Dominvrt.si

meso

Kompost smrdi? Potem delate to napako!

Kar okoli 90 odstotkov snovi, ki bi jih lahko uporabili za kompostiranje, pristane med odpadki. Po drugi strani številni za gnojenje rastlin na vrtu kupujejo umetna gnojila, namesto, da bi uporabili naravno, doma proizvedeno. Kako se tega sploh lotiti?

11 načinov uporabe, ki jih še ne poznate

Ste mislili, da lahko sodo bikarbono uporabljate zgolj pri peki piškotov, kolačev, tort in peciva? Med drugim je tudi odlično sredstvo za pranje sadja in zelenjave, z njeno uporabo pa boste tudi za kar polovico skrajšali čas kuhanja stročnic.

Čudežna moč popra

Poper je več kot zgolj začimba, saj njegova uporaba sega daleč stran od kuhinjskega lonca. Črne kroglice, ki jih največkrat uporabljamo v mleti različici, nas bodo varovale pred virusi in bakterijami, prav tako bomo s poprom na naraven način oskrbeli svojo kožo. Vendar to še zdaleč ni vse. Poper bo v zmerni količini vplival tudi na boljše delovanje prebavil, pospešil krvni obtok, izboljšal imunski sistem in znižal povišano telesno temperaturo.

Da bo dlaka vašega psa sijala od zdravja ...

Na splošno zdravje in sijoč kožušček našega psa vplivajo številni dejavniki, med drugim nega, ki jo je deležen, in predvsem prehrana, ki mu jo zagotavljamo lastniki. Tega se zelo dobro zavedata tudi zakonca Merhar, ki sta v želji, da svojemu labradorcu ponudita kar najboljše, hrano zanj začela pripravljati sama.

Takšna hrana je za ljubljenčke lahko nevarna

Surovo meso, ki naj bi bilo po mnenju nekaterih najboljša hrana za pse in mačke, morda ne ogroža samo zdravja hišnih ljubljenčkov, temveč tudi njihovih lastnikov, opozarjajo nizozemski znanstveniki.

Plastične vrečke za Italijane nič več brezplačne

V Italiji so z novim letom začele veljati zakonodajne spremembe, ki trgovcem dovoljujejo le še ponudbo povsem razgradljivih plastičnih vrečk za sadje, zelenjavo, meso in ribe. Ceno spremembe bodo plačali tudi kupci, saj jim bodo trgovci lahko za vrečke zaračunali od enega do treh centov, je poročal spletni portal stol.it.

5 najpogostejših napak pri uporabi hladilnika

Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz trgovine, največkrat niti ne razmišljamo, kam bi katero živilo postavili, ampak zlagamo stvari tja, kjer je pač prostor. Da bi se izognili nepotrebnemu metanju hrane stran in tako tudi prihranili, se moramo izogibati najpogostejšim napakam pri uporabi hladilnika.

Čas martinovanja je tu

11. novembra praznujemo god svetega Martina iz Toursa, ki sicer z obliko današnjih martinovanj ni imel nič skupnega, a se ga v evropskih državah kot svetnika spominjamo na različne načine; pri nas je praznik vina in posledično čas veseljačenja in nazdravljanja dobri letini.

To mora vedeti vsak gobar

Čeprav so mnogi nejevoljni zaradi dežja, so ga gobarji komaj čakali. Gobe po dežju namreč rastejo ’kot nore’, da je temu res tako, pa med drugim dokazujejo fotografije polnih košar gob, ki so preplavile družbena omrežja. Če se tudi vi te dni odpravljate v gozd, upoštevajte zlata pravila gobarjenja in spoštujte naravo. Gob je namreč dovolj za vse.

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate

Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Bi verjeli, da je tako koristen za naše telo?

Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki ... vse to so vrste fižola. Ker fižol ni zahteven, ga lahko brez težav pridelate na svojem vrtu, v nadaljevanju pa si preberite tudi, za kaj vse je koristen.

Po tem jih ne boste več metali v smeti

V gospodinjstvu je s pametno uporabo nekaterih stvari, ki običajno pristanejo v košu za smeti, med drugim mogoče privarčevati nekaj denarja. Če vam to ni motivacija, pomislite na to, koliko boste naredili za okolje, če boste zmanjšali število embalaž in izkoristili kuhinjske odpadke. Ponujamo vam nekaj koristnih idej.

Tudi vi na tak način vržete stran 250 evrov?

Po ocenah OZN za prehrano in kmetijstvo naj bi skupno na svetu odvrgli kar tretjino vse hrane, ki jo pridelamo oziroma, to je okoli 1,3 milijarde ton. Količina zavržene hrane se iz leta v leto povečuje tudi pri nas, skoraj polovico pa naj bi jo zavrgli v gospodinjstvih. V nadaljevanju preverite, kako lahko z majhnimi spremembami dosežete, da bo v smeteh pristalo manj hrane, na ta način pa lahko kar nekaj privarčujete.

Preprosto izdelajte eno najbolj priljubljenih domačih zdravil

V 11. oddaji 4. sezone Vrtičkanje sta se Metka in Tina odpravili na sprehod v naravo, kjer sta nabrali smrekove vršičke, doma pa iz njih naredili izjemno priljubljen in zdravilen sirup, ki je odlična prva pomoč pri kašlju.

Pravočasno ukrepajte!

Življenje brez hladilnika in zamrzovalnika si težko predstavljamo, kar se zavedamo predvsem v situacijah, ko pride do izpada električne energije. Če izpad traja manj kot dve uri, ni razloga za paniko, v nasprotnem primeru pa je treba pametno ukrepati, če želimo čim več živil 'rešiti'. Preverite, kako ...

DOMAČA PAPRIKA IN PARADIŽNIK NAJBOLJ DIŠITA

Izberite stare slovenske sorte in uživajte v okusnem in aromatičnem pridelku – kot nekoč.

Tako bo vaš pes tudi na stara leta zdrav in vitalen

Tako kot ljudje tudi naši štirinožni prijatelji za zdravo in pravilno delovanje organizma potrebujejo ustrezno kombinacijo beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob in vode ter seveda zadostno količino vitaminov in mineralov. Ker je klasična prehrana pogosto osiromašena z nujno potrebnimi snovmi ali je razmerje teh porušeno, je priporočljivo psu ponuditi tudi prehranske dodatke. Zadnje čase med slednjimi prevladuje predvsem konpoplja, ki ima dokazano številne pozitivne učinke na zdravje in počutje psa.

Presenečeni boste nad najnovejšim odkritjem

Ljudje po svetu na leto pojedo približno 400 milijonov ton mesa in rib, kar se morda sliši veliko, a pajki celega sveta zmorejo še več. Gomazeča bitja s štirimi pari nog na leto pojedo od 400 do 800 milijonov ton pretežno žuželk, so preračunali znanstveniki iz Nemčije, Švedske in Švice.

Tudi doma lahko pripravite gastronomske mojstrovine televizijskih chefov!

Gastronomija je nova veja sodobne umetnosti z visokimi zahtevami tako glede oblike, videza in barv jedi kot seveda tudi okusov in vonjev.

Nevarnosti, ki jih prinašajo hišni ljubljenčki

Hišni ljubljenčki so nam v veselje, a če nismo previdni, lahko od njih staknemo tudi kakšno bolezen. Tukaj je šest obolenj, ki se lahko z vaše domače živali prenesejo na vas in vaše bližnje.

Preverite, kaj morate vedeti o zamrznjenih živilih

Živila lahko zamrznemo sami ali pa zamrznjena kupimo. Ko jih imamo namen uporabiti, jih odmrznemo. Bolj preprosto skorajda ne more biti. Razen – ste vedeli, da lahko nekatera živila pripravimo kar zamrznjena? Vas zanima, katera so ta živila?

Preverite rok uporabe

Nimajo le živila omejenega roka uporabe, tudi predmete v gospodinjstvu, na katere ne bi niti pomislili, je treba vsake toliko zamenjati. V nadaljevanju preverite rok trajanja nekaterih kuhinjskih pripomočkov.

Za ljubitelje kakijev ...

’Ko kakiji začnejo rdečeti, doktor medicine postane moder’, pravi star japonski pregovor. Sočno aromatično japonsko jabolko namreč ni le okusno, ampak tudi zelo hranljivo in zdravilno.

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna

Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Začnite kompostirati

Vsak vrtnar oziroma vrtnarka ve, da so lahko travni odkos, odrezane vejice in nagrabljeno listje zelo koristen odpadek. Da bi kompostirali, potrebujemo prostor za odlaganje in kompostiranje organskih odpadkov ter napotke o osnovnih korakih.

Vsega tega gotovo še niste vedeli

Ena najbolj priljubljenih jesenskih rastlin pri nas je zagotovo buča – kako tudi ne, ko pa nam je na voljo tako pestra in raznovrsta paleta različnih sort, poleg tega pa lahko še izbiramo, ali bodo končale na krožniku ali kot dekoracija doma.

Ne sme manjkati v nobeni kuhinji

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. A čeprav ga relativno veliko uporabljamo, o njem vemo zelo malo.

Za ljubitelje 'marel' ...

Poleg jurčkov in lisičk Slovenci od gob najraje nabiramo in uživamo dežnikarice oziroma ’marele’, ki v tem času rastejo kot ’gobe po dežju’. Ker so torej te dni pogosta sestavila naših jedilnikov, je dobro, da jih bolje spoznamo.

Veste, kakšne nože potrebujete v kuhinji?

Noži so nujno zlo v vsaki kuhinji in ponavadi jih imamo cel kup, celo takšne samo za rezanje sira, pice … V nadaljevanju preverite, kakšne bi pravzaprav sploh morali imeti, četudi ne kuhamo ravno pogosto.

To morate vedeti vsi ljubitelji buč ...

Ni popolnoma jasno, zakaj so buče v zadnjih letih postale tako priljubljene, toda njihov zmagovalni pohod je nezadržen. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335