Dominvrt.si

okus

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta

Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom

Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke

Oktober je mesec, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja

Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka

Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši

Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Trik za shranjevanje peteršilja

Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?

Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

To je najlepša sorta grozdja na svetu

Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?

Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je najboljši način za shranjevanje česna

Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

4 preprosti načini zorenja zelenih paradižnikov

Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnika, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.

Super trik za pranje črnih oblačil

Črna oblačila verjetno ne bodo šla nikoli iz mode. Določeni ljudje jih obožujejo in nosijo na vsakodnevni ravni, drugi ob posebni priložnosti. Ne glede na to, za kak namen jih imamo, pa se žal z vsakim pranjem črna barva počasi spira in bledi, oblačila pa kmalu niso videti več takšna kot so bila. Kako najdlje ohraniti intenzivno barvo črnih oblačil? Pomagate si lahko s precej enostavnim in neverjetnim trikom.

Preverite, kdaj je najprimernejši čas za pobiranje in sušenje bazilike

Če imate radi okus bazilike in ste jo v poletnih mesecih pridelali dovolj, si s sušenjem njenih listov lahko zagotovite, da vam bo v kuhinji na voljo skozi vse leto. Pri tem upoštevajte najboljši čas za pobiranje, ne spreglejte pa tudi nasvetov, kako jo shraniti, da bo ohranila čim več vonja in okusa.

Podjetje Billa Gatesa trdi, da je ustvarilo prvo sintetično maslo na svetu

Startup podjetje iz Kalifornije, ki ga podpira Bill Gates, trdi, da mu je uspel revolucionarni dosežek na področju pridelave hrane. Izdelali naj bi prvo maslo, ki je povsem brez mlečnih izdelkov, pri čemer ne gre za rastlinski nadomestek, ampak za dejansko sintetično maslo, ki ima vse lastnosti masla, narejenega iz kravjega mleka.

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu

Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

Kako izbrati prave ploščice za kopalnico?

Kakšne ploščice izbrati za kopalnico? Danes, ko imamo na izbiro veliko različnih dimenzij, barv in vzorcev, odločitev zagotovo ni lahka. Preverili smo, na kaj vse je treba biti pozoren pred nakupom kopalniških ploščic.

Mačke niso igračke, ki jih po uporabi zavržemo

Danes je svetovni dan mačk. Za ene mačke bo to še en dan v varnem zavetju doma, za nekatere še en dan čakanja v zavetišču na par rok in toplo naročje. Kljub vsem akcijam ozaveščanja in preventivnemu delovanju zavetišč za živali, pa smo dnevno še vedno priča zgodbam o zavrženih in obnemoglih mačkah, ki so bile nekoč 'darilo za pridno šolarko' ali pa 'darilo za ostarela starša', zdaj, ko zanje ni več interesa, pa so nenadoma postale brezdomke.

Barva, ki v zadnjem času navdušuje ljubitelje lepega interierja

Med najrazličnejšimi barvami, ki so v preteklosti prevladovale in izstopale v notranjem oblikovanju, trenutno brez dvoma najbolj navdušujejo bež odtenki. Ta mešanica bele in rjave barve predstavlja absolutni trend, ko gre za videz sedežnih garnitur, naslanjačev, dekorativnih elementov in nenazadnje tudi sten stanovanja, zato lahko brez dvoma rečemo, da smo v obdobju vladavine naravnih, svetlih odtenkov.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge

Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Tega nikoli ne čistite z detergentom za pomivanje posode

Gotovo ste se še znašli v situaciji, ko vam je zmanjkalo čistila za kuhinjo, pri čemer ste takoj pomislili, da ga lahko nadomestite z detergentom za pomivanje posode. Čeprav je tudi slednji namenjen uporabi v kuhinji, pa je kljub vsemu smiselno, da vedno upoštevamo navodila proizvajalca, ki navajajo, čemu je čistilo namenjeno.

Kako pripraviti ozimnico?

Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Ste že naleteli na 'kosmato' jagodo?

Ste kdaj že naleteli na takšno 'kosmato' jagodo? Če ste, potem ste imeli veliko sreče, saj gre za precej redek naravni pojav – vsaj pri jagodah.V posebnih pogojih lahko iz semen zrele jagode poženejo majhni zeleni lističi, ki prekrijejo celotni sadež.

Te zelenjave z domačega vrta ne zamrzujte

V večini primerov zamrzovanje podaljša rok trajanja zelenjavi, saj ustavi delovanje encimov, ki povzročajo izgubo barve, hranilnih snovi in spremembo okusa. A čeprav je zamrzovanje dober način za ohranitev pridelkov z domačega vrta, obstajajo izjeme. Katera zelenjava je tista, ki je ni priporočljivo shranjevati v zamrzovalniku?

Tako lahko v interier vključite zeleni marmor

Zeleni marmor je kamen elegantnega videza in vsestranske uporabnosti. Že stoletja velja za enega najbolj kakovostnih materialov v notranjem oblikovanju, uporablja pa se celo pri gradnji luksuznih stavb. Znotraj domov ga najpogosteje najdemo na kuhinjskih in kopalniških pultih, saj ga je enostavno čistiti in vzdrževati. Sprva so ga pridobivali v Italiji, na predelih, kjer prevladujejo zelena pobočja, od tod tudi njegova zelena barva in posledično ime zeleni marmor.

Zdaj je čas, da to zdravilno rastlino posušite za čaj

Kamilica je rastlina, ki daje cvetove, zelo podobne marjeticam. Ti so nadvse zdravilni in jih je mogoče uporabiti sveže ali posušene za pripravo čaja in drugih zdravilnih pripravkov. V nadaljevanju vas popeljemo skozi nasvete, kdaj in kako jo nabirati ter kaj storiti z njo, da bodo dragoceni cvetovi lahko postali okusen in zdrav čaj.

Pozor! To niso jagode

Obožujete gozdne jagode in ko jih opazite, si hitro postrežete z njimi? A na gozdnih robovih lahko najdete tudi sadež, ki ni jagoda.

Kako preprečiti, da so kumare grenke?

Se je tudi vam že zgodilo, da so bile kumare grenke? Verjetno ni vrtnarja, ki se mu vsaj enkrat to ne bi že zgodilo, na srečo pa obstaja nekaj trikov, s pomočjo katerih bo letošnja letina kumar svežega okusa!

Napaka, ki jo delate pri shranjevanju krompirja

Nekatero zelenjavo morate takoj shraniti v hladilniku, druga mora stati v suhem, hladnem in temnem prostoru, kot je kuhinjska shramba. Nekatero sadje in zelenjavo morate najprej pustiti na kuhinjskem pultu in vedeti, kdaj je pravi trenutek, ko ga je priporočljivo premakniti v hladilnik.

Nikoli ne boste verjeli, kaj počne polfinalist MasterChefa s paradižnikovimi listi

Splošno prepričanje je, da so listi paradižnika strupeni, zato se jim pogosto izogibamo in jih preprosto zavržemo. Toda ali je to res ali gre le za prepričanje, ki se ga tudi z znanstvenimi dokazi še vedno nismo mogli otresti? Ali morda zapravljamo popolnoma užitni del te rastline?

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 984