sadje

Kako lahko prezrelo sadje uporabite v kuhinji?
Ste pri zadnjem večjem nakupu vzeli veliko sadja ali je vaše sadno drevje nadvse dobro delalo? In zdaj, po nekaj dneh, opazite, da je to sadje skoraj gnilo? Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako prezrelo sadje dobro izkoristiti.

Kako pripraviti ozimnico?
Če ste tudi vi ponosno pobrali svoj letošnji pridelek, je zdaj čas, da ga shranite tako, da boste v njem lahko uživali še prihodnje mesece. Kako si pripraviti ozimnico?

10 vrst sadja, ki jih morate vedno kupiti popolnoma zrele
Ko nabiramo ali kupujemo sadje, si vedno želimo, da je zrelo, sladko, pa vendar ne prezrelo in da se naslednji dan ne pokvari. Vedeti pa je treba, katero sadje bo brez težav dozorelo po nekaj dneh doma in katero, če ga naberemo ali kupimo nezrelega, nikoli ne more doseči prave sladkosti, aromatičnega okusa in dobre teksture.

Kaj delamo na vrtu septembra?
September že pridno trka na vrata. Počasi se zaključuje čas dopustov, za šolarje in dijake se začenja pouk, za vrtičkarje pa se prijetno delo, ki traja že vse od zgodnje spomladi, še ne končuje. Ni še čas, da damo vse štiri od sebe in pridno čakamo na novo sezono. September je mesec, ko je treba na vrtu še marsikaj postoriti.

Vodnik za začetnike: zamrzovanje sadja in zelenjave
Predstavljate si, da je zamrzovalnik kulinarični časovni stroj, kjer bomo tudi pozimi okusili poletje. Potrebovali boste le nekaj osnovnih orodij in približno 30 minut za sadje, zelenjavo ali zelišče, ki ga želite zamrzniti.

Verjetno se sploh ne zavedate, kaj imate doma
Ste vedeli, da so nam nekatera med najbolj učinkovitimi zdravili, ki jim znanstveniki pripisujejo celo vlogo preprečevalcev bolezni, ključno vlogo pa naj bi igrali tudi pri zdravljenju številnih bolezni, praktično na dosegu roke? Da, prav ste prebrali, tudi vi imate doma pravo ’domačo lekarno’.

Tako se boste rešili neprijetnega vonja iz hladilnika
Ste ravno prišli iz dopusta, odprli hladilnik in bili presenečeni nad neprijetnim vonjem? Staro sadje in zelenjava, polito mleko, sir in salame ... vse to lahko povzroči neprijeten vonj v hladilniku. Poglejte, kako enostavno se ga lahko rešite.

Najljubša zbirališča bakterij v vaši kuhinji
Kljub temu da redno skrbimo za čistočo v kuhinji, se bakterije vseeno hitro lahko namnožijo. Preberite si, kje vse morate biti še dodatno pozorni.

Kaj vam grize paradižnik?
Poleg raznih bolezni tudi žuželke lahko poškodujejo paradižnik. Niso vsi hrošči slabi – toda nekatere žuželke lahko naredijo veliko škode.

Če želite, da ta hrana ostane dlje časa sveža, naredite to
Dobro je poznati določene 'trike', ki pomagajo pri tem, da hrana, ki jo kupimo ali pa poberemo z vrta, ostane dlje časa sveža. Nekaj vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Te 'poletne' hrane nikar ne dajajte svojemu kosmatincu
Lastniki psov, toliko bolj v poletnem času, svojemu psu radi damo kakšen prigrizek, že samo zato, ker nas tako lepo gleda. Zakaj določene hrane nikoli ne bi smeli psom dajati, predvsem pa, katera hrana je zanje resnično škodljiva?

Obeležujemo dan brez plastičnih vrečk
Vsako leto 3. julija obeležujemo dan brez plastičnih vrečk. Gre za pobudo v okviru širšega gibanja za opustitev plastike, Ekologi brez meja pa so ob tem dnevu opozorili na potencial trgovin brez embalaže.

Tega bi se morali v kuhinji znebiti
Takoj za garažo ali podstrešjem je kuhinja prostor, kamor odlagamo največ nepotrebne navlake in kopičimo stvari, ki jih resnično ne potrebujemo. Naslednjih stvari bi se, če se jih še niste, morali znebiti.

Covid-19 kot povod za večjo prehransko samooskrbo
Novi koronavirus je osvetlil mnoge probleme sodobne družbe in postavil varnost na prvo mesto, med katerimi je ena ključnih prehranska varnost. Zaradi zaprtja meja in omejitev gibanja so se namreč zelo hitro pokazale pomanjkljivosti v prehranski verigi. Številne države po svetu so zato začele na različne načine spodbujati lokalna kmetijstva, saj so se bolj kot kdajkoli prej zavedle pomena prehranske samooskrbe. Pa se tega zavedamo tudi pri nas?

Pozeba sadjarjem ponovno uničila skoraj ves pridelek
V Posavju, kjer imajo skupaj približno 600 hektarjev sadnih nasadov, so nizke jutranje temperature povzročile skoraj popolno pozebo, v nasadih jablan pa je jutranji mraz uničil od polovice do približno štirih petih cvetov. Jablane v nižjih legah lahko sicer ob pravilni negi še vedno solidno obrodijo.

Koronavirus: ne nasedajte lažnim novicam, ki delajo škodo živalim!
Stroka je enotna - do sedaj ni bila objavljena nobena znanstvena ali strokovna študija, ki bi dokazovala prenos virusa z živali na človeka! Ker so se v zadnjih dneh v tujih medijih pojavile lažne novice, da mačke prenašajo koronavirus, za kar še enkrat ponavljamo, ni nobenega STROKOVNEGA dokaza, opozarjamo, da takšnim novicam ne nasedajte!

Previdno, če naročate semena preko spleta
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano svetuje nekoliko večjo previdnost pri naročanju semen preko spleta.

Najhujši scenarij. Lahko Slovenija ostane brez hrane?
Vprašanje, ki si ga mnogo ljudi zastavlja v zadnjih dneh. V kolikšni meri je Slovenija pravzaprav samooskrbna, pri kateri vrsti živil je stopnja samooskrbe najvišja in kje je najnižja? Seveda je vprašanje, ki se poraja marsikomu v zadnjih dneh tudi, kaj bo, če pride do najhujšega možnega scenarija? Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mirijo, da do tega ne more priti. Posebej za naš portal so odgovorili na najbolj pereča vprašanja.

Spodbujanje lokalne samooskrbe je bistvenega pomena
V vedno hitrejšem tempu življenja se zdi, da imamo vse na dosegu rok. Samoumevno je, da imamo na policah v trgovini na razpolago svežo zelenjavo in sadje, še bolj samoumeven pa je tisti kos mesa, ki ga imamo tako radi na svojem krožniku. Če kdaj, smo sedaj, v času krize, vsi pomislili na tiste, ki za to skrbijo. Preproste kmete, ki vedno znova skrbijo, da vsa živila in vsi produkti dejansko lahko pristanejo na našem krožniku, in vse tiste, ki so v ta proces vključeni.

Ministrica miri. Hrane naj bi bilo dovolj
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naj bi v teh dneh skrbelo za nemoteno oskrbo s hrano in izvajanje kmetijske ter veterinarske dejavnosti v času epidemije koronavirusa, hkrati pa pripravljajo številne ukrepe. Trenutno stanje na področju oskrbe s hrano v Sloveniji ter aktivnosti in sprejete ukrepe je danes medijem prestavila ministrica dr. Aleksandra Pivec.

Kako pripraviti zalogo živil, da bodo obroki hranljivi in raznoliki?
V času izolacije so lahko okusni in hranljivi obroki uteha, hkrati pa ohranjajo naš imunski sistem zdrav. Kako smiselno opraviti nakupe živil, da ne boste v samoizolaciji jedli samo testenin in kruha, po nakupih pa se boste odpravili le enkrat na teden?

''Ljudje kupujejo tudi tisto, kar bodo na koncu zavrgli''
Na eni strani govorimo, da vlada ne postori dovolj za ljudi, na drugi strani pa smo večkrat problematični predvsem sami sebi. V času, ko se celoten svet sooča z isto stvarjo, v času, ko skoraj vsi ljudje čutimo približno iste občutke, od tistih lepih do tistih malo manj, se počasi tudi vsi zavedamo istih stvari – predvsem pomena medsebojnih odnosov, pomena socialnih stikov, vsega, kar nam je v življenju dano, pomena samooskrbe in lokalno predelane hrane, s tem pa tudi pomena slovenskih kmetov.

Kdaj bi si morali takoj umiti roke?
Redno umivanje rok je pomembno ne le v času izbruha novega koronavirusa, temveč bi nam moralo biti tako samoumevno kot dihanje zraka. Umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, za zmanjšanje tveganja, ki ogroža naše lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, pa je pomembno, da si roke umivamo pravilno. Poglejmo si, kaj imajo zapisano na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, in navsezadnje, kateri predmeti so za bakterije najbolj na udaru.

Ni dokazov, da se novi koronavirus prenaša prek domačih živali
Dokazov za to, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala prek domačih in hišnih živali ali živil živalskega izvora, ni. Kljub temu pa Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE) svetujeta ljudem, da v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe, so spomnili v upravi za varno hrano.

Štukature - jih poznate?
Štukaturam pogovorno pravimo tudi štuk. Je tehnika umetniškega oz. obrtnega krašenja stenskih in stropnih ploskev v nizkem reliefu, pri tem pa se uporabljajo najrazličnejši motivi. Štukature spadajo v področje likovne umetnosti kiparstva kot del arhitekturne plastike.

Kako naravno pregnati neprijetne vonjave?
Najprej poskrbite, da je čim manjša možnost, da neprijetne vonjave nastanejo. Redno čistite in pospravljajte ter dom zračite. Poleg tega obstaja še nekaj načinov, kako lahko naravno in preprosto prostore, v katerih bivate, odišavite ali neprijetne vonjave vsaj nevtralizirate.

Zakaj bi morali imeti limone vedno pri roki?
Ne le da si lahko z uživanjem limonade zares okrepite imunski sistem – limone so lahko nepogrešljiv del opreme za čiščenje, z njimi lahko naravno odišavite dom, vrh vsega so lahko privlačna dekoracija.

8 načinov uporabe sode bikarbone
Ste med tistimi, ki imajo doma vedno sodo bikarbono? Poleg tega, da jo je mogoče uporabiti pri kuhanju in peki, lahko zelo prav pride pri čiščenju in odstranjevanju neprijetnih vonjav.

Zato je priporočljivo, da jeste fižol
Prosti radikali so različne molekule, ki so izjemno reaktivne in nestabilne, v našem telesu pa poškodujejo celice. So razlog za različna obolenja, tveganje zanje pa se povečuje z različnimi škodljivimi dejavniki – od alkohola, kajenja in tudi prehrane. Proti njim se lahko borimo z različno hrano, ki je polna antioksidantov, najdemo pa jo tudi na svojem vrtu in v svojem gospodinjstvu. Prav z njimi naj bi lahko zmanjšali tveganje za nekatera obolenja. V nadaljevanju vam predstavljamo in povzemamo nekaj študij, ki so jih naredili v preteklosti.

Kako bo videti pameten in okolju prijazen dom v prihodnosti?
Solarne strehe, okna in fasade, 3D-natisnjene hiše in jedi, pohištvo, ki spreminja barvo in obliko, pametna ogledala in domovi. To je nekaj, kar se je morda še pred desetletjem zdelo kot znanstvena fantastika, danes pa je vse bližje realnosti. Kako bo torej lahko videti dom leta 2030?






















