Dominvrt.si

meso

Opozorilo veterinarja: Nikoli ne delajte tega s svojo mačko

Lastniki mačk vedo, da so mačke zelo samosvoje in da ima vsaka svojo osebnost, toda nekatere stvari bi morali vedeti vsi lastniki hišnih ljubljenčkov.

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika

Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?

Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Njen strup lahko človeka ubije v štirih do šestih urah

Slovenski ribič je v Medulinskem zalivu ujel eno od najbolj smrtonosnih živali na svetu - srebrnoprogasto napihovalko, ki vsebuje strup tetrodotoksin. Preverili smo, za kako nevaren toksin gre.

Ali veste, kaj so čajote?

Ste že slišali za čajoto? Gre za vrsto bučke nekoliko nenavadnega videza, ki spominja na hruško in je nežnega, rahlo sladkega okusa. Spada med bučevke, enako kakor lubenice, kumare, cukini bučke in jesenske buče. Posebno priljubljena je v državah srednje Amerike, od koder tudi izvira, zaradi nezahtevne pridelave, preprostega skladiščenja, zelo ugodne hranilne sestave in vsestranske uporabnosti v kuhinji pa se je razširila tudi v drugih kulturah.

Imajo začimbe rok uporabe?

Začimbe so po svetu in pri nas izjemno cenjene in oboževane. So tisti del, ki dajo hrani poseben okus in vonj, meso, ribe in ostala hrana pa brez njih preprosto niso več isti. Pa imajo tudi začimbe rok uporabe?

Zato nekateri hranijo toaletni papir v hladilniku

Po dolgem dnevu v službi je zadnja stvar, ki si jo želite, ko stopite v kuhinjo, iz hladilnika zavonjati val zathlega, kislega zraka. Verjeli ali ne, da se rešite te neprijetne nadloge potrebujete le rolico toaletnega papirja.

Slovenska sorta krompirja, ki jo sadimo zdaj

Kar veliko sort krompirja je mogoče pri nas tako gojiti kot kupiti, ena od slovenskih pa se imenuje KIS slavnik ali samo slavnik. Je zelo zgodnja sorta, saj je mogoče pridelek v ugodnih pogojih pobrati že po 60 dneh, torej približno dveh mesecih. Slavnik se srednje dobro skladišči, tako da ga je mogoče uživati nekje do novega leta.

Kupujete pečico? To je dobro vedeti

Vse kar morate vedeti o pečicah: sistemi pečenja, funkcije, posebnosti!

To je najnevarnejša žival na svetu

Če ste bili do sedaj prepričani, da so severni medvedi mehka, prikupna in povsem nedolžna bitja, ste živeli v veliki zmoti. Izkaže se, da vsaj ena od teh stvari zanje ni resnična. Kljub svojemu čudovitemu videzu so namreč ena najnevarnejših vrst medvedov, če ne kar najbolj krvoločna vrsta živali nasploh.

Najpogostejše napake novopečenih lastnikov živali

V zadnjih letih se je število ljudi s hišnimi ljubljenčki opazno povečalo, kar gre pripisati predvsem globalni pandemiji koronavirusa, ki nas je številne zaprla v naše domove, tam pa smo si želeli več družbe. A psi niso zgolj psi in mačke niso zgolj mačke, temveč so živa bitja, njihove potrebe in želje pa se spreminjajo glede na njihovo pasmo, življenjski slog in celo karakter. Prav zato je še toliko pomembnejše, da se pri prehrani ustrezno izobrazimo in jim zagotovimo tisto, kar je zanje najboljše. To pa ni vedno nujno tisto, kar je najdražje ali najbolj oglaševano. O tem, kako pravilno izbrati pravilno prehrano za vašega ljubljenčka in na kaj moramo biti pozorni, smo klepetali s strokovnjakinjo Nino Werdonig.

To je najbolj umazano mesto v kuhinji

Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

6 idej, kako porabiti buče po noči čarovnic

Noč čarovnic je mimo in čas je, da s svojih okenskih polic, balkonov in teras pospravimo strašljive buče. Ena možnost je, da jih odvržemo v koš za smeti, čeprav, roko na srce, ta ni najbolj okolju prijazna. Če jih nameravamo zavreči, naj bo to vsaj na kompost, še bolje pa je, da jim poiščemo nov namen. Mi imamo kar nekaj idej, kako lahko buče uporabimo ponovno!

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...

Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane

Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih

Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem

Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Najnevarnejša morska žival, opažena v Jadranskem morju

Po tem ko je STA nedavno objavila novico, da so se v Tržaškem zalivu pojavili zloglasni ožigalkarji, tako imenovane kubomeduze, smo preverili, za kaj sploh gre in kako nevarne so v resnici za človeka, če jih srečamo med plavanjem v morju.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?

Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Pazite, da jih ne zamenjate z zelo strupenimi gobami

Mraznice oziroma štorovke so vsestranske in zelo okusne gobe, ki rastejo na lesu. Ker so pogojno užitne, jih morate vedno dobro prekuhati, paziti pa je treba tudi na to, da jih ne zamenjate s kučmico.

Kako prepoznati strupene gobe?

Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?

Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!

Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Zvezdnico v avtu prevažal kar njen pes

Zvezdnica Salma Hayek je uveljavljena igralka v filmski industriji, hkrati pa se aktivno zavzema za pravice žensk, ohranjanje okolja ter reševanje brezdomnih živali. Nedavno je na svojem Instagram profilu delila fotografijo svojega psa na voznikovem sedežu. Trenutno skrbi za več kot 30 živali.

Opozorilo: Hrano, ki je prišla v stik z vodo, morate zavreči

Po obsežnih poplavah, ki so v zadnjih dneh prizadele številne domove, se situacija počasi umirja, a razsežnosti naravne nesreče se šele pričenjajo kazati. Ob čiščenju shrambe, kleti in kuhinje se marsikdo sprašuje, ali je hrana v naših domovih še varna za uživanje in pod katerimi pogoji.

Čas je, da pridelke z vrta spremenimo v ozimnico

Konec poletja ne prinese le krajšega dneva in hladnejših večerov, ampak tudi vrhunec vrtičkarske sezone, kar pomeni, da je vrt v tem času najbolj bujen in pogosto je pridelka več, kot bi ga lahko porabili. Da vsa ljubezen in delo, ki ste ga vložili vanj, ne bo zaman, vse pridelke poberite in jih shranite za zimo. Priprave ozimnice se lotite že v avgustu, pri tem pa upoštevajte nasvete, kako posamezno vrsto zelenjave ali sadja ali zelišč čim dlje ohraniti svežo.

Vaš nož ne reže dobro? Poglejte, kako ga enostavno nabrusiti

Vsi, ki znajo vrteti kuhalnico, se zelo dobro zavedajo, kako zelo je pomembno, da imamo doma set kvalitetnih nožev, saj nam močno olajšajo pripravo katere koli jedi. A ne glede na to, koliko smo zanje odšteli in iz kako kakovostnih materialov so, vsi noži se prej ali slej obrabijo, zato moramo paziti, kako z njimi ravnamo, da podaljšamo njihovo življenjsko dobo in ostrino rezila.

Ali res potrebujete mikrovalovno pečico?

Morda se zdi, da so mikrovalovne pečice v kuhinjah nekaj običajnega, toda ali brez njih res ne moremo? So tako zelo nujne, da se jim kljub opozorilom o njihovi škodljivosti ne bomo odpovedali niti v prihodnosti, ali jih bodo morda v prihodnosti zamenjali cvrtniki na vroč zrak, ki v zadnjem času prav tako pridobivajo na popularnosti?

Zidani vrtni kamin - se ga še splača sezidati?

Vrtni kamin oz. žar se sliši kot odlična ideja! Vendar razmislite še enkrat, saj obstaja velika možnost, da boste to idejo obžalovali. Zakaj? Vložili boste trdo delo, veliko časa in več denarja, kot ste načrtovali, in končni rezultat ne bo tak, kot ste si želeli. Sezidali smo vrtni kamin, primerjali stroške in prednosti, ter našli veliko boljšo alternativo vrtnemu kaminu. Ugotovite, katero ter prihranite čas in denar.

So živila v vašem hladilniku pravilno razporejena?

Predstavljajte si to: odprete hladilnik v upanju, da boste skuhali okusen obrok, a vas pozdravi plaz pozabljenih ostankov, lepljiv kozarec kislih kumaric in tetrapak mleka, ki mu je že zdavnaj potekel rok uporabe. Na koncu ne najdete ničesar, kar potrebujete. Zveni znano? Vsi smo že bili tam, izgubljeni v kaotičnem hladilniku, v katerem nimamo prav nobenega pregleda nad tem, kaj imamo uporabnega in kaj je samo še za v smeti.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984