sadje

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Stvari, ki v vaš dom privabljajo podgane
Veliko je stvari, ki v hišo privabljajo žuželke in glodavce, in v večini primerov prav vse živali privlačijo enaki pogoji. Naj gre za miš, podgano ali kaj tretjega, vsaka izmed njih v vašem domu išče hranljiv obrok, vir vode in prijeten prostor za razmnoževanje. A poznavanje ugodnih pogojev zanje pomeni več možnosti za vas, da se jih znebite.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Zato nekateri hranijo toaletni papir v hladilniku
Po dolgem dnevu v službi je zadnja stvar, ki si jo želite, ko stopite v kuhinjo, iz hladilnika zavonjati val zathlega, kislega zraka. Verjeli ali ne, da se rešite te neprijetne nadloge potrebujete le rolico toaletnega papirja.

Zato se je Ana kar sama odločila, da bo družini prenovila dom
Družina Markovec iz Ljubnega na Gorenjskem je živela v izjemno težkih bivanjskih razmerah. To so opazili sokrajani in prijatelji ter jih prijavili na Delovno akcijo. Prav vsi, brez izjeme si namreč želijo, da si Klemen, Linda in Liam po hudi tragediji, ko jim je bolezen za vedno vzela ženo in mamico Sandro, vsaj glede domovanja ne bi rabili delati skrbi. A šli so še korak dlje in tako Ano kot mojstre pustili odprtih ust!

7 prednosti rastlinjaka na lastnem vrtu
Postavitev rastlinjaka je pomembna pridobitev za vsakega vrtnarja. Ta namreč omogoča vrtnarjenje skozi vse leto, s čimer vam, ali bolje rečeno vašim rastlinam, niti najhladnejši zimski dnevi ne pridejo do živega. To pa ni edini razlog, za vas jih imamo kar sedem.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara
Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

Na tem sadju in zelenjavi je največ pesticidov
Komaj čakate na sezono jagod, breskev in češenj? Če vam povemo, da so te tri vrste sadja najpogosteje 'onesnažene' s pesticidi, morda ne boste več tako navdušeni. A nikar ne skrbite, čeprav se na spodnjem seznamu znajde kar nekaj takih vrst, ki smo jih doslej pogosto in z veseljem uživali, ni nobene potrebe, da bi se jim odpovedali. Morda boste le nekoliko bolj pozorni, kje jih kupujete.

Mrežaste vrečke za limone po uporabi nikar ne zavrzite
Gotovo nam je vsem že jasno, da je najboljši način za ekološko ravnanje ta, da poskušamo kar se da zmanjšati količino plastične in nasploh kakršnekoli embalaže, ki jo kupujemo. A popolno izogibanje ni vedno mogoče, saj je način pakiranja odvisen od proizvajalcev, kar pa še vedno ne pomeni, da sami kot potrošniki ne moremo storiti prav nič. Nikoli ne bi pomislili, da lahko mrežasto vrečko za limone kakorkoli ponovno uporabimo.

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
Jagodičnica (Arbutus menziesii) je širokolistno zimzeleno drevo, ki spada v družino vresovk. Njeno naravno okolje so mešani gozdovi severozahoda ZDA. Pogosto jih najdemo poleg duglazij, sekvoj in drugih iglavcev. Ker so odporne na sušo, ne prenašajo pa zmrzali, so pri nas bolj primerne za predele ob obali, kjer zime niso tako ostre.

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave
Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

V Sloveniji vse več onesnaženega sadja in zelenjave
Zdrav življenjski slog vključuje veliko zelenjave in sadja, toda večinoma si ga ne pridelujemo sami, ampak ga kupujemo, pa naj si bo to v velikih trgovskih centrih, na tržnici, pri kmetih ali v lokalni trgovini. Ob tem se danes pogosteje vprašamo, ali je res neoporečno?

Trik za lupljenje granatnega jabolka
Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Kako božična drevesa krasijo po svetu: jabolka, grilanda iz pokovke in brusnic, piškoti
Morda ste bolj človek navade in svoje domovanje vsako leto okrasite z istimi okraski, ki jih postopoma dopolnjujete z novimi. Ali pa ste eden tistih, ki nenehno spremlja trende in vsako leto izbere novo barvno shemo za božično-novoletno okrasitev. Ne glede na to, kam spadate, so nove ideje za okraševanje vedno dobrodošle. Preverili smo, kaj v različnih državah krasi domove ljudi v tem času.

Ta barva okraskov je letos med vsemi najbolj priljubljena
Božič je skoraj tukaj in če še niste dorekli, kakšna bo letos vaša smrečica, morda najdete kakšno idejo med temi, ki so letos najbolj priljubljene. Nekaj trendov je ostalo enakih kot lani, priljubljene ostajajo tudi večne klasike, kot je denimo zlata, na seznamu pa najdemo tudi nekaj bolj izvirnih.

Slovenka, ki je ustvarila edinstven izdelek za boljši svet
Alenka Leber Vračko je dolga leta vodila družinsko kmetijo, nato pa se je svoje poslanstvo odločila predati hčerkama. Sama je svojo pot nadaljevala pri ustvarjanju inovativnega izdelka, s katerim želi vse spodbuditi k bolj trajnostnemu razmišljanju in načinu življenja.

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Čudežna nalepka, ki ohranja svežino sadja
Če sadja in zelenjave ne shranimo pravilno, se hitro lahko začne proces gnitja, in takšna živila lahko samo še zavržemo. Izdelali so nalepko, ki bo pomagala svežino sadja ohraniti veliko dlje.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Tako boste odgnali mrčes iz vaše hiše
Škodljivci kaj hitro najdejo pot v vaš dom, zato je dobro, da imate stvari, ki jih privlačijo, stran od njihovega dosega.

Opozorilo: Ne nabirajte zelenjave, če je bil vaš vrt namočen
Uničujoče poplave v preteklih dneh niso povzročile le ogromno materialne škode znotraj domov, ampak so marsikomu zradirale tudi vse, kar je raslo na vrtu. Reševanje rastlin in sanacija vrtov ob takšni razsežnosti sta izjemno težavna, previdni pa moramo biti tudi pri pobiranju pridelkov in nenazadnje pri nadaljnjem obdelovanju vrta na onesnaženih območjih.

Opozorilo: Hrano, ki je prišla v stik z vodo, morate zavreči
Po obsežnih poplavah, ki so v zadnjih dneh prizadele številne domove, se situacija počasi umirja, a razsežnosti naravne nesreče se šele pričenjajo kazati. Ob čiščenju shrambe, kleti in kuhinje se marsikdo sprašuje, ali je hrana v naših domovih še varna za uživanje in pod katerimi pogoji.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti
Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico
Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Ali veste, kaj je asimina?
Asimina je manjše listopadno drevo, ki izvira iz severne Amerike, kasneje pa se je razširila tudi na države jugovzhoda ZDA in v Kanado. V zadnjem času jo zasledimo tudi na naših vrtovih. Razlog za njegovo priljubljenost, ki je rastlino 'ponesla' po svetu, so najverjetneje njeni okusni in izjemno hranilni plodovi, vendar pa je kljub vsemu pri nas še dokaj nepoznana. Eden izmed pridelovalcev tega sadeža pri nas, Andrej Krašna, ocenjuje, da se je z njo že srečala ali zanjo vsaj slišala, približno ena petina prebivalcev. V nadaljevanju vam podamo nekaj napotkov, kako se vzgoje tega drevesa lotite na svojem vrtu.