Dominvrt.si

jedi

Pomagajo pri številnih zdravstvenih težavah

Ženske lahko z različnimi zelišči izboljšajo svoje počutje, omilijo marsikatero bolečino in pozdravijo vnetje. To je tudi zapisala Marija Treben, ki je z domačimi zdravili zdravila ljudi po vsem svetu. Zato pojdite v naravo in premagajte težave!

Tako bodo vaše jedi še bolj okusne ...

V tem času je čemaža na pretek, zato se le odpravite na sprehod v naravo in ga naberite. Iz njega med drugim lahko pripravite pesto, ki bo obogatil marsikatero jed.

Pravočasno ukrepajte!

Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

Posadite čudežno zdravilo!

Materina dušica in timijan sta rastlini, ki sta pri nas že dolga leta znani kot zdravilni ter ju uporabljamo pri pripravi hrane in v obliki čajev. Botaniki niso enotni glede njunega razvrščanja in ni popolnoma jasno, ali sta si res tako različni, da si zaslužita uvrstitev v dve vrsti, ali gre le za podvrsti. Vsekakor lahko vrtni timijan in vrtno materino dušico vzgajate doma ter uživate v njunih zdravilnih učinkih in dišečih aromah.

V tem času si jih privoščite v izobilju

Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave. Prve, če zima ni bila predolga, lahko pričakujemo že nekje sredi aprila, zadnje pa lahko naberemo v sredini junija. Vrhunec nabiralne sezone pa je prav med prvomajskimi prazniki. In zato si jih le privoščite v izobilju, saj so prava zakladnica zdravja in vitalnosti, hkrati pa slovijo tudi kot afrodizijak.

To pa je prava vitaminska bomba

Ne glede na čas in razpoložljiv prostor si lahko vsak od nas doma pridela krožnik poln zdravih ’listkov’. Listna zelenjava, torej solata, špinača in preostala zelenjava, pri kateri uživamo listke in stebla, lahko le v nekaj tednih postane okusen obrok. Ste že slišali za mikrozelenjavo?

Sami izdelajte naravno gnojilo

Kopriva, rastlina, ki raste skoraj vsepovsod – najdemo jih za hišami, v gozdu, pa tudi na vrtovih – se odlično obnese pri pripravi okusnih jedi, hkrati pa nam je lahko tudi v veliko pomoč pri delu na vrtu. Preverite, kako!

Tudi doma lahko pripravite gastronomske mojstrovine televizijskih chefov!

Gastronomija je nova veja sodobne umetnosti z visokimi zahtevami tako glede oblike, videza in barv jedi kot seveda tudi okusov in vonjev.

Da vam bodo vedno pri roki ...

Tudi v hladnih mesecih imamo lahko doma sveže začimbe. Ker marsikdo nima prostora, so razne posode, korita ali modularni vrtovi odlična rešitev za gojenje zelišč. V nadaljevanju preverite, katera so najpogostejša zelišča, ki jih je pametno gojiti doma.

Priredite najboljšo novoletno zabavo ...

V noči, ko se staro leto počasi, a neizbežno približa novemu, je čas za proslavitev. Za vas smo zbrali nekaj nasvetov za ustvarjanje vzdušja in dekoracijo praznične mize, ki vam bodo prišli prav, ne glede na to, s kom in kako boste dočakali prihod novega leta. Poglejte!

Pričarajte si čudovite praznike

Ob vsem stresu, hitenju po božičnih nakupih in želji po popolni večerji smo že skoraj pozabili kakšno je pravo božično vzdušje. Božični čas bi namreč moral biti čas veselja, ljubezni in radosti!

Preverite, kaj morate vedeti o zamrznjenih živilih

Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Omamno dišeča začimba, ki je lahko tudi dekoracija ali zdravilo

Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december, ki je pred vrati, diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Pripravite se na zimo z zalogo domače ozimnice

Poletje se je s svojimi darovi ter obilico sadja in zelenjave poslovilo, vendar to še ni razlog, da bi pozimi stradali dragocenih vitaminov in mineralov. Z nekaj dobre volje in preverjenih domačih receptov lahko poskrbite, da vas bodo police shrambe tudi pozimi razveseljevale s pestro in raznoliko prehrano.

Odlična izbira v hladnih dneh

Tudi ljudje, ki niso ravno ljubitelji čaja, v hladnejših obdobjih leta pogosteje pomislijo na ta topel zdravilni napitek. Da pitje čaja koristi zdravju, vedno znova potrjujejo tudi znanstveniki. A ni nujno, da kupujete že pripravljene čaje, lahko si jih iz svežih ali posušenih rastlin pripravite kar sami. Nekaj predlogov vam ponujamo v nadaljevanju ...

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Tako boste zagotovo osupnili goste ...

Jedilna miza, kljub temu, da so na njej najokusnejše jedi, ni popolna brez lepega in predvsem okolju in času ujemajočega se pogrinjka. In ker bomo zdaj zdaj zakorakali v jesen, smo vam pripravili nekaj predlogov, kako lahko okrasite mizo in tako prijetno presenetite svoje goste.

Ne sme manjkati v nobeni kuhinji

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. A čeprav ga relativno veliko uporabljamo, o njem vemo zelo malo.

To morate vedeti vsi ljubitelji buč ...

Ni popolnoma jasno, zakaj so buče v zadnjih letih postale tako priljubljene, toda njihov zmagovalni pohod je nezadržen. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Agra 2016, strok radoživega druženja, posla in stroke

Agra s 1798 razstavljavci iz 30 držav na 70.800 m2 razstavnih površin namenja posebno pozornost mednarodnemu letu stročnic in 25 obletnici zamejstva. Država partnerica je Madžarska, z državnimi in pokrajinskimi predstavitvami nastopajo Belorusija, Poljska, Srbija z AP Vojvodino ter Hrvaška.

To morate vedeti o vlaganju

Trenutno se zelenjavni vrt bohoti v vsej svoji lepo in dejstvo je, da je težko vso svežo zelenjavo pojesti sproti, sploh če je vrt nekoliko večji. Lahko jo komu podarimo, jo zamrznemo, posušimo ali vložimo. V nadaljevanju si lahko preberete, kaj morate vedeti, če se odločite, da boste del pridelka vložili in si tako napolnili shrambo za hladne zimske dni.

Ste prepričani, da jih znate pravilno uporabljati?

Lonce in ponve iz nekaterih materialov so v sodobni kuhinji zamenjali novi, ki za dolgo življenjsko dobo in za zdravo pripravo hrane zahtevajo posebno skrb. Prav tako ni vsa posoda primerna za vsak način priprave hrane, nekatere med njimi pa so posebej neprimerne za shranjevanje.

Super trik, ki vam bo močno olajšal pripravo jedi

Češnjev paradižnik je v zadnjih letih močno pridobil na popularnosti; nekoč so celo menili, da je strupen ter da povzroča raka, danes pa ga zaradi vsebnosti številnih zdravih snovi vsi kujejo v zvezde. Pripravimo ga lahko na najrazličnejše načine in ker je majhen, ga tudi ni treba rezati. Pa vendar se velikokrat odločimo, da ga bomo raje razrezali, a roko na srce, to opravilo je kar nekoliko zamudno, če je količina večja. V videu si poglejte, kako lahko več češnjevih paradižnikov razrežete v samo nekaj sekundah!

Kaj vse lahko storimo s svežimi zelišči?

Sveža zelišča so vsestransko uporabna. Lahko jih dodajamo v najrazličnejše jedi ali pa iz njih pripravimo okusne pripravke, ki nam bodo še kako prav prišli v hladnih mesecih, ko izbira svežih zelišč navadno ni tako zelo pestra. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj receptov, trikov in nasvetov.

Ne sme manjkati na nobenem vrtu

Stari Grki so iz peteršilja delali vence, s katerimi so okronali zmagovalce športnih iger, peteršilj pa je tudi simbol sreče. Danes je eno najpogosteje uporabljenih zelišč, zato si ga le omislite, če ga še nimate.

Odlične ideje za vsak vrt

Razmišljate, da bi si na svojem vrtu omislili ognjišče oziroma kurišče, ob katerem bi lahko v prijetni družbi preživljali večere v vseh letnih časih? Zakaj pa ne?! Odprt ogenj namreč pomirja, hkrati pa lahko služi tudi za pripravo številnih okusnih jedi. Nekaj čudovitih idej lahko najdete v galeriji.

Juhuhu, jurčki so tu!

Jurčki z jajci, rižota z jurčki, zrezek v jurčkovi omaki … Se vam že cedijo sline? Nič čudnega, jurčki namreč veljajo za izjemno priljubljeno živilo in po statistikah sodeč naj bi jih ljudje letno zaužili od 20.000 do 100.000 ton. Na srečo je naša lepa zelena dežela bogata z gozdovi, posledično pa seveda poleti in jeseni gobarji uživajo v nabiranju teh izjemno dragocenih gob. Preverite, kaj vse morate vedeti o jurčkih!

To morate vedeti o parni pečici ...

Poleg klasičnih pečic so danes na prodaj tudi kombinirane parne pečice, ki so nekoliko manj poznane. Para omogoča, da lahko v pečici tudi kuhamo, pripravljamo zelenjavo, riž in še kaj, lahko pa pripravo jedi s paro tudi kombiniramo s klasičnimi načini pečenja, in skorjica na kruhu in pečenki bo bolj hrustljava, sredica kruha bolj rahla, meso bolj sočno.

Velja za sveto zelišče. Preverite, na kaj paziti pri gojenju!

Vonj rožmarina nas odpelje v morske kraje, ljubitelje mediteranske kuhinje pa gotovo razveseljuje dejstvo, da lahko sredozemski grm gojijo tudi na domačem balkonu ali terasi. Zakaj ga torej ne bi tudi vi gojili doma in ga imeli svežega vedno pri roki?

Lahko jih uživate brez slabe vesti

Ste vedeli, da so med nekaterimi vrtnimi in travniškimi cvetlicami tudi takšne, ki so užitne in ki jih lahko brez težav uporabimo v kuhinji ali za dekoracijo jedi? Poglejte, katere to so in jih poizkusite tudi pri vas doma.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984