Dominvrt.si

jedi

Razmišljate o novi jedilni mizi?

Se zavedate, koliko časa preživite za jedilno mizo? Pravzaprav veliko, morda v zadnjem času še več, saj smo več doma. Za mizo sedimo pri jedi, beremo, delamo ali se zabavamo ob računalniku, tablici, se ukvarjamo s hobiji. Za jedilno mizo spijemo skodelico kave, kozarec pijače, pojemo dobro kosilo. Ob njej praznujemo rojstni dan in režemo torto, kartamo, beremo novice ali pripravljamo potico. Jedilna miza nas povezuje, saj je bila v zgodovini vedno središče doma, še vedno je tako. A kakšna je ravno prava miza, kako visoka naj bo? Kakšno podnožje naj ima?

Delovna akcija: Vid ni bil prepričan, ali je vstopil v svoje stanovanje

Vid je star šele 25 let, a ga je življenje že postavilo pred izjemno težke preizkušnje. Na srečo mu niti bolezen niti dejstvo, da je ostal povsem sam, nista zbrisala nasmeha z obraza; ohranil je dobro voljo in pozitivno zre v prihodnost. Prav zato je bila Ana že ob prvem obisku njegovega temačnega domovanja odločena, da prostori ne potrebujejo zgolj temeljite prenove, temveč tudi več svetlobe in življenja, da se bodo skladali z njegovo vedro osebnostjo. Preverite, kako se je skupaj z mojstri Delovne akcije lotila podviga in kdo je poskrbel, da ima mladenič končno tako spalnico, kot tudi dnevno sobo.

Zato jih morate imeti vedno na zalogi

Nič novega ni, da je limona pravi eliksir zdravja in vitalnosti, zaradi česar jo je dobro uživati bodisi v napitkih in smoothijih, bodisi jo dodajati solatam in drugim jedem. A načinov uporabe limone je pravzaprav malo morje in tokrat vam predstavljamo nekaj neklasičnih.

Preverite, kako bodo vaše mikro rastlinice uspevale tudi na okenski polici

V hladnejši polovici leta smo prikrajšani za obilje sveže zelenjave, s katero krepimo naše zdravje. Ena od rešitev za zmanjšanje tega primanjkljaja je s hranili izjemno bogata mikro zelenjava, ki jo lahko gojimo tudi doma.

Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke

Prihajajoči konec tedna je za marsikoga od nas prav poseben, saj praznujemo veliko noč. In ni pravega praznika brez tradicionalnega velikonočnega zajtrka. Da bo letos obložena miza še posebej lična, pa ne samo zaradi številnih dobrot, ampak tudi zaradi drobnih dodatkov, smo za vas pripravili nekaj idej za čudovite praznične pogrinjke.

Zelenjava, ki jo posadite enkrat, pobirate pa še mnoga leta

Predstavljamo pet vrst zelenjave, ki jo posadite le enkrat, v dobrotah pa boste uživali še dolga leta.

Tega o tulipanih zagotovo še ne veste

Tulipan je rastlina, ki nas razveseljuje ob prihodu pomladi. Spada v rod zelnatih trajnic, ki imajo čebulico, vse vrste pa spadajo v družino lilijevk. Sadimo jih od oktobra do decembra, v razrahljano prst, ki je prepustna. Poglejmo si nekaj zanimivih dejstev o tej priljubljeni rastlini, ki jih zagotovo še ne poznate.

Kako si je družina uspela stroške energentov znižati za več kot tretjino

Cene ogrevanja so se v zadnjih mesecih občutno povišale. Poznavalci pa opozarjajo, da cen energentov, kot smo jih poznali doslej, v prihodnje zagotovo ne bo več. Na višje cene ogrevanja, elektrike in pogonskih goriv se bomo očitno prisiljeni navaditi. Kljub temu pa lahko marsikaj naredimo, da privarčujemo pri porabi energentov. Preverili smo, kako.

Rastline, ki odganjajo komarje

Sicer na srečo komarjev še ni, zima pač naredi svoje. Toda, ko se bo začelo toplo pomladansko vreme, bodo hitro pribrenčali in nam bodo zagrenili življenje. Toda, še preden pride do tega, začnite že zdaj razmišljati, katere rastline lahko nasadite v vrt, da bo komarjev čim manj.

Slaba novica za ljudi, ki imajo alergijo na cvetni prah

Čeprav je zunaj še zima, pa marsikje drevesa že cvetijo, tako je tudi z lesko, v nižinah namreč poteka glavna sezona cvetnega prahu leske, zato imajo lahko ljudje z alergijo a svetni prah že težave.

Uporabljate mikrovalovno pečico? Pozor!

Mikrovalovna pečica je sestavni del kuhinjske opreme in velja za koristno dopolnitev priprave hrane na klasičen način, res pa je, da se vedno več posameznikov uporabi le-te raje v velikem loku izogiba. Če ste eden tistih, ki si brez nje preprosto ne predstavljate življenja, pa je zelo pomembno, da se jo naučite pravilno uporabljati.

Česna nikoli več ne boste lupili enako!

Česen je začimba, ki je praktično nepogrešljiva v vsakem gospodinjstvu. Do sedaj je obstajalo veliko 'trikov', bolje rečeno receptov, kako ga pravilno olupiti, a noben od njih se ne more kosati s tem.

Imate odprto vino in ne veste, kaj bi z njim?

Ko so prazniki in družinska kosila ter večerje mimo, včasih ostane steklenica odprtega vina. Vino ni več tako okusno za pitje, toda še vedno je uporabno. Poglejte, kako.

Tako bodo prazniki čudoviti, a tudi cenovno ugodni in ekološki

Še čisto malo in stopili bomo v praznični teden. Pred nami so še zadnji nakupi, okraševanje je na višku, darila čakajo na zavijanje. Vse to pa utegne biti naporno za našo denarnico, a ni treba, da je tako.

V zimskih dneh si jih le privoščite

V hladnih zimskih dneh nas prijetno ogreje že misel na prihajajoče praznike, piko na i prazničnemu vzdušju pa zagotovo dodajo zimske začimbe, ki so nepogrešljive v slaščicah, čajih in seveda kuhanem vinu ter imajo poleg prijetnega vonja tudi veliko zdravilnih učinkov.

Začinite si veseli december

Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

3 začimbnice, ki jih lahko gojite na oknu svojega doma

Dela na vrtu se počasi zaključujejo, prišel je čas počitka. Toda zakaj bi na jesen in zimo ostali brez svežih začimb? Poglejte, katere začimbnice lahko rastejo tudi na okenski polici ali na svetlem mestu v kuhinji.

Ko mošt postane vino

11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je takrat praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

Od pletenic do letečih zmajev in pisanih lobanj: različni običaji ob dnevu spomina na mrtve

Pred dnevom spomina na mrtve mnogi hitijo z urejanjem grobov, izbiranjem cvetja in sveč. Na tak način se pokojnih spominjajo v številnih državah. A v določenih kulturah imajo tudi svoje posebne običaje ob tem prazniku. Preverili smo, kakšne.

Sodi med deset najbolj zdravih zelenjadnic

V hladnih mesecih je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Z razlogom ga častijo

Ingver se kot začimba uporablja že najmanj 3000 let. Nepogrešljiv je pri pripravi orientalskih, azijskih in indijskih jedi. Pogosto se uporablja za pripravo sladic in pijač. Poleg tega, da je priljubljena začimba, ingver v sebi skriva tudi številne zdravilne lastnosti.

Preprosti načini, kako porabiti manj elektrike

Morda vsak ukrep sam po sebi ne pomeni znatno manjše porabe, toda prihranki se seštevajo in se lahko pozitivno odrazijo na vaših financah, odgovorna poraba elektrike pa je zelo dobra tudi za okolje. 

Delo na vrtu še ni končano

Oktobra se na zelenjavnem vrtu dela počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vinogradniki in gobarji. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo in poskrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato rodil.

Preprosti načini, kako zmanjšati porabo vode

Nemalo ljudi v svojem domu z vodo ravna potratno. Vsak dan je je na litre mogoče prihraniti z nekaj spremembami, ki niti niso velike. Poznajo se lahko pri znesku na položnici in so dobre tudi za okolje.

Majhni triki za velike prihranke

Vsaka sprememba se začne z majhnimi koraki. Tako obstaja kar nekaj vsakodnevnih 'majhnih' stvari, ki jih lahko naredite ter s tem prihranite energijo in denar, hkrati pa naredite tudi nekaj dobrega za okolje.

To gobo zagotovo poznate!

Jesenski goban, goba, ki največkrat sliši na ime jurček ali smrekovec, je pri nas izjemno cenjena. Nabiramo jo prav v tem času. Vreme je gobarjem in ljubiteljem gob več kot naklonjeno, zato so jurčki že pokukali na plano. Kaj moramo vedeti o njih?

Že babice so ga kovale v zvezde

Kot eliksir zdravja so ga opevale že naše babice, še vedno pa se kljub poplavi najrazličnejših zdravil v primeru mnogih zdravstvenih težav priporoča uživanje medu, sploh v času, ko so na pohodu prehladi in druga sorodna obolenja.

Ne delajte osnovnih napak!

'Nihče ni tako bogat, da bi kupoval poceni' – rek, ki še kako drži pri vsaki stvari, sploh pa v povezavi z domom. Preverite, za katere stvari v domu je bolje odšteti kakšen evro več, saj lahko z nakupom cenejših različic dolgoročno zapravite veliko več.

Kako dolgo traja hrana v zamrzovalniku?

Zamrznete lahko skoraj vsa živila (razen nekaterih, na primer jajc v lupini, ki se razširijo in razpokajo). Hrana lahko ostane neskončno zamrznjena in je tehnično varna za uživanje, saj bakterije ne bodo rasle. Vendar se bo sčasoma vsa zamrznjena hrana poslabšala in postala neprijetna za uživanje.

Kuharski mojstri prisegajo na plin

Večina kuharjev svetovnega slovesa se od plina nikakor ne more posloviti, saj plinski žari omogočajo hitro in specifično obdelavo hrane s pridihom vonja po ognju.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082