Dominvrt.si

c

Maline, ki so posebne zaradi svoje barve in še bolj zaradi sladkega okusa

Maline so precej pogoste rastline na naših vrtovih, ampak ali ste že kdaj poskusili rumeno različico tega sadeža? S svojim sladkim okusom bi vas zagotovo prepričale. Morda vas sedaj zanima tudi, ali obstaja razlika v negi grmov rdečih in rumenih malin? Vse to izveste v nadaljevanju.

Orehovec: recept za domači zeliščni liker

Orehovec se v ljudskem zdravilstvu že več sto let uporablja kot 'zdravilo' za lajšanje težav s prebavo, želodcem in ščitnico. V nadaljevanju razkrivamo 90 let star recept za orehov liker.

Zato morate stara okna čimprej zamenjati

Okna so izjemno pomemben člen vsakega doma. Omogočajo stalen dotok svetobe v prostor, ga razsvetlijo in nudijo občutek stika z zunanjim svetom. Ne glede na to, ali gre za novogradnjo ali starejšo zgradbo, so okna dolgoročna investicija, zato je pri izbiri potrebno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov, ki vam bodo zagotovili izjemne prihranke ter kakovostno bivanje.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?

Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Kako varčni so v resnici varčni gospodinjski aparati?

Poraba energije gospodinjskih aparatov je v domačem okoju precej večja, kot navajajo številke na obvezni energijski nalepki, pišejo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Na to opozarjamo potrošniške organizacije že dlje časa, enako ugotovitev pa je potrdila tudi študija mednarodnega strokovnega združenja Evropski okoljski biro (eeb.org), ki je preučila porabo pri hladilnikih, televizorjih in pomivalnih strojih. Izmerjena poraba odstopa v večini primerov navzgor, v posameznih primerih tudi do dvakrat.

Je ta zelenjava res nevarna za zdravje?

Razhudniki spadajo v družino z latinskim poimenovanjem 'Solanaceae'. Izvor tega imena je nejasen, vendar se domneva, da je ta lahko posledica temne in mistične preteklosti, saj naj bi nekatere vrste razhudnikov v preteklosti uporabljali kot narkotike in halucinogene. Pa so te sicer povsem vsakdanje vrtnine res lahko na kakršen koli način škodljive?

Je res ceneje prati ponoči?

Cene elektrike so v zadnjih letih poskočile in mnogi so zaskrbljeni zaradi vse večjih računov, zato je normalno, da se sprašujete, ali obstajajo načini, kako prihraniti vsaj nekaj denarja.

7 najpogostejših napak pri prenovi kuhinje

Ko začnemo s prenovo kuhinje, smo polni pričakovanj, idej in navdušenja. Vendar je lahko brez skrbnega načrtovanja to projekt, ki v kasnejših obdobjih povzroči nemalo preglavic. A kako se izogniti raznoraznim pastem? To je vprašanje, ki si ga lastniki postavijo, ko se lotijo prenove kuhinje. Ustvariti je treba funkcionalen, učinkovit in estetsko privlačen prostor, ki ustreza potrebam sodobnega gospodinjstva. Ta cilj pa je lahko dosežen le, če ne pride do pogostih napak, o katerih bomo govorili v članku.

Ali veste, kaj so čajote?

Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Naberite jih zdaj, da vam pozimi ne bo žal

Ste tudi vi med tistimi, ki ob prehladu prisegajo na domač sirup iz smrekovih vršičkov? Če si želite letošnjo jesen lajšati simptome prehlada ali okrepiti imunski sistem z domačim zvarkom, potem je zdaj zadnji čas, da se lotite priprave.

Ali veste, kaj je oka?

Poznate to majhno korenasto zelenjavo, ki izhaja iz Peruja in spominja na krompir? Gre za oko ali andski krompir, kot mu tudi pravimo pri nas. Najbolj pogosto ga zasledimo v Boliviji in Peruju, precej znan pa je tudi na Novi Zelandiji. Ker ima pred krompirjem resne prednosti – nima namreč znanih škodljivcev ali bolezni – pa postaja vedno bolj poznan tudi v drugih delih sveta.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti

Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

Koliko elektrike porabijo vaši gospodinjski aparati?

Glede na vse višje zneske na položnicah za elektriko bo v letu 2024 tradicionalnim odločitvam o hujšanju, odrekanju raznim razvadam in bolj zdravem življenjskem slogu najbrž treba dodati tudi malce drugačne vrste zaobljub: denimo varčevanje in smotrno porabo energije. Precej lahko storite z rednim ugašanjem luči in izklapljanjem aparatov, ko jih ne uporabljate. Tudi s pranjem v nočnih urah lahko prihranite. Še pomembnejše pa je, da preverite, kako potratni so dejansko vaši električni aparati, in jih po potrebi zamenjate z novimi, energetsko učinkovitejšimi modeli.

Idealno živilo v zimskih dneh

Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Tako boste zlahka odstranili vodni kamen

Doma pripravljeno čistilo iz naravnih sestavin je neškodljivo in učinkovito, uporabite pa ga lahko tudi pri čiščenju vodnega kamna. V nadaljevanju si preberite, kako lahko s takim čistilom očistite vodni kamen, ki se na primer zelo pogosto nabere v grelniku za vodo ali v kuhalnikih.

Električni grelnik vode – naj bo vklopljen ves čas ali le po potrebi?

Bo električni grelnik vode oziroma bojler porabil manj električne energije, če ga vklopite po potrebi ali če je neprestano vklopljen? Razkrivamo končni odgovor na to vprašanje, pa tudi nekaj praktičnih nasvetov in primerov.

Poznate vse njene pozitivne učinke?

Aronija, rastlina, ki izvira iz Severne Amerike, gojili pa so jo že stari Indijanci, je znana po svojih izjemno zdravilnih učinkih, zato jo posadite na svojem vrtu, če le imate to možnost.

Ali veste, kaj je romanesco?

Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Od sedaj naprej boste dvakrat premislili, ali jih boste res zavrgli

Vsi vemo, kako zelo vsestranski so pomarančni olupki, nikakor pa ne smemo zanemariti tudi koristi olupkov mandarin. V nadaljevanju preverite, zakaj jih ni dobro metati v smeti.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg

Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Zdravilne rastline: Naravi moramo vrniti, kar smo ji vzeli

Znova smo v obdobju, ko nas lahko hitro ujame sezonski prehlad ali gripa. Zato je pomembno, da skrbimo za dober imunski sistem, če pa nas bolezen ujame, si lahko pomagamo tudi s pripravki, ki rastejo na našem vrtu ali v bližini.

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic

Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Čas je za obiranje kivija

November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Načini, kako se znebiti strun na vrtu

Strune so ena izmed največjih nadlog, ki se naseli v zemlji in pošteno prizadene pridelek na vrtu. Tako kot pri mnogih drugih škodljivcih škode ne povzroča odrasla žival, ampak njene ličinke. Iz te ličinke se kasneje razvije hrošč pokalica, ki je ime dobil po značilnem zvoku, ki ga proizvaja in se sliši kot rahel pok.

Poznate vinsko bučo?

Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Poznate resnico o bučnem olju?

Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek

V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1105