Dominvrt.si

meso

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Zvezdnico v avtu prevažal kar njen pes

Zvezdnica Salma Hayek je uveljavljena igralka v filmski industriji, hkrati pa se aktivno zavzema za pravice žensk, ohranjanje okolja ter reševanje brezdomnih živali. Nedavno je na svojem Instagram profilu delila fotografijo svojega psa na voznikovem sedežu. Trenutno skrbi za več kot 30 živali.

Opozorilo: Hrano, ki je prišla v stik z vodo, morate zavreči

Po obsežnih poplavah, ki so v zadnjih dneh prizadele številne domove, se situacija počasi umirja, a razsežnosti naravne nesreče se šele pričenjajo kazati. Ob čiščenju shrambe, kleti in kuhinje se marsikdo sprašuje, ali je hrana v naših domovih še varna za uživanje in pod katerimi pogoji.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti

Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Ali res potrebujete mikrovalovno pečico?

Morda se zdi, da so mikrovalovne pečice v kuhinjah nekaj običajnega, toda ali brez njih res ne moremo? So tako zelo nujne, da se jim kljub opozorilom o njihovi škodljivosti ne bomo odpovedali niti v prihodnosti, ali jih bodo morda v prihodnosti zamenjali cvrtniki na vroč zrak, ki v zadnjem času prav tako pridobivajo na popularnosti?

Zidani vrtni kamin - se ga še splača sezidati?

Vrtni kamin oz. žar se sliši kot odlična ideja! Vendar razmislite še enkrat, saj obstaja velika možnost, da boste to idejo obžalovali. Zakaj? Vložili boste trdo delo, veliko časa in več denarja, kot ste načrtovali, in končni rezultat ne bo tak, kot ste si želeli. Sezidali smo vrtni kamin, primerjali stroške in prednosti, ter našli veliko boljšo alternativo vrtnemu kaminu. Ugotovite, katero ter prihranite čas in denar.

So živila v vašem hladilniku pravilno razporejena?

Predstavljajte si to: odprete hladilnik v upanju, da boste skuhali okusen obrok, a vas pozdravi plaz pozabljenih ostankov, lepljiv kozarec kislih kumaric in tetrapak mleka, ki mu je že zdavnaj potekel rok uporabe. Na koncu ne najdete ničesar, kar potrebujete. Zveni znano? Vsi smo že bili tam, izgubljeni v kaotičnem hladilniku, v katerem nimamo prav nobenega pregleda nad tem, kaj imamo uporabnega in kaj je samo še za v smeti.

Tudi vi lahko vzgojite ananas sami doma v 6 korakih

Ananas spada v družino bromelijevk. Morda boste pomislili, da ga je v naših razmerah težko ali celo nemogoče gojiti, vendar je, ko se enkrat ukorenini, v resnici precej nezahtevna rastlina. Pri nas bo dobro uspeval v zaprtih prostorih, v toplejšem delu leta pa ga lahko postavite tudi ven. Pot do užitnega ananasa je sicer nekoliko bolj zapletena in dolgotrajna, vseeno pa je rastlina lahko lep, eksotičen okras v vašem domu. Upoštevajte 6 korakov in kmalu boste imeli čisto svoj ananas!

Pridružil se je ekipi delovne akcije in poskrbel za pravo presenečenje

Družini Bizjak iz čudovitega alpskega naselja Dovje življenje ni prizanašalo. Tragedije so se vrstile ena za drugo, njihova stiska in žalost pa sta se odražali tudi v njihovem domu. Za urejeno zunanjostjo so se skrivale črne plesnive stene, ki niso omogočale dostojnega življenja. Ana je zato aktivirala svoje mojstre, ki so poskrbeli, da sta Ljubica in Mateja dobili zračen, topel in urejen dom, v zahvalo pa so bili kar dvojno nagrajeni! A tokrat si je Ana omislila prav posebno pomoč ...

Jih tudi vi mečete v smeti? Nikar!

Zagotovo, kot večina drugih, sodite med tiste, ki po tem, ko so pojedli banano, olupek vržejo v smeti. Nikar! Presenečeni boste, kakšne vse koristi imate lahko od njega. Seveda je tukaj govora o bio oziroma eko bananah.

So živila po pretečenem roku še vedno užitna?

Po preteku roka uporabe, natisnjenega na embalaži živil, ni nujno, da morate živilo zavreči, ker naj ne bi bilo več užitno. Marsikatera živila lahko uživate še kar nekaj časa, če jih boste le pravilno shranjevali.

Pivo lahko uporabite tudi v ta namen

Odslej ne bodo nad pijačo iz vode, hmelja in žit navdušeni zgolj moški, še kako prav bo v gospodinjstvu prišla tudi predstavnicam nežnejšega spola. Presenečeni boste, kako vse vam lahko koristi pivo. Ne samo da bo z njim lažje odstraniti določene madeže, obenem lahko z njim povrnete lesk lesenemu pohištvu in bakreni posodi. Nepogrešljiv pa bo tudi za razvajanje vaših las in stopal.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?

Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Tega Anini mojstri zagotovo niso pričakovali

V sobotni oddaji Delovna akcija smo spoznali simpatičnega Damirja, ki s svojo glasbo rad zabava ljudi, sam pa ima za sabo težko zgodbo. Biološkega očeta pozna le s fotografij, z mamo Cvetko sta bila dolgo ločena. Ko se je končno lahko vrnil domov, je svoj kotiček našel v majhni sobici na temnem podstrešju, kjer se je vsako zimo boril z ostrim mrazom. Ana in njeni mojstri so maksimalno izkoristili potencial, ki ga je nudil prostor, ter v sodelovanju z več kot fer prijatelji Delovne akcije Korošcu postavili temelje za dostojno, predvsem pa srečno življenje.

Nož lahko nabrusite tudi tako

Gotovo ste se kdaj znašli v situaciji, ko ste morali narezati čebulo, meso ali pa katero koli drugo sestavino, in ugotovili, da vaš nož potrebuje brušenje – in ravno v tistem trenutku brusilnika niste imeli pri roki. V tem primeru si lahko pomagate s skodelico. Tako je, povsem običajna keramična skodelica vam lahko pomaga do ostrega noža, s katerim rezanje ni le bolj enostavno, ampak tudi bolj varno.

Ali veste, kaj je tamarind?

Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni

Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede

Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah

Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Pred novim letom poskrbite za to

Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Kompost lahko pripravite tudi v stanovanju

Kompostiranje je priročen način za ponovno uporabo bioloških odpadkov, s katerim zmanjšamo negativen vpliv na okolje in hkrati pridobimo dragocena hranila za svoje sobne rastline. Vendar pa se marsikdo kljub pozitivnim vidikom domačemu kompostiranju ob misli na neprijetne vonjave in umazanijo raje izogne. Če imate tudi vi zadržke in oklevate, ali bi se lotili tega projekta in ali ima lahko sploh kakšne koristi, berite naprej.

Kako očistiti pladenj za piškote?

Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Bananovec in avokadovec sta lahko tudi odlični sobni rastlini

Tokrat bo v oddaji Zelena dežela Matjaž Javšnik obiskal tropski rastlinjak Botaničnega vrta v Ljubljani, kjer bo poklepetal s priznano botaničarko Blanko Ravnjak, ki mu bo predstavila nekatere od kar 300 vrst tropskih rastlin, ki jih naš Botanični vrt skrbno neguje. Skupaj bosta celo posadila bananovec in avokado, ki sta lahko tudi odlični sobni rastlini.

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo

Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Ljubke 'bučne' ideje za jesensko dekoracijo

Mateja Hojnik, ki s svojimi sledilci na Instagram profilu 'Ljubki dom' redno deli najlepše kotičke svojega doma, nadvse uživa tudi v ustvarjanju najrazličnejše dekoracije. Glavne akterke jeseni so seveda buče, ki jih lahko na tak ali drugačen način ustvarite tudi sami – nekaj njenih idej, kako ustvariti prikupne dekorativne buče, predstavljamo spodaj.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1335