Dominvrt.si

semena

Je že čas, da se lotimo vzgoje lastnih sadik?

Če vas že rahlo srbijo prsti in prav težko pogledujete proti vašim vrtnim gredicam, ki so trenutno na zimskem počitku, je vzgoja lastnih sadik odličen način, da si čakanje nekoliko skrajšate. Z ustrezno svetlobo, nekaj osnovnimi pripomočki, pravimi nasveti ter seveda kakovostnimi semeni boste lahko spomladi, ko bo zemlja že primerno ogreta za delo na vrtu, tako posadili čisto svoje sadike najrazličnejših vrst zelenjave. Kako se tega lotiti, nam je zaupala Brigita Šušteršič, predavateljica, specializirana prav za vzgojo sadik in v prvi vrsti zagovornica naravnega načina življenja.

To so najbolj tipične azijske začimbe

Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Grah je prva zelenjadnica, ki jo posejemo spomladi

Le kaj je boljše kot nežni mladi stroki živo zelenega in rahlo sladkastega graha, ki naznanjajo pomlad? Ta enoletna zelnata rastlina iz družine metuljnic je precej preprosta za vzgojo, prav tako pa ni nobene bojazni, da bi vam zaradi mraza pomrznila – četudi je ena prvih vrtnin, ki jih posadimo že zelo kmalu v začetku sezone, takoj ko sonce vsaj malo ogreje zemljo.

10 prednosti gojenja zelenjave v visokih gredah

Visoke grede niso novost, a so vse bolj priljubljene, predvsem pri ljubiteljskih vrtičkarjih, ki se z gojenjem sadja in zelenjave šele spoznavajo. Z zdravo prstjo in ustrezno nego lahko dvignjene gredice obrodijo velik pridelek na majhnem prostoru. Preverite, katere so še prednosti visokih gred.

Čas je, da vrtičkarji zavihate rokave in posadite prva semena

Pomlad je pred vrati, z njo pa tudi čas, ko si navdušeni vrtičkarji končno lahko ponovno umažejo roke. Ta korak, ki ga predstavljamo v nadaljevanju sicer lahko preskočite in čez nekaj mesecev na svoj vrt posadite sadike, ki ste jih kar kupili, vendar pa imajo doma vzgojene rastlinice zagotovo nemalo prednosti.

Ste že slišali za slez - rastlino s številnimi učinki?

Navadni slez ni samo prikupna cvetlica, ampak je zaradi svojih zdravilnih učinkovin zelo čislana rastlina. Če ga imate na vrtu, je oktober zelo dober mesec za nabiranje njegovih korenin.

To morate v februarju postoriti na vrtu

Februar je za vrtičkarje lahko precej čuden mesec. Tisti v nekoliko bolj toplem podnebju ste morda že razmišljali, da bi začeli s sajenjem, medtem ko je v hladnejših predelih smiselno še nekoliko počakati, saj nas muhasto spomladansko vreme lahko vedno preseneti. Vendar pa lahko v februarju kljub nestanovitnim razmeram na svojem vrtu že marsikaj postorimo in se tako pripravimo na še eno uspešno sezono.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let

Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Pozabite na pampaško travo, to je zdaj in

Naravna dekoracija, ki med drugim vključuje tudi šopke suhega cvetja in pampaške trave, je bolj priljubljena kot kdajkoli prej. V tej kategoriji naravnih dekorativnih materialov se je s svojimi cekinastimi srebrnimi lističi znašla tudi enoletna srebrenka. Gre za rastlino, ki cveti od pozne pomladi do zgodnjega poletja, njeni srebrnkasti plodovi pa zares zaživijo šele v posušeni obliki. Dejstvo, ki marsikoga preseneti, je, da je lunaria ali srebrenka, ki izvira iz Evrope in Azije, pravzaprav del družine križnic tako kot brokoli, zelje in brstični ohrovt, čeprav ima za razliko od le-teh zgolj dekorativno vrednost.

Letos na mizo namesto venčka postavite božični šopek

Božič je pred vrati in skrajni čas je, da razmislite o tem, kakšno dekoracijo boste letos postavili na praznično mizo – ta je namreč ravno tako pomembna kot to kar boste skuhali. Da bo božična večerja čudovita v vseh pogledih predstavljamo nekaj trendov – med katerimi zagotovo eden izstopa, nanj pa letos prisega tudi priznana floristka Metka Sporiš.

Ali veste, kaj je romanesco?

Romanesco je lepa in nenavadna zelenjava, ki postaja vse bolj priljubljena. Po okusu je podoben cvetači, vendar je aroma romanesca blažja, bolj oreščkasta in z bolj hrustljavo teksturo.

Trik za lupljenje granatnega jabolka

Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Tujerodne vrste z naših vrtov lahko škodujejo okolju

Ste vedeli, da je divji kostanj tujerodna vrsta? Številne vrste rastlin namreč uvažamo kot okrasne rastline za gojenje na vrtovih in parkih, toda takšna rastlina kaj hitro postane invazivna. Divji kostanj sicer ne ogroža naših gozdov in ni invaziven, toda v Sloveniji se najde veliko tujerodnih rastlin, živali in gliv, ki so zelo invazivne.

Kaj lahko za svoj vrt postorimo pozimi?

S svojimi kratkimi dnevi in nizkimi temperaturami zima ljubiteljem vrtnarjenja ne ponuja prav veliko. A kako lahko navdušeni vrtnar ne izgubi stika z zemljo, tudi ko je ta zmrznjena in tako povsem neprimerna za delo?

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg

Brstični ohrovt je počasi rastoča dvoletnica s precej dolgo rastno dobo, čeprav se običajno goji kot enoletnica. Kot lahko sklepamo že po videzu, je sorodnik zelja in kodrolistnega ohrovta. Te majhne kroglice, ki spominjajo na velike zeljne glave, zrastejo na debelih steblih skupaj s širokimi listi. Ti listi so prav tako užitni in jih je mogoče pripraviti na podoben način kot preostalo zelenolistnato zelenjavo.

Načini uporabe plastične folije, ki jih še ne poznate

Čeprav bi se morali plastiki čim bolj izogibati, včasih ta v obliki folije res pride prav. Denimo ko zavijete sendviče za na pot. Ali ko dobroto, ki ste jo spekli, ne morete z enega na drug kraj prenesti drugače kot skupaj s pekačem. Vendar je uporabna ne le pri ravnanju s hrano. Tu je še nekaj idej, kdaj jo je mogoče uporabiti.

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic

Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Čas je za obiranje kivija

November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane

Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Kako najpreprosteje izrezljati bučo

Če ste se letos morda prvič odločili, da boste rezljali buče, potem je dobro upoštevati teh nekaj napotkov, da bo delo lažje steklo. Izdamo pa vam tudi trik, da bo buča dalj časa lepa!

Poznate vinsko bučo?

Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Zato morate v svoji omari imeti kostanj

Četudi v naših omarah vladata red in čistoča, moljev in drugih žuželk to ne odvrne od tega, da se naselijo med oblačili. In ko so enkrat tam, se jih zelo težko znebimo. Morda pa vam pri tem lahko pomagajo jesenski plodovi?

Poznate resnico o bučnem olju?

Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek

V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

So se v vašo shrambo naselili žitni žužki?

Kljub vsem prizadevanjem, da bi bila naša kuhinja ves čas bleščeče čista in urejena, včasih to še vedno ni dovolj, da bi preprečili vdor nezaželenim obiskovalcem. Eni izmed bolj nadležnih so žitni žužki (Sitophilus granarius), ki na srečo niso škodljivi, a boste zaradi njih morali zavreči precejšnje količine hrane.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon

Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082