Dominvrt.si

jedi

Triki in nasveti za manj zavržene hrane

Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?

Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek

V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Zdaj je čas, da posejete rukolo

Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti

Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Limonska trava – čudež ali preprosta rastlina?

Limonske trave še pred nekaj desetletji ni poznal skoraj nihče, danes pa se vedno več ljudi zaveda njenih dobrobitnih lastnosti. Njena priljubljenost je narasla predvsem zaradi tajske kuhinje, kot tropska sadika pa je izredno učinkovita tudi za lajšanje marsikatere zdravstvene tegobe.

Opravila, pri katerih 'kurimo' največ kalorij

Zagotovo ste že slišali, da pri takšnih in drugačnih gospodinjskih opravilih kurimo kalorije, vendar ali ste vedeli, da lahko pokurimo pri določenih opravilih tudi do 240 kalorij (1004 džule) na uro? Hkrati so gospodinjska opravila odličen način vadbe tako za zgornji kot za spodnji del telesa. Poglejmo si, kdaj in pri katerih opravilih kurimo največ kalorij.

Zeliščni vrt in Magical Butter Machine

Zeliščni vrtovi predstavljajo posebno strast mnogih domačih vrtnarjev. Aromatična zelišča in začimbe povezujemo z zdravjem, vitalnostjo in seveda okusnimi jedmi. Pogosto se zgodi, da vzgojimo preveč zelišč, da bi jih lahko uporabili zgolj za čaje, ali pa si preprosto želimo novih domačih pripravkov, ki so nastali iz neoporečnih sestavin, ki nam jih daje vrt. Pri takšnih izzivih vam bo v pomoč najsodobnejša naprava, botanični ekstraktor Magical Butter Machine.

Zidani vrtni kamin - se ga še splača sezidati?

Vrtni kamin oz. žar se sliši kot odlična ideja! Vendar razmislite še enkrat, saj obstaja velika možnost, da boste to idejo obžalovali. Zakaj? Vložili boste trdo delo, veliko časa in več denarja, kot ste načrtovali, in končni rezultat ne bo tak, kot ste si želeli. Sezidali smo vrtni kamin, primerjali stroške in prednosti, ter našli veliko boljšo alternativo vrtnemu kaminu. Ugotovite, katero ter prihranite čas in denar.

Element, ki na poletni vrtni zabavi ne sme manjkati

Toplejši dnevi so tukaj, kar pomeni, da je veliko priložnosti za zabavo na prostem – in seveda za vas, da se izkažete kot odličen gostitelj. Obstajajo določene stvari, zaradi katerih se bodo gostje pri vas počutili prijetno in udobno, kot so prostorna jedilna miza, dobra hrana in nenazadnje osvežilna pijača, ki je na poletni vrtni zabavi ne sme manjkati. A tokrat ne bomo govorili o samih pijačah, ampak bolj o tem, kako jo postreči.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji

Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?

Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Lesene kuhalnice in deske za rezanje so gojišče bakterij

Obstaja več dobrih razlogov za uporabo lesenih kuhinjskih pripomočkov. Na primer, ne poškodujejo kuhinjske posode. Vendar pa obstaja velika pomanjkljivost, ki se ji ne moremo izogniti. Po določenem času namreč absorbirajo vonjave, za katere se zdi, da jih ni mogoče odstraniti, naj se še tako trudimo.

Najnovejši trend pri izbiri jedilnih krožnikov

Zdi se, da so minimalizem, funkcionalnost in odstranjevanje nepotrebne navlake iz naših domov trendi, proti katerim gremo in ki vedno bolj prevzemajo naše bivanje. Če minimalizem vključuje predvsem stil, ki je brezčasen in izčiščen, pa sta funkcionalnost in odločitev za manj stvari povezani tudi s tem, da enemu predmetu podelimo širšo uporabno vrednost. Vaše kuhinjske omare in jedilni krožniki so lahko, kot kaže, naslednja tarča tega minimalizma.

Pridružil se je ekipi delovne akcije in poskrbel za pravo presenečenje

Družini Bizjak iz čudovitega alpskega naselja Dovje življenje ni prizanašalo. Tragedije so se vrstile ena za drugo, njihova stiska in žalost pa sta se odražali tudi v njihovem domu. Za urejeno zunanjostjo so se skrivale črne plesnive stene, ki niso omogočale dostojnega življenja. Ana je zato aktivirala svoje mojstre, ki so poskrbeli, da sta Ljubica in Mateja dobili zračen, topel in urejen dom, v zahvalo pa so bili kar dvojno nagrajeni! A tokrat si je Ana omislila prav posebno pomoč ...

Ste vedeli, da lahko nekatera zelišča gojite tudi v vodi?

Da bi lahko v aromi in vonju svežih zelišč uživali celo leto, ne potrebujete velikega vrta – nekatere je mogoče gojiti kar v steklenem lončku, v katerega nalijete nekaj vode. Poglejmo torej, kako si lahko kar na okenski polici v kuhinji ustvarite svoj zeleni zeliščni kotiček.

Paprika je eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu

Paprika je morda eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu. Najpogosteje jo gojimo v odtenkih rdeče, rumene, oranžne in zelene, medtem ko so bele, vijolične in rjave sorte nekoliko manj pogoste. Izbirate lahko med številnimi sortami paprike, od sladke do pikantne, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali zožiti možnosti in izbrati najboljšo sorto paprike za vaš vrt.

Nasveti in triki za gojenje bazilike

Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Zdaj je čas, da na vrt posadite jagode

Sveže jagode niso samo dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo celo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom

Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

To morate vedeti o gojenju rukole

Samonikla sredozemska rastlina je sicer značilna za obmorske kraje, a uspeva tudi drugje. V zadnjih letih je našla svoj prostor v sodobnih kulinaričnih trendih.

Čičerika – stročnica, ki jo lahko gojimo tudi pri nas

Čičerika je enoletna stročnica iz družine metuljnic, ki jo sadimo spomladi in po dolgi rastni dobi pobiramo pozno poleti, ko se stroki posušijo. To stročnico, čeprav na naših vrtovih ni tako zelo pogosta, z lahkoto gojimo tudi pri nas, saj odlično uspeva ravno v zmerno vročih podnebjih. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kako ustvariti popolno rastno okolje za čičeriko.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času

Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede

Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Slavni igralec ima doma pravi živalski vrt

Politik, producent in igralec, Arnold Schwarzenegger, je med drugim tudi velik ljubitelj živali. Njegova štirinožna družina šteje kar pet članov! Arnold nudi topel dom oslu po imenu Lulu, miniaturnemu poniju Whisky ter trem čudovitim kužkom.

Drobnjak je vsestransko uporaben v številnih jedeh

Drobnjak je trajnica, ki spada v družino čebulnic in se pogosto uporablja kot aromatični dodatek h kuhanim ali surovim jedem. Po okusu spominja na čebulo, njegova posebnost pa je tudi v zdravilnosti za naše telo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter je poln eteričnih olj.

Sorte krompirja, ki se najpogosteje znajdejo na naših vrtovih in njivah

Krompir je, zahvaljujoč svoji energijski vrednosti, eno izmed najbolj pogostih in priljubljenih živil po vsem svetu. Čeprav poznamo več kot 3000 različnih sort, pa ga večina razlikuje le po barvi lupine, ki je najpogosteje rumena ali rdečevijolična, in po beli ali rumeni barvi mesa. To potrjuje tudi mag. Jože Mohar, ki se s to poljsko kulturo ukvarja že vrsto let. Pravi namreč, da imajo pri določevanju uporabne vrednosti krompirja pogosto težave celo izkušeni kuharski chefi. Nekaj več kot 50 različnih sort vsako leto zasledimo na naših njivah, še doda in poudari, da ima vsaka izmed sort svoje specifike, tako v oziru gojenja kot same uporabne vrednosti gomolja.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082