semena

Pozabite na pampaško travo, to je zdaj in
Naravna dekoracija, ki med drugim vključuje tudi šopke suhega cvetja in pampaške trave, je bolj priljubljena kot kdajkoli prej. V tej kategoriji naravnih dekorativnih materialov se je s svojimi cekinastimi srebrnimi lističi znašla tudi enoletna srebrenka. Gre za rastlino, ki cveti od pozne pomladi do zgodnjega poletja, njeni srebrnkasti plodovi pa zares zaživijo šele v posušeni obliki. Dejstvo, ki marsikoga preseneti, je, da je lunaria ali srebrenka, ki izvira iz Evrope in Azije, pravzaprav del družine križnic tako kot brokoli, zelje in brstični ohrovt, čeprav ima za razliko od le-teh zgolj dekorativno vrednost.

Letos na mizo namesto venčka postavite božični šopek
Božič je pred vrati in skrajni čas je, da razmislite o tem, kakšno dekoracijo boste letos postavili na praznično mizo – ta je namreč ravno tako pomembna kot to kar boste skuhali. Da bo božična večerja čudovita v vseh pogledih predstavljamo nekaj trendov – med katerimi zagotovo eden izstopa, nanj pa letos prisega tudi priznana floristka Metka Sporiš.

Ali veste, kaj je romanesco?
Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Trik za lupljenje granatnega jabolka
Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Tujerodne vrste z naših vrtov lahko škodujejo okolju
Ste vedeli, da je divji kostanj tujerodna vrsta? Številne vrste rastlin namreč uvažamo kot okrasne rastline za gojenje na vrtovih in parkih, toda takšna rastlina kaj hitro postane invazivna. Divji kostanj sicer ne ogroža naših gozdov in ni invaziven, toda v Sloveniji se najde veliko tujerodnih rastlin, živali in gliv, ki so zelo invazivne.

Kaj lahko za svoj vrt postorimo pozimi?
S svojimi kratkimi dnevi in nizkimi temperaturami zima ljubiteljem vrtnarjenja ne ponuja prav veliko. A kako lahko navdušeni vrtnar ne izgubi stika z zemljo, tudi ko je ta zmrznjena in tako povsem neprimerna za delo?

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Načini uporabe plastične folije, ki jih še ne poznate
Čeprav bi se morali plastiki čim bolj izogibati, včasih ta v obliki folije res pride prav. Denimo ko zavijete sendviče za na pot. Ali ko dobroto, ki ste jo spekli, ne morete z enega na drug kraj prenesti drugače kot skupaj s pekačem. Vendar je uporabna ne le pri ravnanju s hrano. Tu je še nekaj idej, kdaj jo je mogoče uporabiti.

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic
Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Kako najpreprosteje izrezljati bučo
Če ste se letos morda prvič odločili, da boste rezljali buče, potem je dobro upoštevati teh nekaj napotkov, da bo delo lažje steklo. Izdamo pa vam tudi trik, da bo buča dalj časa lepa!

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Zato morate v svoji omari imeti kostanj
Četudi v naših omarah vladata red in čistoča, moljev in drugih žuželk to ne odvrne od tega, da se naselijo med oblačili. In ko so enkrat tam, se jih zelo težko znebimo. Morda pa vam pri tem lahko pomagajo jesenski plodovi?

Poznate resnico o bučnem olju?
Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

So se v vašo shrambo naselili žitni žužki?
Kljub vsem prizadevanjem, da bi bila naša kuhinja ves čas bleščeče čista in urejena, včasih to še vedno ni dovolj, da bi preprečili vdor nezaželenim obiskovalcem. Eni izmed bolj nadležnih so žitni žužki (Sitophilus granarius), ki na srečo niso škodljivi, a boste zaradi njih morali zavreči precejšnje količine hrane.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon
Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?
Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono
Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Opičje drevo, ki navdušuje s svojim edinstvenim videzom
Narava nas s svojo lepoto nenehno preseneča in drevo aravkarija je le še dokaz raznolike in očarljive lepote rastlinskega kraljestva. S svojim edinstvenim videzom in zanimivimi značilnostmi ta iglavec pritegne pozornost tako botanikov kot ljubiteljev narave in tistih, ki iščejo primerna drevesa za svoj okrasni vrt.

Tako boste odgnali mrčes iz vaše hiše
Škodljivci kaj hitro najdejo pot v vaš dom, zato je dobro, da imate stvari, ki jih privlačijo, stran od njihovega dosega.

Laški fižol: Razveseli z okusnimi plodovi in polepša vrt
Laški ali tudi turški fižol je ne le izredno hranljivo živilo, a tudi vizualno zanimiva stročnica, ki s svojo dramatično vijolično barvo popestri vsako jed. Nekateri pa to rastlino gojijo celo le zaradi njenih privlačnih rdečkasto-oranžnih cvetov.

Preverite, kaj se še lahko sadi ob koncu poletja in jeseni
Vrtnarske sezone še ni konec – pravzaprav se je za nekatere rastline šele začela. Preden vzamete v roke lopato, semena in gnojilo, je tako pomembno ugotoviti, ali bo na novo posajena rastlina v tem času sploh imela najboljše vremenske in temperaturne pogoje. Naj gre za rože, grmovnice, zelenjavo, trave ali kaj drugega, časovni vidik je ključnega pomena za uspevanje. V nadaljevanju zato podajamo nekaj napotkov, s katerimi boste lahko določili najustreznejši čas sajenja prav vsake rastline.

Zakaj na vrtu posaditi bob?
Ena izmed najstarejših gojenih rastlin na svetu, ki je prisotna že med najdbami iz kamene dobe, je bob. Nekoč je bil pomembna prehrana naših prednikov, danes pa so ga v slovenskih vrtovih zmenjale druge stročnice. A kot veliko starih sort, ki se vračajo v naše sadovnjake, in avtohtonih slovenskih sort zelenjave, ki znova preraščajo zelenjavne grede, si tudi bob spet utira pot na naše vrtove.