geografska lega, bližina morja ter razgiban relief. Posledica prepleta vseh teh vplivov so raznolike vremenske razmere. Ljubljanska kotlina je prav tako svojevrsten vremenski pojav, ob katerem gotovo najprej pomislite na gosto meglo v jesenskih in zimskih jutrih.

Vse kar morate vedeti o česnu
Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Čas je za pregled ogrevalnih naprav
Kurilna sezona se začne tretji dan, ko je zunanja temperatura v drugi polovici leta ob 21. uri tri dni zapored nižja ali enaka 12 C - torej, naslednji dan je prvi dan kurilne sezone. Preden pa se kurilna sezona začne, je treba pravočasno pripraviti sisteme gretja.

Gladiole simbolizirajo moč in ljubezen
Te pokončne lepotice, katerih barvna paleta cvetov sega vse od rumene, oranžne, bele, rdeče, rožnate pa do škrlatno modre, krasijo naše vrtove in tržnice ter pogosto sestavljajo najbolj pisane šopke. Seveda govorimo o gladiolah.

Recept za nešpljev liker, ki ga morate preizkusiti
Nešplja zanesljivo rodi vsako leto, saj se razcveti šele po tem, ko cvetovom ne grozijo več pozne zmrzali.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

V ozimnici se znajdejo sušene, zamrznjene ali v obliki marmelad
Visoka stara sliva je že od nekdaj prisotna v slovenskih sadovnjakih, njeni majhni modri sadeži pa so se zelo pogosto znašli v domačih cmokih in slastnih marmeladah. In prav je tako, saj gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki jih poznamo.

Fižol po kakovosti in vsebini hranil prekaša večino druge zelenjave
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Peteršilj ima številne pozitivne učinke za naše telo
Peteršilj je začimba, ki se znajde na marsikaterem vrtu ali okenski polici, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Pa ste vedeli, da je to zelišče zelo dobro tudi za naše zdravje?

Kaj bi morali vedeti o bučkah?
Lahko bi rekli, da je poletje letni čas, ki je tudi v znamenju bučk oziroma receptov, ki jih je mogoče pripraviti s to zdravo zelenjavo. Ne le, da je lahko sestavina množice okusnih jedi – dobra novica je še, da bučk ni težko gojiti. Posadite jih lahko celo na balkonu.

Vrtnina, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Fižol spada v rod rastlin iz družine metuljnic, njihova semena pa uporabljamo za namene prehranjevanja - kot hrano ali krmo. Je ena najbolj priljubljenih in tudi najbolj razširjenih vrtnin na vrtu, in če ga do sedaj niste ravno marali, si boste po tem članku zagotovo premislili.

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Prezrta zelenjava, ki je izjemno zdravilna
Koleraba je po krivici prezrta zelenjava, ki je izjemno zdravilna, pa tudi okusna. Na srečo se zadnja leta počasi vrača tudi na slovenske vrtove. Če vas mika, da bi jo tudi vi gojili, vam v nadaljevanju ponujamo nekaj koristnih napotkov.

Drobnjak ima številne koristi za zdravje
Drobnjak v Sloveniji poznamo tudi pod imenom šnitloh. Je trajna čebulnica, pravzaprav najmanjša vrsta užitnih čebul, ki je bogata z vitaminoma B2 in C ter s karotenom. Vsebuje kalij, kalcij, natrij, železo in fosfor, zaradi vseh opisanih značilnosti pa blagodejno vpliva na človeško telo.

Recept za domači liker iz aronije
Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.