meso

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate
Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?
Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Po tem jih ne boste več metali v smeti
V gospodinjstvu je s pametno uporabo nekaterih stvari, ki običajno pristanejo v košu za smeti, med drugim mogoče privarčevati nekaj denarja. Če vam to ni motivacija, pomislite na to, koliko boste naredili za okolje, če boste zmanjšali število embalaž in izkoristili kuhinjske odpadke. Ponujamo vam nekaj koristnih idej.

Tudi vi na tak način vržete stran 250 evrov?
Po ocenah OZN za prehrano in kmetijstvo naj bi skupno na svetu odvrgli kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oziroma, to je okoli 1,3 milijarde ton. Količina zavržene hrane se iz leta v leto povečuje tudi pri nas, skoraj polovico pa naj bi jo zavrgli v gospodinjstvih. V nadaljevanju preverite, kako lahko z majhnimi spremembami dosežete, da bo v smeteh pristalo manj hrane, na ta način pa lahko kar nekaj privarčujete.

Preprosto izdelajte eno najbolj priljubljenih domačih zdravil
V 11. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta se Metka in Tina odpravili na sprehod v naravo, kjer sta nabrali smrekove vršičke, doma pa iz njih naredili izjemno priljubljen in zdravilen sirup, ki je odlična prva pomoč pri kašlju.

Pravočasno ukrepajte!
Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA
Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Tako bo vaš pes tudi na stara leta zdrav in vitalen
Tako kot ljudje tudi naši štirinožni prijatelji za zdravo in pravilno delovanje organizma potrebujejo ustrezno kombinacijo beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode ter seveda zadostno količino vitaminov in mineralov. Ker je klasična prehrana pogosto osiromašena z nujno potrebnimi snovmi ali je razmerje teh porušeno, je priporočljivo psu ponuditi tudi prehranske dodatke. Zadnje čase med slednjimi prevladuje predvsem konpoplja, ki ima dokazano številne pozitivne učinke na zdravje in počutje psa.

Presenečeni boste nad najnovejšim odkritjem
Ljudje po svetu na leto pojedo približno 400 milijonov ton mesa in rib, kar se morda sliši veliko, a pajki celega sveta zmorejo še več. Gomazeča bitja s štirimi pari nog na leto pojedo od 400 do 800 milijonov ton pretežno žuželk, so preračunali znanstveniki iz Nemčije, Švedske in Švice.

Tudi doma lahko pripravite gastronomske mojstrovine televizijskih chefov!
Gastronomija je nova veja sodobne umetnosti z visokimi zahtevami tako glede oblike, videza in barv jedi kot seveda tudi okusov in vonjev.

Nevarnosti, ki jih prinašajo hišni ljubljenčki
Hišni ljubljenčki so nam v veselje, a če nismo previdni, lahko od njih staknemo tudi kakšno bolezen. Tukaj je šest obolenj, ki se lahko z vaše domače živali prenesejo na vas in vaše bližnje.

Preverite, kaj morate vedeti o zamrznjenih živilih
Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Preverite rok uporabe
Nimajo le živila omejenega roka uporabe, tudi predmete v gospodinjstvu, na katere ne bi niti pomislili, je treba vsake toliko zamenjati. V nadaljevanju preverite rok trajanja nekaterih kuhinjskih pripomočkov.

Za ljubitelje kakijev ...
’Ko kakiji začnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna
Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Začnite kompostirati
Vsak vrtnar oziroma vrtnarka ve, da so lahko travni odkos, odrezane vejice in nagrabljeno listje zelo koristen odpadek. Da bi kompostirali, potrebujemo prostor za odlaganje in kompostiranje organskih odpadkov ter napotke o osnovnih korakih.

Vsega tega gotovo še niste vedeli
Ena najbolj priljubljenih jesenskih rastlin pri nas je zagotovo buča – kako tudi ne, ko pa nam je na voljo tako pestra in raznovrsta paleta različnih sort, poleg tega pa lahko še izbiramo, ali bodo končale na krožniku ali kot dekoracija doma.

Ne sme manjkati v nobeni kuhinji
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. A čeprav ga relativno veliko uporabljamo, o njem vemo zelo malo.

Za ljubitelje 'marel' ...
Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker so torej te dni pogosta sestavila naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?
Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

To morate vedeti vsi ljubitelji buč ...
Ni popolnoma jasno, zakaj so buče v zadnjih letih postale tako priljubljene, toda njihov zmagovalni pohod je nezadržen. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Kako boste vedeli, da gre za nadstandardno kakovosten proizvod?
Kmetijsko ministrstvo je potrdilo prvo specifikacijo za kmetijske pridelke in živila iz nove sheme izbrana kakovost, in sicer za goveje in perutninsko meso. V naslednjih tednih pa bodo imenovani še certifikacijski organi. V postopku potrjevanja pa je tudi specifikacija za mleko in mlečne izdelke.

Tako bo piknik res popoln
Topel in sončen dan kar vabi, da si ob dobri družbi na svežem zraku tudi kaj skuhamo. Pripravili smo nekaj splošnih napotkov, kaj, kako pripraviti za piknik z žarom.

Resnica o paličnih mešalnikih
Palični mešalnik nima prave konkurence med mešalniki. Preprosta palična oblika omogoča, da pravkar skuhano zelenjavo pretlačimo kar v loncu, kjer se je kuhala, in jo brez prelivanja in izgube toplote spremenimo v slastno kremno juho ali omako. Tudi mešanje hladnih sestavin je enostavno. Tokrat so pri ZPS na testu preizkusili 14 osnovnih modelov, za katere so odšteli od 16 do 60 evrov, ter 21 modelov z dodatno opremo, za katere so odšteli med 29 in 159 evri. Na testu se je izkazalo, da so praktično vsi odlični pomočniki v kuhinji, tudi cenejši modeli so se uvrstili zelo visoko.

To morate vedeti o parni pečici ...
Poleg klasičnih pečic so danes na prodaj tudi kombinirane parne pečice, ki so nekoliko manj poznane. Para omogoča, da lahko v pečici tudi kuhamo, pripravljamo zelenjavo, riž in še kaj, lahko pa pripravo jedi s paro tudi kombiniramo s klasičnimi načini pečenja, in skorjica na kruhu in pečenki bo bolj hrustljava, sredica kruha bolj rahla, meso bolj sočno.

Kako in katera živila odmrznemo?
Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Nikar ne delajte teh napak
Tudi vi živila, ko jih prinesete iz trgovine ali tržnice, postavite v hladilnik na mesto, kjer je pač prostor? Napaka! V nadaljevanju preverite, kako pravilno razporediti živila in koliko časa jih v hladilniku sploh lahko hranite, da bodo še užitna.

Ga obožujete? Potem morate vedeti ...
’Ko kakiji pričnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno. Več o kakijih si lahko ogledate v prvi oddaji tretje sezone Vrtičkanje, ki je že na VOYO!

Nikoli ne uganete, katera žival je to
Ko smo nekaj naključnim mimoidočim pokazali fotografije prašičev pasme mangalica, so vsi nejeverno zmajevali z glavo, češ, da takšnega prašiča še nikoli niso videli, večina je bila celo prepričana, da gre za fotomontažo. A te kosmate prašiče, ki so sicer najbolj razširjeni na Madžarskem in Balkanu, najdemo tudi v Sloveniji.

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji
Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!