zelenjave

Najlepše užitne rastline za zeleno kuliso
Ste kdaj pomislili, da bi ustavili užitno krajino? Rastline, ki niso del zelenjavnega vrta, ampak bi z užitno zelenjavo popestrili tudi ostalo okolico. Poglejte, katere rastline so primerne za to.

Kdaj začeti s sajenjem?
Čeprav je na koledarju še zima, smo z mislimi že v pomladi (tudi zaradi toplejšega vremena) in razmišljamo, kaj bomo sejali in sadili na vrtu. Vrtičkarji, ki imajo vrtove že več let, natančno vedo, kdaj začeti z delom, če ste svež lastnik ali najemnik vrta, pa zna biti začetek poln vprašanj in zmede.

Poglejte, zakaj je dobro dati kis v pomivalni stroj
Ali ste med tistimi, ki uporabljate samo pomivalni prašek, prižgete najljubši program za pranje posode in nato po pranju žalostno opazite, da so kozarci motni?

Hrana, ki blagodejno vpliva na imunski sistem
Na določene stvari trenutno ne moremo vplivati. Na druge lahko! Lahko se odločimo, da bomo krepili svoj imunski sistem z izbiro zdravih živil. Prehransko strokovnjakinjo smo vprašali, kaj naj ne manjka v naši kuhinji.

Brez kompromisov pri dizajnu in skrbi za živila
V prazničnih dneh bo hladilnik gotovo ena tistih naprav v vašem domu, ki bodo v središču pozornosti. Naj zažari tako kot izbrani kos pohištva in poskrbi za svežino vaših živil, kot še noben doslej.

V zimskih dneh si jih le privoščite
V hladnih zimskih dneh nas prijetno ogreje že misel na prihajajoče praznike, piko na i prazničnemu vzdušju pa zagotovo dodajo zimske začimbe, ki so nepogrešljive v slaščicah, čajih in seveda kuhanem vinu ter imajo poleg prijetnega vonja tudi veliko zdravilnih učinkov.

Hrana se draži, kljub temu pa Slovenci v povprečju zavržemo 68 kg na prebivalca
V Sloveniji so se v letu 2020 v primerjavi z letom prej podražila mnoga živila. Cene osnovnih živilskih izdelkov se torej višajo, vendar na drugi strani nastaja več odpadne hrane. Potem pa obstaja tudi vse več ljudi, ki potrebujejo pomoč v obliki hrane. Kaj se dogaja, kakšna je rešitev?

Od pletenic do letečih zmajev in pisanih lobanj: različni običaji ob dnevu spomina na mrtve
Pred dnevom spomina na mrtve mnogi hitijo z urejanjem grobov, izbiranjem cvetja in sveč. Na tak način se pokojnih spominjajo v številnih državah. A v določenih kulturah imajo tudi svoje posebne običaje ob tem prazniku. Preverili smo, kakšne.

Lastniki psov, na te sestavine morate biti posebej pozorni!
Ko pomislimo in začutimo, kaj vse nam psi vsakodnevno dajejo in kako so vedno ob nas, se tudi vam zagotovo porodi želja, da jim del tega povrnemo in zanje izbiramo le najboljše sestavine. Za psa je najpomembnejše prav to, da je zadovoljen in zdrav, saj bo lahko le s tem uresničil ves svoj potencial, prav tako pa bo z nami in ob nas še dlje, kot bi bil morda sicer.

Tudi Slovenci imamo svojega
Z besedo tradicija ljudje največkrat povezujemo običaje in navade, a v to kategorijo sodijo tudi živali in rastline, ki so se razvile ali udomačile na nekem lokalnem območju in ljudem skozi čas omogočale preživetje. Še danes lahko z malo truda in pametno izbiro na trgovskih policah brez težav preživimo z mlečnimi izdelki bovške ovce, mesninami cikastega goveda, salamami krško-poljskega prašiča ter solato iz ajdove kaše sorte Darja, ki jo zabelimo z bučnim oljem slovenska golica. Vse našteto so dobrote avtohtonih in tradicionalnih slovenskih pasem in sort, po katerih bi morali pogosteje posegati – ker imamo radi domače. Ste denimo vedeli, daso bile prve kranjske klobase narejene prav iz mesa krško-poljskega prašiča?

Tega o uvoženi hrani še niste vedeli
Če ste že kdaj imeli priložnost poskusiti paradižnik z domačega vrta, se boste najbrž strinjali, da je ta neprimerljivo boljšega okusa od tistega uvoženega, ki kraljuje na večini trgovskih polic. Tudi pri drugih pridelkih in predelanih izdelkih je slika precej podobna, a se kljub temu na koncu še vedno večina odloča za nakup surovin in izdelkov, ki ne izvirajo iz lokalnega okolja. Zakaj je temu tako in kako lahko to spremenimo?

To se je lani najbolj podražilo
V letu 2020, ki ga je zaznamovala epidemija covida-19, se je večina osnovnih živilskih izdelkov podražila. Poglejte, katerim živilom je cena najbolj narasla.

Francija bo od januarja 2022 prepovedala plastično embalažo za večino sadja in zelenjave
Z izvajanjem zakona iz februarja 2020 je francoska vlada objavila seznam približno 30 vrst sadja in zelenjave, ki jih bo treba prodajati brez plastične embalaže od 1. januarja. Na seznamu so por, jajčevci, paradižniki ter jabolka, banane in pomaranče.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic
V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Z razlogom ga častijo
Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Majhni triki za velike prihranke
Vsaka sprememba se začne z majhnimi koraki. Tako obstaja kar nekaj vsakodnevnih 'majhnih' stvari, ki jih lahko naredite ter s tem prihranite energijo in denar, hkrati pa naredite tudi nekaj dobrega za okolje.

Ne delajte osnovnih napak!
'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

Nov zeleni trend: rastlinske sobe in domači visokotehnološki vrtovi
Pandemične razmere so mnoge spodbudile, da jim je prostor bolj prijeten za bivanje, če okrasijo dom s sobnimi rastlinami ali celo uredijo rastlinsko sobo.

Nov hit v dekorju?
Zaradi svojih zdravilnih lastnosti in prijetnega okusa je ta rastlina vedno bolj priljubljena v kulinariki, njeni cvetovi pa krasijo marsikateri okrasni vrt. Cvet pa ne popestri samo vrta, ampak tudi vaš dom.

Nevarnosti, ki vplivajo na vaš pridelek
Medtem ko se je večina poletja razveselila predvsem zaradi sonca in dopustov, se tisti, ki radi vrtnarimo, veselimo tudi pridelka, s katerim nam je postregel naš zelenjavni vrt. A kljub temu, da ga že od zgodnje pomladi z vso vnemo in ljubeznijo pridno obdelujemo, nam nasmeh z obraza lahko izbrišejo nehvaležne vremenske razmere in vrtni škodljivci. V nadaljevanju preverite, katere so največje nevarnosti, ki v poletnih mesecih negativno vplivajo na naš pridelek.

Kako pravilno zamrzniti živila?
V tem času nas naš vrt že razveseljuje s pridelki, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

So med desetimi najmočnejšimi antioksidanti na planetu
Če pogledamo v slovar, vidimo, da obstaja beseda naravno in njeno nasprotje nenaravno, umetno. To, da moramo danes razlagati, zakaj je nekaj naravnega pomembno, je le dokaz, do kam je prišlo izumetničeno življenje, ki ga danes živi večina ljudi, začne pogovor Sanja Lončar, ki že 15 let vodi projekt za zdravje človeka in narave.

Kako začeti s samooskrbo?
"Če pogledamo v preteklost, so preživela ljudstva, ki so bila samooskrbna, pomembne so bile voda, hrana in energija. Tisti, ki so zaradi različnih razlogov izgubili samooskrbo, so izumrli, tako da je povezava med samooskrbo in preživetjem zelo močna, bolj, kot si mislimo danes v tem globalnem svetu, ko je prav globalizem za ceno kapitala odvzel priložnosti samooskrbe," mi v pogovoru o tem, kako je samooskrba pomembna, razloži doktorica znanosti Ana Vovk Korže.

Kam s starimi oblačili?
Niso vsa stara oblačila iz omar za v smeti. Preizkusite te prijazne alternative za stara oblačila da ne bodo končala na smetišču.

Prebivalec Slovenije je v 2020 porabil za prehrano povprečno 119 kg zelenjave
Prebivalec Slovenije je v 2020 porabil za prehrano tudi povprečno 116 kg žit, 88 kg mesa, 84 kg svežega sadja, 64 kg krompirja, 10 kg jajc, 5 kg riža in malo manj kot 1 kg medu.

Odlična past za nadležne mušice
Vinske mušice, ki so ime dobile po tem, da jih privablja vonj tekočin, so velikokrat grda nadloga v naši kuhinji. Ličinke se prehranjujejo s tekočinami in glivami v zelo zrelem ali gnijočem sadju, pa tudi z rastlinskim sokom ali nektarjem močno dišečih cvetov in razpadajočimi gobami. Zaradi tega te žuželke pogosto najdemo v kuhinji in okoli naših rastlin.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

2021: mednarodno leto sadja in zelenjave
Generalna skupščina Združenih narodov je na predlog Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) sprejela resolucije, ki leto 2021 razglašujejo za Mednarodno leto sadja in zelenjave.

Čebelam trda prede, svoje zelenice pokosite čim kasneje
Letošnja pozeba je v sadovnjakih pustila katastrofalno škodo, ki pa ne bo vplivala le na plodove. Ta škoda pa bo zaznamovala celoten ekosistem.

Nikar v smeti z njim! Poglejte zakaj
Kaj storite s časopisom, ko ga enkrat preberete? Večinoma ga verjetno vržete v smeti, čeprav vam lahko velikokrat pride še kako prav. V nadaljevanju preberite, kako lahko uporabite star časopisni papir. Ne le da je primeren za čiščenje stekla in vpijanje odvečne tekočine, uporabite ga lahko še za mnogo več.