jedi

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte
V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Zmagovalec MasterChefa nam je zaupal svojo idejo o kmečkem turizmu
V ekskluzivnem intervjuju smo se pogovarjali z Luko Pangosom, zmagovalcem 10. sezone tekmovanja MasterChef Slovenije. Luka je z nami delil svojo ljubezen do vrtnarjenja in nam pokazal babičin vrt na Primorskem.

Ideje in namigi za nepozabno zabavo ob bazenu
Poletni rojstni dnevi so najboljši – šole je konec, sladoleda in osvežilnih pijač je na pretek, možnosti za praznovanje ob bazenu pa so odprte in široke. A če niste prepričani, kje se lotiti organizacije in na kaj vse morate biti pozorni pri pripravi otroške zabave ob bazenu, imamo za vas nekaj nasvetov. Z njimi boste svojemu otroku pripravili nepozabno otroško zabavo, ki je ne bo nikoli pozabil.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah
Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Zelišče, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu
Meta je zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno prepoznati ne samo zaradi njenega svežega, rahlo ostrega vonja, temveč tudi po specifični obliki listov in stebel. Vsi predstavniki rodu 'mint' imajo namreč nekoliko zaobljena stebla in zelo značilno razporeditev listov. Dolga stebla, ki rastejo v višino in se hitro razraščajo, rastlini omogočajo precej agresivno širjenje. Poleti meta razvije majhne bele ali vijolične cvetove, ki privabljajo čebele, metulje in številne druge opraševalce.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Smo razjasnili enega največjih misterijev o paradižniku?
Medtem ko ga nekateri uvrščajo med sadje, je za druge paradižnik še vedno zelenjava. Kaj pa vi menite, da je? In še bolj pomembno vprašanje, kaj pravijo znanstveniki?

Kardamom: Začimba, ki pri nas uspeva kot sobna rastlina
Kardamom (Elettaria cardamomum) spada v družino ingverjevk, tako kot, pričakovano, ingver. Iz ostre, aromatične, zelnate trajnice pridobivamo začimbo za začinjanje slanih in sladkih jedi. Kardamom se najpogosteje uporablja v indijski, bližnjevzhodni, arabski in švedski kuhinji. Poglejmo, kako raste in ali ga je mogoče gojiti tudi pri nas.

Prepoznate to čudovito čebulnico?
Ob besedi čebula najverjetneje v prvem trenutku ne pomislite na rožo. Toda čebula, ki je nepogrešljiva v kuhinji, ima bližnje sorodnice, ki lahko na vrtu, balkonu ali terasi delajo družbo okrasnim cvetlicam.

Letna kuhinja: ne le prostor za kuhanje, ampak predvsem za poletna druženja
Zunanja letna kuhinja ni le prostor za kuhanje, temveč je tudi priložnost za ustvarjanje nepozabnih doživetij na prostem. Pri načrtovanju in gradnji zunanje kuhinje je ključnega pomena izbira lokacije, pravih materialov in upoštevanje sodobnih trendov.

Tako pirhe barva Karim Merdjadi
Karim Merdjadi, priljubljeni sodnik iz oddaje MasterChef, nam je v ekskluzivnem intervjuju zaupal, kako praznuje velikonočne praznike, na kakšen način pobarva pirhe, priložil pa je tudi slike, na katerih se jasno vidi, kako je videti njegova praznična miza.

Znanilci pomladi, ki se jih razveselimo vsako leto
Trobentice, zvončki, kronce, pomladanski žafran in telohi spadajo med najzgodnejše in najbolj trdožive znanilce pomladi. V članku si preglejte njihove kratke predstavitve, izvedeli pa boste tudi, kje jih najti v naravi in kako njihovo svežino vnesti v svoj vrt in dom.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti
Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

Tako ustvarite čudovito lazanjo iz čebulnic
Le kdo ne mara spomladanskega pogleda na čudovito gredico tulipanov, narcis, hijacint in drugih čebulnic v pisanih barvah? Eden od načinov, kako iz teh cvetlic ustvariti kar najlepšo postavitev, je sajenje v cvetlična korita. Če pri tem upoštevate še postavitev v obliki 'lazanje', pa boste sploh dosegli učinek, ki vam ga bo zavidal vsak sosed.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

To je najbolj umazano mesto v kuhinji
Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

Idealno živilo v zimskih dneh
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Poznate razliko med žafranom in žafraniko?
Žafraniko in žafran med sabo pogosto mešamo, saj gre za začimbi, ki se pravzaprav uporabljata na podoben način. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za dve različni rastlini, med katerima obstaja nekaj ključnih razlik. Poglejmo, kje in kako raste žafran ter kako žafranika in po čem ju ločimo.

Antioksidant, ki mu ni para
Kurkuma (znanstveno ime Curcuma longa) je rastlina, ki ne sme manjkati v nobenem gospodinjstvu. Se zavedate vseh njenih pozitivnih učinkov?

Najlepši božični pogrinjki te sezone
Včasih se zdi, da priprave na božič obsegajo neskončno dolg seznam opravil, od katerih so nam ena ljubša, druga manj. A priprava božične večerje je eno tistih opravil, ki se ga navadno vsi veselimo, če že ne kuhanja, pa vsaj dekoracije praznične mize in pogrinjkov. Za nekaj navdiha smo na enem mestu zbrali tri teme za božično pogostitev, ki zajemajo letošnje najlepše trende.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let
Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Vsi ga imamo doma, a se ne zavedamo njegove vsestranske uporabe
Vsak ljubitelj kuhanja, pa tudi tisti, ki kuha bolj iz nuje, si brez masla skoraj ne predstavlja priprave marsikatere jedi. A maslo zelo prav pride tudi zunaj 'kuharije'. Preverite, kako vam še lahko olajša nekatera opravila in odpravi malo morje težav.

Od sedaj naprej boste dvakrat premislili, ali jih boste res zavrgli
Vsi vemo, kako zelo vsestranski so pomarančni olupki, nikakor pa ne smemo zanemariti tudi koristi olupkov mandarin. V nadaljevanju preverite, zakaj jih ni dobro metati v smeti.

Jennifer Lopez odprla vrata svojega prazničnega doma
Jennifer Lopez živi v 54,7 milijona evrov vredni vili skupaj z možem Benom Affleckom. Vrata svojega doma je odprla prvič in vse oboževalce pustila odprtih ust.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.