zelenjave

To morate vedeti o vlaganju
Trenutno se zelenjavni vrt bohoti v vsej svoji lepo in dejstvo je, da je težko vso svežo zelenjavo pojesti sproti, sploh če je vrt nekoliko večji. Lahko jo komu podarimo, jo zamrznemo, posušimo ali vložimo. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj morate vedeti, če se odločite, da boste del pridelka vložili in si tako napolnili shrambo za hladne zimske dni.

Istrski kmetje že čutijo posledice suše
Do zdaj precej sušno poletje v Slovenski Istri se že pozna tudi na kmetijskih pridelkih. Najbolj prizadete so plodovke, kot sta paradižnik in paprika, pa tudi jajčevec. Dež pa bi bil dobrodošel tudi za zimsko-jesensko proizvodnjo zelenjave, ocenjuje predsednica Kmetijske zadruge Agraria Jožica Bolčič. Nevšečnosti blažijo s kapljičnim namakanjem.

Tako boste zelenjavo z vrta lahko uživali celo leto
Obilje zelenjave v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih je pametno čim bolj izkoristiti, da nam pozimi ne bo treba kupovati drage uvožene ali predelane zelenjave.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?
Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Tako bo piknik res popoln
Topel in sončen dan kar vabi, da si ob dobri družbi na svežem zraku tudi kaj skuhamo. Pripravili smo nekaj splošnih napotkov, kaj, kako pripraviti za piknik z žarom.

Ne sme manjkati na nobenem vrtu
Stari Grki so iz peteršilja delali vence, s katerimi so okronali zmagovalce športnih iger, peteršilj pa je tudi simbol sreče. Danes je eno najpogosteje uporabljenih zelišč, zato si ga le omislite, če ga še nimate.

Izstopajo jabolka in paradižnik
Jabolka so bila sadje, paradižnik pa zelenjava, ki so ga v EU lani pridelali največ. Med proizvajalkami sadja in zelenjave so izstopale Španija, Italija in Poljska, je ta teden objavil evropski statistični urad Eurostat.

Zadnja leta so pravi hit
Že večkrat smo pisali o različnih možnostih vrtnarjenja, in če povzamemo – pomanjkanje prostora ne more biti več izgovor, da doma ne bi vzgajali zelenjave ali zelišč. Eden izmed načinov je ta, da si izdelate vertikalni vrt bodisi iz starih plastenk bodisi iz steklenic ali korit. Nekaj idej boš našli v galeriji.

Še sanja se vam ne, kako zelo je koristen
V vsakem gospodinjstvu sodi kis med osnovna živila, aroma in kislost ter njegove druge sestavine dajejo jedem posebno svežino. A kis je veliko več kot le preliv za solato ali konzervirno sredstvo za vlaganje domače zelenjave. Iz kuhinjske omarice ga lahko vzamete tudi za čiščenje nekaterih trdovratnih madežev, z njim očistite kopalnico, odstranite vodni kamen, osvežite svoj hladilnik in z njegovo pomočjo odstranite trdovratne madeže na perilu.

Kaj je potrebno maja postoriti na vrtu?
Maj je eden lepših mesecev in kot naročen za delo na vrtu. V nadaljevanju preverite, kaj vse se na mesec zaljubljencev dogaja na vrtu in katera dela vas čakajo.

Želite pridelek, ki vam ga bodo vsi zavidali? Povsem preprosto je ...
Vsak vrtnar si seveda želi zdrav in bogat pridelek, a včasih kljub trudu ne gre vse po načrtih. Tega se še kako dobro zavedata Danilo Sikošek in Alenka Rus, oba ljubiteljska vrtnarja, ki sta vsak s svojimi težavami želela nasvete strokovnjaka, da bi ju letos razveselil zdrav in bogat pridelek.

Kako in katera živila odmrznemo?
Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Naredite piknik s slastnimi in zdravimi nabodali
Metka in Tina nas bosta v 7. oddaji tretje sezone Vrtičkanje podrobneje podučili o pridelavi in uporabi špinače, hkrati nam bosta zaupali, kako pripraviti slastna in zdrava nabodala s špinačo.

Kaj barva rumenjaka pove o jajcu?
Nobena novost ni, da rumenjaki v jajcih niso vedno enake barve, a večina se niti vpraša ne, zakaj je temu tako. Vedo samo, da so domača pač najboljša. In res, najbolj zdrava, ki imajo oranžno-rumen rumenjak, naj bi bila tista jajca, ki jih je znesla domača kokoš, ki uživa najbolj raznoliko in z vitamini bogato hrano.

Spoznajtne vrtne 'stanovalce'
Vrtovi imajo poleg lastnikov in oskrbnikov tudi svoje manjše in večje stanovalce. Seveda govorimo o žuželkah in živalih, ki imajo svojo natančno določeno vlogo v občutljivem ekosistemu. Leteče, plazeče, skakajoče, prijazne in ne tako prijazne. Spoznajte se z njimi.

Le tako bo vaš zelenjavni ali okrasni vrt popoln
Tako rekoč v vsaki živilski trgovini ali na tržnici je mogoče kupiti sadje in zelenjavo, a roko na srce, ni bolj svežih in ukusnih zelenjadnic in sadežev od tistih, ki jih pridelamo sami. Pomanjkanje časa in prostora za urejanje lastnega vrtička pa je dandanes samo izgovor. Z malce dobre volje in časa ter s pomočjo nasvetov izkušenih vrtnarjev in kvalitetnih sredstev si lahko vsak, četudi še nikoli ni držal motike v roki, uredi vsaj manjši zelenjavni, zeliščni ali okrasni vrtiček.

Presenečeni boste, kaj vse lahko gojite na vrtu
Ste že začeli urejati svoj vrtiček, pa ne veste, katero zelenjavo bi na njem gojili? Ne glede na to, ali se odločite za najbolj priljubljena zelišča in klasične vrtnine, kot so paradižnik, bučka, solata, čebula, fižol, korenček, morda avtohtone slovenske ali za eksotične, na primer tiste s pridihom Azije, je pomembno predvsem, da izberete kakovostna semena in, seveda, da jih premišljeno razporedite po vrtu in zanje lepo skrbite.

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Vrtnarji, pozor!
Pa smo jo dočakali! Novo, že tretjo sezono priljubljene oddaje Vrtičkanje, namreč!

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji
Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Februar v Ljubljani mineva v znamenju lokalne samooskrbe
Ljubljana je drugi mesec leta, v katerem se mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope, posvetila lokalni samooskrbi. V ta namen so za meščane pripravili vrsto delavnic, na katerih bodo predstavili pot od pridelave do nakupa lokalno pridelanih izdelkov. Eden izmed večjih projektov občine na področju samooskrbe so sicer ljubljanski vrtički.

Prijavite se in si zagotovite bogat pridelek
Na srečo se vedno več ljudi zaveda pomena uživanja zdrave in ekološko pridelane hrane, predvsem svežega sadja in zelenjave. Navkljub široki izbiri ekološko pridelane zelenjave se pravi vrtnarji strinjajo, da je edina prava, neoporečna in energetsko polna le tista hrana, ki jo uporabnik pridela sam. Če bi tudi vi radi gojili lastno zelenjavo, a nimate vrta, še ni vse izgubljeno. Zelenjavo pa tudi sadje in zelišča namreč lahko gojite na balkonu v koritih ali modularnih vrtovih, lahko pa vrt tudi najamete. Preverite, kaj vse morate vedeti, preden naredite svoje prve vrtnarske korake.

Pomembno opozorilo za kmete
Globalno spreminjanje podnebja pridelovalce zelenjave vse bolj silijo v to, da bodo morali v prihodnje bolj upoštevati in razumeti tudi agrometeorološke napovedi, poudarjajo v Agenciji za okolje. Kot poudarja agrometeorologinja Andreja Sušnik, se ozračje v Sloveniji segreva, zmanjšuje pa se količina padavin.

Jih tudi vi zanemarjate?
Seveda je logično, da skoraj nikomur ne pride na misel, da bi cele dneve sesal, poliral, čistil in razkuževal popolnoma vse kotičke stanovanja in tudi nihče ne trdi, da je to potrebno. Je pa dobro, da v našem domu vendarle vzdržujemo čistočo in svežino, vredno pa se je spomniti tudi na nekatere površine in predmete, ki jih pogosto pozabljamo očistiti.

Zakaj si ga ne bi omislili?!
Ni ga slajšega sadeža zemlje od tistega, ki je zrasel pod delom naših rok. Takšni so tudi najbolj zdravi, njihova pridelava je ekološko najbolj prijazna in so najcenejši. Da boste imeli na svojih krožnikih pozimi poleg kislega zelja in repe še kakšno domačo zelenjavo, si omislite rastlinjak.

Ne boste verjeli, kako zelo so koristni
Med pripravo okusnih obrokov marsikatera gospodinja, pa tudi kakšen ljubitelj kuhanja močnejšega spola, zavrže olupke, stebla in liste nekaterih vrst sadja in zelenjave, kar je velika napaka. Mnogi tako imenovani odpadki namreč vsebujejo veliko več vitaminov in drugih koristnih snovi kot sami plodovi in jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi obrokov ali drugje v gospodinjstvu.

Pravi hit tudi v Sloveniji
Še preden so znali plesti in tkati, so naši predniki polstili volno, in če menite, da je pojav sodobne tehnologije polstenje popolnoma izkoreninil, se motite. V zadnjih letih se je zanimanje za učenje te tehnike izdelave tekstila namreč močno povečalo, tudi pri nas, izdelki iz filca pa so pravi ’hit’.

To fotografijo nam je poslala bralka
Na Bizeljskem je očitno prav posebna klima ali pa je bogat pridelek posledica ljubezni do vrtnarjenja. Po tem, ko smo lahko pred kratkim občudovali orjaške paradižnike, ki so zrasle na vrtu dedka bralke Tee, nam je sedaj ta poslala še fotografije orjaškega česna.

Bralka Tea: 'Razlika je več kot očitna!'
Bralka Tea iz Bizeljskega nam je poslala fotografije paradižnikov, ki so zrasli na njihovem domačem vrtu. Vsi so veliki, eden pa še posebej izstopa. Namenoma je poleg postavila kupljen paradižnik, da se vidi razlika.

Kako temeljito očistiti desko za rezanje?
Naj bo lesena ali plastična, deska za rezanje je pravo gojišče bakterij, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistimo. A za razliko od plastične, ki jo lahko z ostalo posodo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi in tako nekoliko omilimo gojišče bakterij, moramo biti pri čiščenju in vzdrževanju lesene deske še posebej temeljiti.