sadje

Skrivnostni sadež, ki po okusu spominja na grozdje in kivi
Josta je razmeroma nov hibrid jagodičastega sadja, ki po okusu spominja na nekakšno mešanico grozdja, borovnic in kivija. Dobro se obnese v toplejših podnebjih, sicer pa je razmeroma nezahteven za vzgojo. Preberite vse, kar morate vedeti o tem zanimivem sadežu!

Te rastline so dobri sosedi bučk
Bučke so priljubljena zelenjava v vsakem vrtu, saj jih je mogoče enostavno gojiti in njene plodove nato pripraviti na kopico načinov. Da bi bil pridelek čim boljši, je dobro razmišljati, s čim jih na gredici kombinirati, kaj torej posaditi zraven njih, da bi na ta način izboljšali rodovitnost prsti, poveča opraševanje cvetov in prežene škodljivce.

Ni vsa plesniva hrana za v smeti
Plesen, ki se prenaša s hrano, povzroči vrsto težav, od prebavnih motenj do – v najbolj skrajnih situacijah – poškodb ledvic ali na dolgi rok celo raka in drugih obolenj. Ampak ali to pomeni, da moramo vsako živilo, ki začne plesneti, v celoti zavreči?

Zaradi klimatskih sprememb visoka cena grozi najbolj priljubljenemu sadju pri nas
Podnebne spremembe, ki jim ne moremo več ubežati, vplivajo na vsa področja našega življenja. Kot poroča BBC, naj bi se zato precej podražile tudi banane, kar se bo poznalo tudi končnim potrošnikom po vsem svetu.

Kumar ne sadite poleg teh rastlih
Izkušeni vrtnarji vedo, da lahko s pravilno razporeditvijo rastlina na vrtu izboljšamo rast kumar na način, da odženemo škodljivce in preprečimo razvoj nekaterih bolezni. Poglejmo, katere rastline je priporočljivo vzgajati poleg te priljubljene poletne vrtnine in katere raje držimo na varni razdalji stran od kumar.

Trik, s katerim bodo jagode ostale sveže dlje časa
Le kdo ne mara jagod – teh neustavljivo sladkih rdečih sadežev. Najboljše so ravno spomladi in poleti, a na žalost so zelo delikatne za shranjevanje. Ker so tako zelo občutljive na vlago in temperaturo, smo poiskali način, kako jim lahko podaljšamo življenjsko dobo, ko so enkrat že nabrane.

9 stvari v hladilniku, ki bi jih morali zavreči
Redno tedensko čiščenje hrane v hladilniku prihrani prostor, reši pa vas lahko tudi bolečin v želodcu. Poglejte, katere stvari ne smejo stati v hladilniku predolgo.

Skriva sestavina, ki bo vaše vrtnice spodbudila k cvetenju
Trikov, ki bodo pomagali našim rožam bujno in zdravo cveteti, ni nikoli preveč, še posebej pa imamo radi takšne, ki ne zahtevajo nevarnih kemikalij in dragih gnojil. Ko gre za nego vrtnic, pa moramo biti še posebej previdni – poskusite lahko s tem naravnim gnojilom, ki ga enostavno izdelate sami.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Stvari, ki v vaš dom privabljajo podgane
Veliko je stvari, ki v hišo privabljajo žuželke in glodavce, in v večini primerov prav vse živali privlačijo enaki pogoji. Naj gre za miš, podgano ali kaj tretjega, vsaka izmed njih v vašem domu išče hranljiv obrok, vir vode in prijeten prostor za razmnoževanje. A poznavanje ugodnih pogojev zanje pomeni več možnosti za vas, da se jih znebite.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Zato nekateri hranijo toaletni papir v hladilniku
Po dolgem dnevu v službi je zadnja stvar, ki si jo želite, ko stopite v kuhinjo, iz hladilnika zavonjati val zathlega, kislega zraka. Verjeli ali ne, da se rešite te neprijetne nadloge potrebujete le rolico toaletnega papirja.

Zato se je Ana kar sama odločila, da bo družini prenovila dom
Družina Markovec iz Ljubnega na Gorenjskem je živela v izjemno težkih bivanjskih razmerah. To so opazili sokrajani in prijatelji ter jih prijavili na Delovno akcijo. Prav vsi, brez izjeme si namreč želijo, da si Klemen, Linda in Liam po hudi tragediji, ko jim je bolezen za vedno vzela ženo in mamico Sandro, vsaj glede domovanja ne bi rabili delati skrbi. A šli so še korak dlje in tako Ano kot mojstre pustili odprtih ust!

7 prednosti rastlinjaka na lastnem vrtu
Postavitev rastlinjaka je pomembna pridobitev za vsakega vrtnarja. Ta namreč omogoča vrtnarjenje skozi vse leto, s čimer vam, ali bolje rečeno vašim rastlinam, niti najhladnejši zimski dnevi ne pridejo do živega. To pa ni edini razlog, za vas jih imamo kar sedem.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara
Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

Na tem sadju in zelenjavi je največ pesticidov
Komaj čakate na sezono jagod, breskev in češenj? Če vam povemo, da so te tri vrste sadja najpogosteje 'onesnažene' s pesticidi, morda ne boste več tako navdušeni. A nikar ne skrbite, čeprav se na spodnjem seznamu znajde kar nekaj takih vrst, ki smo jih doslej pogosto in z veseljem uživali, ni nobene potrebe, da bi se jim odpovedali. Morda boste le nekoliko bolj pozorni, kje jih kupujete.

Mrežaste vrečke za limone po uporabi nikar ne zavrzite
Gotovo nam je vsem že jasno, da je najboljši način za ekološko ravnanje ta, da poskušamo kar se da zmanjšati količino plastične in nasploh kakršnekoli embalaže, ki jo kupujemo. A popolno izogibanje ni vedno mogoče, saj je način pakiranja odvisen od proizvajalcev, kar pa še vedno ne pomeni, da sami kot potrošniki ne moremo storiti prav nič. Nikoli ne bi pomislili, da lahko mrežasto vrečko za limone kakorkoli ponovno uporabimo.

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
Jagodičnica (Arbutus menziesii) je širokolistno zimzeleno drevo, ki spada v družino vresovk. Njeno naravno okolje so mešani gozdovi severozahoda ZDA. Pogosto jih najdemo poleg duglazij, sekvoj in drugih iglavcev. Ker so odporne na sušo, ne prenašajo pa zmrzali, so pri nas bolj primerne za predele ob obali, kjer zime niso tako ostre.

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave
Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

V Sloveniji vse več onesnaženega sadja in zelenjave
Zdrav življenjski slog vključuje veliko zelenjave in sadja, toda večinoma si ga ne pridelujemo sami, ampak ga kupujemo, pa naj si bo to v velikih trgovskih centrih, na tržnici, pri kmetih ali v lokalni trgovini. Ob tem se danes pogosteje vprašamo, ali je res neoporečno?

Trik za lupljenje granatnega jabolka
Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Kako božična drevesa krasijo po svetu: jabolka, grilanda iz pokovke in brusnic, piškoti
Morda ste bolj človek navade in svoje domovanje vsako leto okrasite z istimi okraski, ki jih postopoma dopolnjujete z novimi. Ali pa ste eden tistih, ki nenehno spremlja trende in vsako leto izbere novo barvno shemo za božično-novoletno okrasitev. Ne glede na to, kam spadate, so nove ideje za okraševanje vedno dobrodošle. Preverili smo, kaj v različnih državah krasi domove ljudi v tem času.

Ta barva okraskov je letos med vsemi najbolj priljubljena
Božič je skoraj tukaj in če še niste dorekli, kakšna bo letos vaša smrečica, morda najdete kakšno idejo med temi, ki so letos najbolj priljubljene. Nekaj trendov je ostalo enakih kot lani, priljubljene ostajajo tudi večne klasike, kot je denimo zlata, na seznamu pa najdemo tudi nekaj bolj izvirnih.

Slovenka, ki je ustvarila edinstven izdelek za boljši svet
Alenka Leber Vračko je dolga leta vodila družinsko kmetijo, nato pa se je svoje poslanstvo odločila predati hčerkama. Sama je svojo pot nadaljevala pri ustvarjanju inovativnega izdelka, s katerim želi vse spodbuditi k bolj trajnostnemu razmišljanju in načinu življenja.

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Čudežna nalepka, ki ohranja svežino sadja
Če sadja in zelenjave ne shranimo pravilno, se hitro lahko začne proces gnitja, in takšna živila lahko samo še zavržemo. Izdelali so nalepko, ki bo pomagala svežino sadja ohraniti veliko dlje.