Dominvrt.si

semena

Mehiška kuhinja je več kot samo čili

Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Prerežite kaki in ugotovite, kakšna zima nas čaka

Ljudsko izročilo pravi, da lahko po obliki koščice kakija napovemo, kakšna zima je pred nami. Četudi smo do starih prepričanj, ki nimajo nobene znanstvene osnove, lahko upravičeno malo skeptični, je zanimivo pogledati v notranjost tega sadeža.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic

Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kako varno je za psa uživanje buč?

Kot ljubečemu lastniku psa vam je gotovo zelo pomembno, da je vaš ljubljenček zdrav in zadovoljen. Veste, torej, in ste zelo pozorni med drugim tudi na to, kaj lahko poje in česa ne. V jesenskem času, ko je na voljo veliko buč, se zato morda sprašujete, kako dober prigrizek so te zanj.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino

Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Solata, ki je najboljša v hladnejšem delu leta

Motovilec ali 'repincelj' kot mu pravijo nekateri, je nizko rastoča sorta solate, ki jo sadimo v jeseni. Je precej nezahtevna vrtnina, ki jo je enostavno gojiti tudi v hladnejšem času, ko sicer na vrtu ne uspeva skoraj nič.

Znana igralka v prostem času daleč od blišča in glamurja

Jennifer Garner se na družbenih omrežjih rada pohvali z bujnim vrtom, ki ga kljub razgibanemu tempu življenja skrbno neguje. Kakšne vrtnarske nasvete je delila s svojimi oboževalci?

Te hrane nikoli ne smete dajati svojemu psu

Psi imajo tako kot drugi hišni ljubljenčki svoje specifične prehranjevalne navade. Čeprav jim pogosto zadiši tudi naša, človeška hrana, pa ta zanje ni najbolj priporočljiva. V mnogih primerih ne bo prav nobenega problema, če boste svojemu pasjemu ljubljenčku ponudili kakšen grižljaj vašega kosila ali malice, vendar pa tega ne počnite preveč pogosto in predvsem bodite pozorni, deljenju katere hrane se morate izogibati.

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?

Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?

Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava

Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

Zato je trava lahko za psa zelo nevarna

Sprehod po travniku s psom je ena lepših poletnih radosti, a le dokler ste varni tako vi kot vaš ljubljenček. V nadaljevanju preberite, katera nevarnost grozi razigranim psom poleti med valjanjem po visoki travi.

Ali veste, kaj je kivano?

Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Ste že naleteli na 'kosmato' jagodo?

Ste kdaj že naleteli na takšno 'kosmato' jagodo? Če ste, potem ste imeli veliko sreče, saj gre za precej redek naravni pojav – vsaj pri jagodah.V posebnih pogojih lahko iz semen zrele jagode poženejo majhni zeleni lističi, ki prekrijejo celotni sadež.

Kdaj je najprimernejši čas za pobiranje jajčevcev?

Jajčevec je odlična poletna zelenjava, polna vitaminov in mineralov, marsikdo pa ne ve, da se nekatere sorte uporabljajo celo kot okrasne rastline. Čudoviti cvetovi v vijolični ali beli barvi se spremenijo v bele ali temno vijolične plodove, slednji pa se na naših vrtovih znajdejo najpogosteje.

To je najboljša poletna solata

Solata je zagotovo kraljica naših vrtov. Vse od zgodnje pomadi do pozne jeseni, se domača solata znajde na naših krožnikih. Za vas smo pripravili seznam sort, ki vas bodo razveseljevale poleti.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?

Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Julij je tu. Preverite, kaj je potrebno postoriti na vrtu!

Julija smo vrtnarji in vrtnarke najbolj vidno in izdatno nagrajeni za svoje delo, saj je sezona pobiranja pridelka v polnem razmahu. Za dolgotrajnejše veselje in zadovoljstvo na vrtu smo pripravili seznam najosnovnejših opravil v tem najbolj vročem mesecu leta.

Poznate razliko med industrijsko in medicinsko konopljo?

Konoplja je po vsem svetu razširjena rastlina iz družine Cannabaceae. Izvira iz srednje Azije, v najrazličnejše namene pa je bila uporabljena že med ljudstvi najzgodnejših človeških civilizacij. Cannabis sativa, kot je njeno latinsko ime, tako že od nekdaj buri duhove, o njej pa kroži tudi veliko neresnic in neznanja. Kakšna rastlina je v resnici konoplja?

Vrtnarske napake, ki vas lahko stanejo dobrega pridelka

Ne glede na to, ali ste lani svoje jagode, ki potrebujejo veliko sonca, posadili v senco ali pa morda paradižnik utopili v preveliki količini vode – letos je nova priložnost, da ustvarite popoln vrt z veliko pridelka. Da se izognete napakam, še preden bo prepozno, smo pripravili seznam šestih najpogostejših.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo

Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem

Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Ali veste, kaj so čajote?

Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina

Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?

Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Zaščitite vaš vrt pred plevelom

Uporaba črne folije ali tkanine je najlažji in pogosto najučinkovitejši način za boj proti plevelu, saj preprečuje, da bi semena plevela, ki ga na vrtu seveda na želite, v tleh vzklila in nato pokukala iz zemlje ter se v njej ukoreninila. Iz tega razloga je smiselno, da zelenjavni vrt ali pa gredice z okrasnimi rastlinami pred sajenjem obložite s črnim materialom, saj vam bo to prihranilo kar nekaj nevšečnosti, nenazadnje pa tudi časa, ki bi ga sicer porabili za sprotno okopavanje plevela.

Če želite vzgojiti bolj pekoč čili, ga posadite na čim bolj sončno mesto

Če imate radi pekočo hrano, potem vas bi morda zanimalo, kako si ga pridelate sami? Lahko ga posadite na vrtu, a brez težav uspeva tudi v posodi na balkonu ali zunaj na okenski polici, včasih mu takšno okolje celo bolj ustreza.

6 stvari, ki jih po mnenju strokovnjakov ne bi smeli shranjevati v lopi

Če imate vrt ali vsaj travnik je lopa nepogrešljiva, saj nudi dodaten prostor za shranjevanje najrazličnejših pripomočkov za vrtna opravila. A čeprav večina v teh vrtnih hiškah shranjuje praktično vse, pa lahko hranjenje nekaterih od teh predmetov v lopi dejansko povzroči več škode kot koristi.

Mehiška 'kumara', ki sploh ni kumara

Kaj dobiš, če združiš kumaro in lubenico? Odgovor se skriva na dlani – dobesedno, saj so ti, ravno dovolj, da jih ujamemo v dlan, veliki sadeži na las podobni svojim sorodnicam lubenicam. Kljub temu da v imenu namigujejo na kumaro, pa tehnično gledano to niso. Rod 'Cucumis' vsebuje veliko znanih poljščin, vključno z bučami, vendar le ena vrsta, to je 'Cucumis sativus', velja za pravo kumaro. Mehiška kisla kumarica pripada povsem drugemu rodu 'Melothria'.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252