meso

Te hrane nikoli ne smete dajati svojemu psu
Psi imajo tako kot drugi hišni ljubljenčki svoje specifične prehranjevalne navade. Čeprav jim pogosto zadiši tudi naša, človeška hrana, pa ta zanje ni najbolj priporočljiva. V mnogih primerih ne bo prav nobenega problema, če boste svojemu pasjemu ljubljenčku ponudili kakšen grižljaj vašega kosila ali malice, vendar pa tega ne počnite preveč pogosto in predvsem bodite pozorni, deljenju katere hrane se morate izogibati.

Poznate najpomembnejše pravilo kompostiranja?
Kompostiranje, ki je v osnovi pravzaprav kopičenje biorazgradljivih ostankov hrane, odmrlih rastlin in drugih s hranili bogatih organskih snovi, je enostaven in okolju prijazen način recikliranja. Vsaj tako smo verjeli do nedavnega. V zadnjem času pa pogosto slišimo, da je lahko kompost za vrt tudi škodljiv. Preverili smo, ali to drži in ali pridelava in uporaba komposta zares predstavlja kakršna koli varnostna tveganja za zdravje človeka in rastlin.

Poznate ta poletni sadež, imenovan mrgolana?
Cimber, ringlo, mrgolana in še cel kup izrazov, ki so bolj ali manj točni za poimenovanje tega sadeža, najdemo, a še najbolj pravilen je mirabela. Torej, kaj sploh je sliva mirabela? Kakšnega okusa je? Vse to izveste v nadaljevanju, ko razkrijemo tudi, kakšni so idealni pogoji za gojenje tega sadeža na lastnem vrtu.

Podjetje Billa Gatesa trdi, da je ustvarilo prvo sintetično maslo na svetu
Startup podjetje iz Kalifornije, ki ga podpira Bill Gates, trdi, da mu je uspel revolucionarni dosežek na področju pridelave hrane. Izdelali naj bi prvo maslo, ki je povsem brez mlečnih izdelkov, pri čemer ne gre za rastlinski nadomestek, ampak za dejansko sintetično maslo, ki ima vse lastnosti masla, narejenega iz kravjega mleka.

Ali veste, kaj je kivano?
Kivano je tropski sadež nenavadnega videza, ki ga pri nas imenujemo tudi afriška kumara ali rogata melona. Njegova domovina je Afrika, zlasti južni in osrednji del, vendar je danes precej priljubljen tudi na Novi Zelandiji. Spada v družino bučevk, kar pomeni, da so njegove sorodnice kumare, buče in melone. Zaradi neobičajnega videza je priljubljen tudi kot dekorativni element, vseeno pa vam priporočamo, da ga poskusite in se prepričate tudi o njegovem okusu.

Mačke niso igračke, ki jih po uporabi zavržemo
Danes je svetovni dan mačk. Za ene mačke bo to še en dan v varnem zavetju doma, za nekatere še en dan čakanja v zavetišču na par rok in toplo naročje. Kljub vsem akcijam ozaveščanja in preventivnemu delovanju zavetišč za živali, pa smo dnevno še vedno priča zgodbam o zavrženih in obnemoglih mačkah, ki so bile nekoč 'darilo za pridno šolarko' ali pa 'darilo za ostarela starša', zdaj, ko zanje ni več interesa, pa so nenadoma postale brezdomke.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge
Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Vam letos uspevajo?
O boleznih paradižnika smo že pisali, tokrat pa se posvečamo papriki, ki je tudi ena od plodovk, ki jo pogosto prizadenejo bolezni.

So mačke lahko vegetarijanke ali veganke?
Ljudje se za vegansko ali vegetarijansko prehrano odločajo iz različnih razlogov. A ob tem, ko jih vedno več iz svoje prehrane izloča živila živalskega izvora, se marsikdo sprašuje, če je takšna prehrana primerna tudi za domače mačke.

Opozorilo veterinarja: Nikoli ne delajte tega s svojo mačko
Lastniki mačk vedo, da so mačke zelo samosvoje in da ima vsaka svojo osebnost, toda nekatere stvari bi morali vedeti vsi lastniki hišnih ljubljenčkov.

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah
Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.

Ali veste, kaj so čajote?
Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Imajo začimbe rok uporabe?
Začimbe so po svetu in pri nas izjemno cenjene in oboževane. So tisti del, ki dajo hrani poseben okus in vonj, meso, ribe in ostala hrana pa brez njih preprosto niso več isti. Pa imajo tudi začimbe rok uporabe?

Zato nekateri hranijo toaletni papir v hladilniku
Po dolgem dnevu v službi je zadnja stvar, ki si jo želite, ko stopite v kuhinjo, iz hladilnika zavonjati val zathlega, kislega zraka. Verjeli ali ne, da se rešite te neprijetne nadloge potrebujete le rolico toaletnega papirja.

Slovenska sorta krompirja, ki jo sadimo zdaj
Kar veliko sort krompirja je mogoče pri nas tako gojiti kot kupiti, ena od slovenskih pa se imenuje KIS slavnik ali samo slavnik. Je zelo zgodnja sorta, saj je mogoče pridelek v ugodnih pogojih pobrati že po 60 dneh, torej približno dveh mesecih. Slavnik se srednje dobro skladišči, tako da ga je mogoče uživati nekje do novega leta.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti
Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

To je najnevarnejša žival na svetu
Če ste bili do sedaj prepričani, da so severni medvedi mehka, prikupna in povsem nedolžna bitja, ste živeli v veliki zmoti. Izkaže se, da vsaj ena od teh stvari zanje ni resnična. Kljub svojemu čudovitemu videzu so namreč ena najnevarnejših vrst medvedov, če ne kar najbolj krvoločna vrsta živali nasploh.

Najpogostejše napake novopečenih lastnikov živali
V zadnjih letih se je število ljudi s hišnimi ljubljenčki opazno povečalo, kar gre pripisati predvsem globalni pandemiji koronavirusa, ki nas je številne zaprla v naše domove, tam pa smo si želeli več družbe. A psi niso zgolj psi in mačke niso zgolj mačke, temveč so živa bitja, njihove potrebe in želje pa se spreminjajo glede na njihovo pasmo, življenjski slog in celo karakter. Prav zato je še toliko pomembnejše, da se pri prehrani ustrezno izobrazimo in jim zagotovimo tisto, kar je zanje najboljše. To pa ni vedno nujno tisto, kar je najdražje ali najbolj oglaševano. O tem, kako pravilno izbrati pravilno prehrano za vašega ljubljenčka in na kaj moramo biti pozorni, smo klepetali s strokovnjakinjo Nino Werdonig.

To je najbolj umazano mesto v kuhinji
Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic
Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Najnevarnejša morska žival, opažena v Jadranskem morju
Po tem ko je STA nedavno objavila novico, da so se v Tržaškem zalivu pojavili zloglasni ožigalkarji, tako imenovane kubomeduze, smo preverili, za kaj sploh gre in kako nevarne so v resnici za človeka, če jih srečamo med plavanjem v morju.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Pazite, da jih ne zamenjate z zelo strupenimi gobami
Mraznice oziroma štorovke so vsestranske in zelo okusne gobe, ki rastejo na lesu. Ker so pogojno užitne, jih morate vedno dobro prekuhati, paziti pa je treba tudi na to, da jih ne zamenjate s kučmico.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!






















