jedi

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?
Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav
Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Kako pripraviti mizo za slavnostno večerjo
Umetnost postavljanja mize za formalno večerjo ali kosilo je pravzaprav preprosta, ko razumete nekaj osnov. Vzemite si čas in pripravite mizo tako, kot je prav, s tem boste namreč gostom pokazali, da vam je mar. Poleg tega pravilna razporeditev krožnikov, pribora in drugih pripomočkov na mizi pripomore k urejenosti, ki je še posebej pomembna, če morate na manjšo mizo zložiti več pogrinjkov in večjo količino hrane.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?
Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Cimet: kako ga uporabiti in za kaj je koristen?
Vonj po cimetu je tisti, ki ga v decembru ne sme manjkati. Kako vse ga lahko uporabite in za kaj vse je koristen?

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Ideje za namizno dekoracijo na Martinovo
Dame, boste letos martinovo pojedino za izbrano družbo organizirale kar doma? Za vas smo poiskali nekaj najlepših namiznih aranžmajev, ki bodo navdušili prav vsakega vašega gosta!

S pametnimi kuhinjskimi aparati do bolj zdravih obrokov
Pametne naprave so danes z nami praktično na vsakem koraku, kar jim omogoča nenehno spremljanje našega zdravja in dobrega počutja.

Priznani etnolog: 'Slovenci smo lahko popolnoma samooskrbni!'
Čeprav Slovenija v kriznih časih postaja vse manj odvisna od uvoza, so številni strokovnjaki prepričani, da v celoti samooskrbni ne bomo nikoli. Več kot dve tretjini našega ozemlja imata namreč omejene možnosti za pridelavo, prav tako določenih živil ni mogoče pridelovati zaradi neustreznih podnebnih pogojev. Manjka nam semen za širšo pridelavo ter živali za nadaljnjo rejo, pojavljajo se težave z repromaterialom. Povsem nasprotno je priznani slovenski etnolog prepričan, da Slovenci lahko ponovno postanemo samooskrbni – pod tremi pogoji.

Kmetija: naložite si brezplačno PRATIKO 2022
Tekmovalci v priljubljenem šovu Kmetija se morajo pogosto boriti za pratiko, saj jo vedno znova kdo skrije. Kako tudi ne, ko pa velja za neprecenljiv vir znanja in koristnih informacij, ki pa jih lahko zdaj dobite tudi vi! Vse informacije o priljubljenih vrtninah, zeliščih, drugih rastlinah, konec koncev pa tudi o domačih in divjih živalih, ki nas spremljajo na vrtu in izven njega, lahko zdaj najdete na enem mestu, poleg tega pa imate tam na voljo še številne recepte starih tradicionalnih jedi in celo otroških iger. Brezplačno si prenesite letošnjo Pratiko 2022, ki jo uporabljajo tudi letošnji tekmovalci Kmetije.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti
Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Preverite, kako pravilno shranjevati krompir
Krompir je eno najbolj priljubljenih živil pri nas in tudi tisti, ki ga doma ne pridelujejo, ga v tem času po navadi kupijo večjo količino, da bo vso zimo na zalogi. A vendarle ni dovolj, da ga samo postavimo v klet. Da bi čim bolje ohranili zunanjo in notranjo kakovost krompirja, moramo poznati osnove pravilnega skladiščenja.

Vse kar morate vedeti o česnu
Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Poznate te začimbe?
Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Kako pripraviti breskve za ozimnico?
Sočne in sladke domače breskve so popolna osvežitev sredi poletja, ampak kaj, če si tega okusa zaželimo tudi v hladnejših dneh? Breskve seveda tudi zunaj sezone lahko kupimo v trgovini, vendar te še zdaleč niso tako okusne. Pripravite si ozimnico, ko je svežih breskev še na pretek, in uživajte v sladkem okusu skozi vse leto.

Kako porabiti sadje?
Letos je sadno drevje bogato obrodilo in marsikdo ima težave, kam s tolikšno količino sadja. Za vas imamo nekaj predlogov, kako ga lahko porabite.

Posadite ta tri zelišča. Ne bo vam žal!
Bazilika, lovor in koper, obogatijo jedi z edinstveno aromo in svojevrstnim okusom. Vsa tri zelišča so primerna za gojenje v posodah, če so le te dobro odcedne.

Kaj bi morali vedeti o bučkah?
Lahko bi rekli, da je poletje letni čas, ki je tudi v znamenju bučk oziroma receptov, ki jih je mogoče pripraviti s to zdravo zelenjavo. Ne le, da je lahko sestavina množice okusnih jedi – dobra novica je še, da bučk ni težko gojiti. Posadite jih lahko celo na balkonu.

Odlična je pri težavah s prebavo in dihali
Bazilika je ena izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi, blagodejne učinke na zdravje pa pripisujejo tudi pitju časa iz njenih listov, uporabi njenih semen in eteričnega olja. Ker se sušena bazilika po okusu in koristih nikakor ne more primerjati s svežo, je najbolje, da jo vzgojite doma in jo imate vedno na voljo.

Čeprav ni tako znan, je izjemno okusen in vsestransko uporaben
Čeprav ni ravno med najbolj poznanimi, je koromač izjemno okusen, zdravilen in vsestranski za uporabo. A ker se velikokrat pojavijo nejasnosti glede različic rastlin in poimenovanja le-teh, vam jih bomo v nadaljevanju razjasnili.

Je najbolj uporabljeno in izjemno zdravilno zelišče
Peteršilj se je že od 10. stoletja pojavljal na samostanskih vrtovih in tudi naše babice so imele vedno kakšno gredico v bližini kuhinje. Spada med kobulnice in je dvoletnica – za vse, ki želite pridelati semena. Sicer pa velja za eno najbolj znanih in najpogosteje uporabljenih začimb pri nas. Jedi obogati in skoraj nikoli ne pokvari okusa. Imejte ga vedno pri roki ...

Kdaj ste nazadnje očistili svoj zamrzovalnik?
Medtem ko hladilnik uporabljamo vsak dan in ga tudi sproti čistimo ter odstranjujemo izdelke, ki jim poteče rok, pa na zamrzovalnik pogosto pozabimo. Veste, kako pravilo zamrzniti in odmrzniti živila ter kako pogosto je treba čistiti zamrzovalnik?

Zdravilna zelišča, ki jih lahko posadite na balkon
V mestu je malo takih, ki imajo vrt, kjer bi si lahko uredili vrt. Kljub temu je balkon dovolj za sajenje zdravilnih zelišč. Izbrali smo štiri začimbe, ki ne bodo samo obogatile vaših jedi z intenzivnimi okusi, ampak bodo koristile tudi vašemu zdravju.

Nasveti za gojenje zelenjave na balkonu
Vrtnarjenje deluje pomirjujoče, posebno zadovoljstvo je uživati svoje pridelke, tako je mogoče tudi kaj prihraniti. Vrt na balkonu je poleg tega lahko okras, zelena oaza, v kateri je prijetno posedeti.

Rožmarin izboljšuje prebavo, odganja mrčes in začini hrano
Tisti, ki radi kuhate, se zavedate, kako dobrodošlo je, da imamo vedno pri roki sveža zelišča. In eno najbolj priljubljenih zelišč je zagotovo rožmarin, ki ga lahko uporabljamo tako pri pripravi mesnih kot zelenjavnih jedi. Če želite imeti svoj grmiček na vrtu ali na balkonu, ga lahko vzgojite iz potaknjencev.

Imate radi paradižnik? Potem morate vedeti ...
Ste vedeli, da sodi paradižnik med deset najbolj priljubljenih zdravih živil? Da so ga Italijani poimenovali ’pomodoro’, kar izvira iz besedne zveze pomi d’oro in v prevodu pomeni zlato jabolko? In da so ga v preteklosti nekateri Evropejci označevali celo za afrodizijak? Kakorkoli, čeprav je splošno priljubljen postal šele ob koncu 19. stoletja, paradižnik dandanes priporočajo nutricionisti širom sveta, prisoten je v vseh kuhinjah sveta in ga zato uvrščamo med najbolj razširjene vrtnine.

10 TOP idej, kako uporabiti model za ledene kocke
Model za ledene kocke je eden izmed najbolj nepogrešljivih kuhinjskih pripomočkov v vročih poletnih dneh, ko se ob koncu dneva najrajši ohladimo z osvežilnim napitkom. To pa ni edini način, na katerega ga lahko uporabite!

Na kaj je treba paziti pri vzgoji paradižnikov?
Ni pomembno, kako velik je vaš košček zemlje, na njem ne sme manjkati nekaj sadik paradižnika. Ob pravilni oskrbi vas bodo vse poletje sadike razveseljevale z okusnimi, sočnimi plodovi.

Nasveti za pravilno shranjevanje zelenjave
Ste vedeli, da paradižnika ni priporočljivo hraniti v hladilniku, da bo čebula ostala dlje časa sveža, če jo boste shranili v odprti posodi, in da paprike, preden jih pospravite v hladilnik, shranite v plastični vrečki? Pripravili smo vam nekaj predlogov, ki vam bodo pomagali pri ohranjanju kakovosti nekaterih živil.