okus

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Pazljivo, to ni jagoda
Jagodnjak pogosto zamenjamo z gozdno jagodo, saj je na videz enak, čeprav obenem bistveno različen, predvsem v okusu. Medtem ko gozdna jagoda slovi po sladkosti in sočnosti, je plod jagodnjaka praktično brez okusa. Na kaj moramo pri njem kljub užitnosti paziti?

Sveto drevo, ki vas bo zaščitilo pred zli duhovi
Jerebika ni le čudovito drevo za okras vrta, ampak tudi koristno drevo za privabljanje ptic, izboljšanje tal in zdravilne pripravke. In če ste vsaj malo vraževerni, potem boste jerebiko na vrtu zagotovo želeli imeti, saj naj bi odganjala zle duhove.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Jesenski plodovi, za katere niste vedeli, da so užitni
Gozd nam skozi celo leto ponuja obilo naravnih plodov. Od borovnic in divjih zeli v spomladanskem ter poletnem času pa do gob in kostanja v jeseni. A prav takrat, ko listje začne spreminjati svoje barve in dan postane krajši, se na hrastu pojavijo plodovi, za katere marsikdo sploh ne ve, da so lahko pod določenimi pogoji užitni.

Zlata pravila sajenja jesenskega česna in čebule
Česen in čebula sta dve izmed izjemno aromatičnih vrtnin, ki spadata v družino narcisovk. Poleg tega, da sta obe bogati z eteričnimi olji in zato značilnega ostrega vonja in okusa, imata še eno skupno lastnost – sta namreč izredno močna naravna antibiotika, ki nam lahko pomagata dvigniti imunski sistem in nas rešita pred marsikatero zdravstveno nevšečnostjo, še posebej v hladnejšem času. Če ste v tem trenutku ugotovili, da ga nujno morate imeti na svojem vrtu, na srečo še niste prepozni. Tako česen kot čebulo namreč lahko sadimo v spomladanski sezoni in tudi pozno v jeseni.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?

Buča špagetarica – zimska buča z zanimivim imenom
Ta zimska buča z nekoliko nenavadnim imenom je med jesenskim pridelkom oranžnorumenih plodov nemalokrat po krivici spregledana. Zato bomo v naslednjih vrsticah pozornost posvetili buči špagetarici ter odgovorili na vsa vprašanja – kje je dobila svoje ime, kako izbrati ravno prav zrelo, kako lahko iz nje pripravimo okusno jed in vse ostalo, kar morate vedeti o njej, da bi jo vzljubili.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt
V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Zelenjava, ki jo gojimo v hladnejšem delu leta
Jesen je letni čas, ko z vrta pobiramo zadnje pridelke in zemljo počasi začnemo pripravljati na počitek, ki traja do pomladi. Vseeno pa lahko ob koncu poletja za delo na vrtu ujamemo še nekaj sončnih žarkov. Hitro rastoče vrste zelenjave, ki so odporne na mraz, nas bodo razveseljevale še vsaj celo jesen, druge pa bodo ob primerni zaščiti preživele tudi zimo.

Zdaj je čas, da z vrta poberemo te pridelke
Oktober je mesec, ko na vrtu pobiramo še zadnje pridelke. To je čas, ko je treba poletne posevke pred prihajajočo zmrzaljo skopati iz zemlje, na njihovo mesto pa pridejo tisti, ki so bolj odporni na mraz. Določene bolj trdožive vrtnine lahko pobiramo ves čas prehoda v zimo, a spodaj je seznam tistih, ki jih je treba čim prej pobrati – še preden nas preseneti prvi mraz.

Goba, ki jo zlahka zamenjamo z jurčkom
Kostanjevka je odlična goba, ki po svoji vrednosti ne zaostaja dosti za bolj znanim in priljubljenim jurčkom. Gre pravzaprav za dve vrsti gob, ki sta si, nič kaj presenetljivo, saj spadata v isto družino, že na prvi pogled precej podobni. O tem, kako prepoznamo kostanjevko ter kako jo ločimo od jurčka in drugih, neužitnih gob ter ne nazadnje na kakšnem rastišču jo najpogosteje najdemo, vse izveste v nadaljevanju.

Tako lahko shranimo tudi večjo količino korenja
Korenje je zahvaljujoč svoji vsestranskosti, sladkemu okusu in razmeroma dobri obstojnosti eden najpomembnejših vrtnih pridelkov. Predpogoj, da se bo obdržal in ga bomo lahko uporabljali še več mesecev zatem, ko smo ga pobrali z vrta, je pravilno shranjevanje in skladiščenje. Naredite si zalogo svežega, ali pa ga očistite in skuhajte ali zamrznite ter tako pripravite, da vam bo pri kuhanju na voljo tudi pozimi.

To lahko storite, če vam ostajajo jabolka
Imate na vrtu viška jabolk in ne veste kaj bi z njimi? Kljub temu da ste ljubitelj tega sadja, pa naj bo to svež prigrizek ali nadvse priljubljeni jabolčni zavitek, imate še vedno preveč jabolk in se bojite, da bodo zgnila? Kaj pa, če bi iz jabolk naredili kis?

To zelenjavo si lahko privoščijo le najbogatejši
Ste kdaj izračunali, koliko denarja porabite za hrano, konkretno za zelenjavo in sadje? Kljub temu da se vam morda številka zdi visoka, to ni nič v primerjavi s ceno najdražje zelenjave, ki obstaja na trgu. Razlogi za tako visoko ceno so različni, dejstvo pa je, da si teh 6 vrst zelenjave ne more privoščiti vsak.

Trik za shranjevanje peteršilja
Peteršilj lahko izboljša okus najrazličnejših jedi in je zato v kuhinji nepogrešljiv. Najbolje je imeti pri roki svežega, saj ta da največ okusa in arome. Za vas imamo trik, kako šopek peteršilja, ki ste ga ravnokar nabrali na svojem vrtu, ohraniti svež več kot teden dni.

Ob svetovnem dnevu ajde: Kakšne pogoje za rast in uspevanje potrebuje?
Ajda je vsestranska in hranljiva poljščina, ki lahko uspeva v različnih talnih in podnebnih razmerah. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, kako zagotoviti pogoje, s katerim omogočimo dober pridelek te nadvse uporabne in hkrati izjemno hranljive žitarice.

To je najlepša sorta grozdja na svetu
Koshu je ena vizualno najbolj privlačnih sort grozdja na svetu, njene značilne rožnate jagode pa na Japonskem gojijo že več kot 1000 let. Ta sorta, iz katere se izdeluje belo vino, raste na Japonskem v pokrajini Koshu.

Ali paradižnikov res ne smemo shranjevati v hladilniku?
Ko pomislimo na poletne pridelke, je prva stvar, ki nam pride na misel, zagotovo paradižnik. Potem ko smo spomladi skrbno posadili semena ali sadike, jih negovali, zalivali, pleli, gnojili in še kaj – vse z namenom, da bi nam rastlina namenila kakšen sadež, ni večjega veselja kot utrgati plod in ga pojesti takoj, še rahlo toplega od sonca. A kam z vsemi doma pridelanimi paradižniki, ko je teh preveč, da bi jih pojedli naenkrat?

To je najboljši način za shranjevanje česna
Ste letos pridelali veliko česna? S temi preprostimi nasveti boste ohranili njegovo svežino in okus.

4 preprosti načini zorenja zelenih paradižnikov
Hladnejše temperature niso več primerne za zorenje paradižnika, čeprav so rastline še vedno polne sadežev, a kaj ko so zeleni. Toda, ni še konec sezone, paradižnike lahko prinesete na toplo in bodo še naprej zoreli, poglejte, kako.

Super trik za pranje črnih oblačil
Črna oblačila verjetno ne bodo šla nikoli iz mode. Določeni ljudje jih obožujejo in nosijo na vsakodnevni ravni, drugi ob posebni priložnosti. Ne glede na to, za kak namen jih imamo, pa se žal z vsakim pranjem črna barva počasi spira in bledi, oblačila pa kmalu niso videti več takšna kot so bila. Kako najdlje ohraniti intenzivno barvo črnih oblačil? Pomagate si lahko s precej enostavnim in neverjetnim trikom.

Podjetje Billa Gatesa trdi, da je ustvarilo prvo sintetično maslo na svetu
Startup podjetje iz Kalifornije, ki ga podpira Bill Gates, trdi, da mu je uspel revolucionarni dosežek na področju pridelave hrane. Izdelali naj bi prvo maslo, ki je povsem brez mlečnih izdelkov, pri čemer ne gre za rastlinski nadomestek, ampak za dejansko sintetično maslo, ki ima vse lastnosti masla, narejenega iz kravjega mleka.

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu
Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

Kako izbrati prave ploščice za kopalnico?
Kakšne ploščice izbrati za kopalnico? Danes, ko imamo na izbiro veliko različnih dimenzij, barv in vzorcev, odločitev zagotovo ni lahka. Preverili smo, na kaj vse je treba biti pozoren pred nakupom kopalniških ploščic.

Mačke niso igračke, ki jih po uporabi zavržemo
Danes je svetovni dan mačk. Za ene mačke bo to še en dan v varnem zavetju doma, za nekatere še en dan čakanja v zavetišču na par rok in toplo naročje. Kljub vsem akcijam ozaveščanja in preventivnemu delovanju zavetišč za živali, pa smo dnevno še vedno priča zgodbam o zavrženih in obnemoglih mačkah, ki so bile nekoč 'darilo za pridno šolarko' ali pa 'darilo za ostarela starša', zdaj, ko zanje ni več interesa, pa so nenadoma postale brezdomke.

Resasti bradovec: Goba, ki po okusu prekaša vse druge
Resasti bradovec je goba zanimivega videza in ugodne hranilne vrednosti, ki spominja na levjo grivo. Na trgovskih policah je sicer zelo verjetno ne boste našli, a jo je precej preprosto vzgojiti doma.

Tega nikoli ne čistite z detergentom za pomivanje posode
Gotovo ste se še znašli v situaciji, ko vam je zmanjkalo čistila za kuhinjo, pri čemer ste takoj pomislili, da ga lahko nadomestite z detergentom za pomivanje posode. Čeprav je tudi slednji namenjen uporabi v kuhinji, pa je kljub vsemu smiselno, da vedno upoštevamo navodila proizvajalca, ki navajajo, čemu je čistilo namenjeno.

Kako pripraviti ozimnico?
Čeprav so police v trgovskih centrih zelo dobro založene z vloženim ter tako ali drugače shranjenim sadjem in zelenjavo, ga ni čez ozimnico, ki jo pripravimo sami. Tako lahko pridelek z domačega vrta, ki sicer dozori poleti ali jeseni, uživamo tudi v zimskih mesecih. Če nimate vrta, nič hudega, v bližnji trgovini ali še bolje – na kmetiji boste našli vse kar potrebujete.

Ste že naleteli na 'kosmato' jagodo?
Ste kdaj že naleteli na takšno 'kosmato' jagodo? Če ste, potem ste imeli veliko sreče, saj gre za precej redek naravni pojav – vsaj pri jagodah.V posebnih pogojih lahko iz semen zrele jagode poženejo majhni zeleni lističi, ki prekrijejo celotni sadež.