semena

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe
Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Spoznaj slovensko ekološko kmetijo Pr Šmajd!
Slovenija je dežela gozdov in neokrnjene narave. Njen košček pa boste doživeli tudi na ekološki kmetiji Pr Šmajd, kjer se boste naužili prelepih pogledov na Kamniško-Savinjske Alpe z najvišjim vrhom Grintovcem.

Navadna bodika je nepogrešljiv del prazničnega dekorja
Zimzelena navadna bodika s čudovitimi rdečimi plodovi oziroma jagodami je pogosto del prazničnega dekorja, pa tudi sicer je priljubljen okras na vrtu. Ne le, da je privlačna očem, znana je tudi kot simbol sreče, veselja, moči in novega upanja.

Pripravite rastlinje na hladnejše temperature
Kaj je tisto, kar radi gojite na svojem vrtu? Kaj je tisto, za kar bi rekli, da se najbolj razveselite, ko prvo vzklije, ko pride pomlad? Za vse, od trajnic pa do vrtnic, lahko poskrbimo, če okrasne rastline pripravimo na hladnejše mesece. Pripravili smo nekaj nasvetov, ki si jih lahko preberete v nadaljevanju.

Maklura ali divja pomaranča je izjemno uporabno drevo
Maklura je, vsaj na prvi pogled ali dokler v jeseni ne začne tvoriti nekoliko nenavadnih kroglastih plodov, povsem običajno drevo, ki s svojim videzom ne pritegne ravno veliko pozornosti. Pravijo ji tudi adamovo jabolko ali divja pomaranča. Čeprav sadeži, ki zrastejo na njenih vejah, izgledajo precej vabljivo, niso užitni. Je pa zato drevo toliko bolj uporabno kot nadomestek žive meje, saj nudi dobro zaščito pred vetrom, soncem in nezaželenimi pogledi.

Ali poznate lufo, buči podobno rastlino?
Lufo najpogosteje najdemo v darilnih paketih, ki ponujajo izdelke za sprostitev in lepotičenje, ampak ali ste kdaj pomislili, od kje lufa izvira? In za kaj vse jo lahko uporabimo? Lufa je namreč buči podobna rastlina, ki pa ima veliko več kot zgolj en namen uporabe.

Ste vedeli, da je bombaž sorodnik kakava in hibiskusa?
Bombaž je zaradi svoje široke uporabe v tekstilni industriji ena najbolj množično pridelanih poljskih kultur na svetu. Vlakna, ki jih pridobivajo iz cvetov te rastline je mogoče predelati v najrazličnejše tkanine, od čipk in tankega blaga za oblačila, do težkih jadralnih tkanin in tkanin za industrijske namene. Ker se bombaž prideluje na velikih plantažah, je relativno poceni, njegova prednost pa je tudi izjemna trpežnost in relativno dolga življenjska doba.

Vse o uporabi ognjiča
Tanja Postružnik Koren je v tokratni epizodi priljubljene oddaje Zelena dežela obiskala družino Kalan, ki že več kot 40 let gospodari na največji ekološki zeliščni kmetiji pri nas. Poklepetala je z Milanom in Jasno, ki sta razkrila inovativne nasvete o raznoliki uporabi ognjiča. Preberete si jih lahko v nadaljevanju.

Super ideje za shranjevanje česna
Česen je pravi eliksir zdravja in odličen dodatek številnim jedem, zato je že skoraj nujno, da ga imamo ves čas pri roki. Če ga pridelamo ali kupimo večje količine, ga moramo seveda ustrezno skladiščiti oziroma shraniti, sicer ne bo dolgo užiten. V nadaljevanju preverite, kako poskrbeti, da boste imeli česna celo zimo na pretek.

Razkrila zdravilne lastnosti nekaterih zelišč
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren vsako nedeljo odkrivata lepote Slovenije v novi magazinski oddaji Zelena dežela. Kaj zanimivega sta se tokrat naučila in katera zelišča sta spoznala?

Zdaj je najugodnejši čas za setev trave
Najugodnejši čas za setev trave je spomladi aprila in maja ter jeseni septembra in oktobra. In če še niste tega storili, je zdaj zadnji čas, da poskrbite za vašo travo.

Tatjana Krejan Košan: 'Zaradi pisanosti, barvitosti, sem nekako padla med buče'
Tatjana Krejan Košan je svojo poklicno pot začela kot študentka agronomije. Nato se je zaposlila kot svetovalka v kmetijski zadrugi in se začela spogledovati s krompirjem, vendar ji je pot prekrižal znanec, ki ji je iz tujine prinesel nekaj bučnih semen. Vse ostalo je zgodovina. Hobi je prerastel v nekaj več in kljub temu, da sicer opravlja delo kmetijske inšpektorice, bi težko rekli, da so buče samo njen način kratkočasenja.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?
So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

6 načinov, kako lahko na vrtu uporabimo manj plastike
Veliko ljudi med nami razmišlja o manjši uporabi plastike v gospodinjstvu in tudi sicer, v vsakdanjem življenju. Večina se nas tako ali drugače trudi skrbeti za okolje ali vsaj zmanjšati škodljivosti. Vrtičkarji pa velikokrat pozabljamo, koliko plastike uporabljamo za naše gredice in za samo vrtnarjenje, in to iz večino neopravičljivih razlogov, saj marsikatere elemente po enkratni uporabi tako rekoč zavržemo. A obstaja dobra novica, vse te stvari lahko zamenjamo z okolju prijaznimi nadomestki.

Zdaj je čas, da poskrbite za trato
Ste vedeli, da do najgostejše in najbolj zelene trate najlažje pridemo tako, da v dobro pripravljena tla sejemo jeseni. Tako preprečimo, da bi travna semena zadušil" plevel, poleg tega pa je zemlja ravno dovolj topla in vlažna, da lahko seme vzklije.

Poznate te začimbe?
Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Zdaj je čas za motovilec
Motovilec je ena izmed najbolj priljubljenih zelenih 'listnatih' poslastic, ki nam v zimskih mesecih odlično popestri jedilnik, predvsem zato, ker nam sicer pozimi sveže, doma pridelane zelenjave primanjkuje. Je izjemno okusen, bogat z vitamini in minerali ter nezahteven za gojenje. Zdaj je čas za prvo poletno setev ...

Kana - prekrasna poletna rastlina, ki jo krasijo čudoviti cvetovi
Kana (Canna indica) je prekrasna poletna rastlina, ki jo krasijo čudoviti cvetovi. Njeni veliki cvetovi gledajo proti nebu in so lahko v beli, oranžni, rožnati, rdeči ali rumeni barvi.

Roža, ki je s svojo lepoto osvojila ves svet
Dalija sicer izvira iz Mehike, a njena lepota je prepričala ves svet. Obstaja več kot ogromno različnih vrst te čudovite rože, razlikujejo pa se med seboj, tako po barvi kot tudi velikosti. Poglejte, kako skrbeti za dalijo.

Posadite ta tri zelišča. Ne bo vam žal!
Bazilika, lovor in koper, obogatijo jedi z edinstveno aromo in svojevrstnim okusom. Vsa tri zelišča so primerna za gojenje v posodah, če so le te dobro odcedne.

Kaj bi morali vedeti o bučkah?
Lahko bi rekli, da je poletje letni čas, ki je tudi v znamenju bučk oziroma receptov, ki jih je mogoče pripraviti s to zdravo zelenjavo. Ne le, da je lahko sestavina množice okusnih jedi – dobra novica je še, da bučk ni težko gojiti. Posadite jih lahko celo na balkonu.

Vrtnina, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Fižol spada v rod rastlin iz družine metuljnic, njihova semena pa uporabljamo za namene prehranjevanja - kot hrano ali krmo. Je ena najbolj priljubljenih in tudi najbolj razširjenih vrtnin na vrtu, in če ga do sedaj niste ravno marali, si boste po tem članku zagotovo premislili.

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče
Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Drobnjak ima številne koristi za zdravje
Drobnjak v Sloveniji poznamo tudi pod imenom šnitloh. Je trajna čebulnica, pravzaprav najmanjša vrsta užitnih čebul, ki je bogata z vitaminoma B2 in C ter s karotenom. Vsebuje kalij, kalcij, natrij, železo in fosfor, zaradi vseh opisanih značilnosti pa blagodejno vpliva na človeško telo.

Zdravilna zelišča, ki jih lahko posadite na balkon
V mestu je malo takih, ki imajo vrt, kjer bi si lahko uredili vrt. Kljub temu je balkon dovolj za sajenje zdravilnih zelišč. Izbrali smo štiri začimbe, ki ne bodo samo obogatile vaših jedi z intenzivnimi okusi, ampak bodo koristile tudi vašemu zdravju.

Trajnica, ki lepo cveti na sončni strani balkona
Ivanjščica je trajnica in odlično uspeva na balkonu, ki leži na sončni strani. Poznana je tudi kot velika marjetica, ker pa ni zahtevna, je vse bolj priljubljena pri vseh začetnikih vrtnarjenja. Zelo preprosto jo lahko vzgojimo tudi sami. Preverite, kako.

Na kaj morate biti pozorni pri gojenju paradižnika v rastlinjaku
Paradižniki so najbolj priljubljena vrtnina za gojenje v rastlinjakih. Pogoji v zaprtem prostoru pa zahtevajo bolj skrbno ravnanje in posebne pogoje, da preprečite bolezni in plesen.

Recept za domači liker iz aronije
Aronijo uvrščamo med superživila. Je prava vitaminska bomba, saj ima pestro paleto koristnih snovi. Vitamina C ima na primer desetkrat več kot agrumi, vsebuje pa tudi vitamine A, B in P, tanin, flavonoide, folno kislino, biofenole in minerale, med katerimi izstopajo kalcij, kalij, železo in mangan.