jedi

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic
Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Njena pot dokazuje, da so sanje dosegljive
Na slovenskem podeželju se odvijajo izjemne zgodbe o inovativnih kmetih, ki kljub izzivom narave in trga najdejo način, kako slediti svojim sanjam. Ena izmed njih je Polona Šterk, ki s svojim partnerjem Jurijem prideluje ekološki fermentirani česen. Njena pot je izjemna, polna izzivov in dosežkov, ki so jo popeljali do tega, da je njene izdelke moč najti na policah trgovin Interspar po Sloveniji.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Naredite svojo zelenjavno mešanico
Domača zelenjavna mešanica je izjemno uporabna in ko jo boste enkrat naredili, si brez nje sploh več ne boste predstavljali priprave nekaterih jedi. Seveda so podobne mešanice na voljo v skoraj vsaki trgovini, a imajo številne primesi, zato si je vsekakor bolje vzeti čas in jo pripraviti doma.

Limonin sok: nikoli ne bi pomislili, da ga lahko uporabite tudi tako
Limono je dobro imeti vedno pri roki, saj je njena uporaba vsestranska. Če ste žejni, si lahko hitro naredite osvežilno limonado ali limonino lupino uporabite pri peki peciva. Pa ste vedeli, da jo lahko uporabite tudi za čiščenje?

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši
Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

Paradižnik ni edina vrtnina, ki se 'pretvarja', da je zelenjava
Paradižnik ni edina vrtnina, pri kateri ni povsem jasno, ali gre za sadje ali zelenjavo. Čeprav je manj splošno znano, dvom lahko vzbudijo tudi bučke. Ali je ta priljubljen poletni pridelek torej zelenjava ali sadje?

To je najboljši način za shranjevanje česna
Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

Veste, zakaj se uporablja predal pod pečico?
Ste se kdaj vprašali, čemu je namenjen predal tik pod pečico? Glede na sam model pečice je ta lahko ožji ali širši ter bolj ali manj globok, izkaže pa se, da služi različnim namenom, od katerih je za shranjevanje le eden izmed njih. Morda ima vaša pečica dodatno funkcijo, pa sploh niste vedeli.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge
Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Ne veste, kam s paradižniki? Tako jih lahko pripravite za ozimnico
Ste se že kdaj znašli v položaju, ko ste odprli hladilnik in ugotovili, da je vaša skrbno pridelana zaloga paradižnikov zgnila in je popolnoma neužitna? Na srečo obstajajo načini, kako shraniti večjo zalogo paradižnikov, da bodo ostali sveži in okusni, vse dokler jih ne pojeste.

Zmagovalec MasterChefa nam je zaupal svojo idejo o kmečkem turizmu
V ekskluzivnem intervjuju smo se pogovarjali z Luko Pangosom, zmagovalcem 10. sezone tekmovanja MasterChef Slovenije. Luka je z nami delil svojo ljubezen do vrtnarjenja in nam pokazal babičin vrt na Primorskem.

Ideje in namigi za nepozabno zabavo ob bazenu
Poletni rojstni dnevi so najboljši – šole je konec, sladoleda in osvežilnih pijač je na pretek, možnosti za praznovanje ob bazenu pa so odprte in široke. A če niste prepričani, kje se lotiti organizacije in na kaj vse morate biti pozorni pri pripravi otroške zabave ob bazenu, imamo za vas nekaj nasvetov. Z njimi boste svojemu otroku pripravili nepozabno otroško zabavo, ki je ne bo nikoli pozabil.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah
Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Zelišče, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu
Meta je zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno prepoznati ne samo zaradi njenega svežega, rahlo ostrega vonja, temveč tudi po specifični obliki listov in stebel. Vsi predstavniki rodu 'mint' imajo namreč nekoliko zaobljena stebla in zelo značilno razporeditev listov. Dolga stebla, ki rastejo v višino in se hitro razraščajo, rastlini omogočajo precej agresivno širjenje. Poleti meta razvije majhne bele ali vijolične cvetove, ki privabljajo čebele, metulje in številne druge opraševalce.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina
Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Prepoznate to čudovito čebulnico?
Ob besedi čebula najverjetneje v prvem trenutku ne pomislite na rožo. Toda čebula, ki je nepogrešljiva v kuhinji, ima bližnje sorodnice, ki lahko na vrtu, balkonu ali terasi delajo družbo okrasnim cvetlicam.

Letna kuhinja: ne le prostor za kuhanje, ampak predvsem za poletna druženja
Zunanja letna kuhinja ni le prostor za kuhanje, temveč je tudi priložnost za ustvarjanje nepozabnih doživetij na prostem. Pri načrtovanju in gradnji zunanje kuhinje je ključnega pomena izbira lokacije, pravih materialov in upoštevanje sodobnih trendov.

Tako pirhe barva Karim Merdjadi
Karim Merdjadi, priljubljeni sodnik iz oddaje MasterChef, nam je v ekskluzivnem intervjuju zaupal, kako praznuje velikonočne praznike, na kakšen način pobarva pirhe, priložil pa je tudi slike, na katerih se jasno vidi, kako je videti njegova praznična miza.

Znanilci pomladi, ki se jih razveselimo vsako leto
Trobentice, zvončki, kronce, pomladanski žafran in telohi spadajo med najzgodnejše in najbolj trdožive znanilce pomladi. V članku si preglejte njihove kratke predstavitve, izvedeli pa boste tudi, kje jih najti v naravi in kako njihovo svežino vnesti v svoj vrt in dom.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti
Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

Tako ustvarite čudovito lazanjo iz čebulnic
Le kdo ne mara spomladanskega pogleda na čudovito gredico tulipanov, narcis, hijacint in drugih čebulnic v pisanih barvah? Eden od načinov, kako iz teh cvetlic ustvariti kar najlepšo postavitev, je sajenje v cvetlična korita. Če pri tem upoštevate še postavitev v obliki 'lazanje', pa boste sploh dosegli učinek, ki vam ga bo zavidal vsak sosed.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

To je najbolj umazano mesto v kuhinji
Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

Idealno živilo v zimskih dneh
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.
 






















