okus

Je to najbolj okusna sorta jagod?
Gozdne jagode predstavljajo najbolj avtohtono vrsto jagod, iz katere so se razvile tudi vse sorte gojenih jagod, ki jih danes sadimo na vrtu. Po videzu se gozdne jagode s svojimi tremi listi in belimi petlistnimi cvetovi na povešenih steblih, pravzaprav ne razlikujejo dosti od svojih gojenih sorodnic. A kljub temu, da gozdne jagode, kot pove že njihovo ime, največkrat najdemo na gozdnih tleh, jih je mogoče vzgojiti tudi na vrtu. Poglejmo, kako.

Ob ogledu novega doma sta ostala brez besed
Zadnji dve nedelji je ekipa Delovne akcije preživela v Petrovčah, kjer je priskočila na pomoč Marjeti in Mitji. Življenje ju je močno preizkusilo, a kljub vsem oviram sta si ustvarila ljubečo družino. Ker je Mitja pri 17 letih izgubil obe nogi, je bil osrednji cilj prenove ustvariti stanovanje, ki bo prilagojeno njegovim potrebam.

Vse, kar morate vedeti, preden se lotite nabiranja regrata
Marsikdo ob omembi regrata najprej pomisli na nadležne rumene cvetove, ki kazijo podobo čudovitega travnika. Toda kljub vsemu njegove zelene liste spomladi z veseljem nabiramo in iz njih pripravljamo okusno solato. A regrat v resnici raste vse leto, užitni pa niso samo listi, ampak tudi cvetovi in celo korenine.

Čili najbolje uspeva na sončnem in svetlem balkonu
Obstaja na tisoče vrst čilijev v široki paleti barv, oblik, velikosti in stopenj pekočnosti, od blagih do izjemno pekočih. Dobra novica za vse ljubitelje je, da jih je mogoče zelo enostavno vzgojiti tudi na balkonu. Poleg tega, da jih boste tako imeli vedno pri roki, so namreč že rastline čilija same po sebi čudovita zelena dekoracija.

Zdravilna cvetlica z živo rumenimi cvetovi, ki spominjajo na regrat
Navadni Lapuh ali podbel je cvetlica iz družine nebinovk, ki je zaradi svojih zdravilnih lastnosti cenjena že stoletja. Uporablja se v najrazličnejše medicinske namene, priljubljena pa je celo v kulinariki. Preberite več o tej zanimivi roži, ki je ena prvih, ki zgodaj spomladi pokaže svoje živo rumene cvetove.

Zdravilna rastlina, ki je nepogrešljiva v ljudski medicini
Ognjič je enoletna rastlina, ki jo prepoznamo po njenih živahno oranžnih ali rumenih cvetovih. Ta rastlina je cenjena zaradi svojih številnih uporab v zdravilstvu, kozmetiki in kulinariki.

Zimska zelenjadnica, ki jo morate imeti na svojem vrtu
Listnati ohrovt je priljubljena zimska zelenjava, uporabna na mnogo načinov – v solatah, zelenjavnih napitkih, juhah in še marsikje. Je sorodnica zelja, zato po okusu rahlo spominja nanj, vendar njegovi ohlapni, pokončni listi z valovitimi robovi za razliko od zelja ne tvorijo glave. Poglejmo, kakšne pogoje potrebuje za rast.

Kaj barve v vašem stanovanju povedo o vas?
Ste med tistimi, ki svoje stanovanje radi popestrijo z barvami? Na podlagi tega, katere barve se najpogosteje znajdejo na vaših stenah, pa tudi, v kakšni barvi izbirate opremo, pohištvo in dekorativne elemente, je mogoče razbrati marsikaj o vašem stilu in tudi o sami osebnosti.

Ta zelenjava vsebuje kar šestkrat več vitamina C kot pomaranča
Ker so naši vrtovi trenutno v obdobju mirovanja, lahko kar na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Govorimo o kalčkih, ki so zelo enostavni za vzgojo.

V tem primeru je peteršilj zelo strupen
V svetu kulinarike peteršilj velja tako za zelenjavo kot zelišče, odvisno od tega, zakaj in predvsem kateri njegov del uporabimo. Čeprav je zaradi svoje bogate vrednosti vitamina A, C in K zelo cenjen in v večini kuhinj že kar nepogrešljiv, pa lahko v določenih primerih deluje tudi toksično. Veste, v katerih primerih in zakaj je njegovo uživanje odsvetovano?

Kaj morate imeti v spalnici, glede na astrološko znamenje?
Spalnica bi morala biti varen prostor, oaza in zatočišče osebe, ki v njej preživlja čas počitka in spanja. Vsako horoskopsko znamenje ima posebne potrebe, ki se odražajo tudi v opremi in dekoraciji spalnice, zato spodaj preberite, kateri element v tem prostoru ne sme manjkati, glede na to, kaj ste po horoskopu.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas
Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Večna dilema: sodijo jajca v hladilnik ali ne?
Mnogi menijo, da je jajca najbolje shranjevati v hladilniku, saj naj bi to bil edini način, da se izognemo nevarnosti zastrupitve. Spet drugi trdijo, da je za jajca idealna sobna temperatura in da ni nobene potrebe, da bi jih imeli v hladilniku. Kakšen je torej pravilen odgovor na to dilemo?

Je prav, da je fasada rdeča ali vijoličasta?
Ko razmišljamo, kako oblikovati objekt, interjer ali območje okrog objekta, se pogosto oziramo le na svoj okus, se pogovarjava z arhitektom Deanom Pertinačem. Prebiramo o arhitekturi in oblikovanju ter se denimo navdušimo nad skandinavskim pristopom. Toda ne pomislimo, ali ta res ustreza tudi našemu prostoru.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi
Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

Solata, ki jo obožujemo pozimi
Radič je sredozemska rastlina, ki spada v družino cikorij. Največkrat ga pripravljamo kot solato, vendar se njegovi listi odlično obnesejo tudi v rižotah, testeninah, zavitkih in drugih prilogah. Prilagojen je na rast v različnih pogojih, zlahka ga vzgojimo tudi sami doma, saj je razmeroma nezahtevna rastlina, vajena tudi trših vremenskih pogojev. Čeprav je trajnica, ga gojimo kot enoletnico.

Zelenjava, ki pozimi potrebuje zaščito pred mrazom
Dnevi so vedno krajši, svetlobe je vedno manj, temperature pa vedno nižje – vsi ti znaki nas opozarjajo, da se narava pripravlja na zimsko spanje. Z vrtov smo tako pobrali že vso poletno zelenjavo, ozimnice pa se šibijo pod težo krompirja, vloženih kumaric, čebule, jabolk, buč, marmelade in drugih pridelkov. A to nikakor ne pomeni, da je naš vrt sedaj popolnoma prazen. Številne vrtnine, ki jih posadimo v času pozne setve, lahko nabiramo celo zimo, vse do zgodnje spomladi. Nekatere izmed njih kljub uspevanju v hladni sezoni, potrebujejo dodatno zaščito - v nadaljevanju preberite, katere so to in kako jih kar najbolje zaščititi.

Napaka, ki jo marsikdo počne pri pomivanju posode
Detergent za pomivanje posode je v kuhinji nepogrešljiv. Toda ne glede na to, ali posodo pomivate ročno ali pa uporabljate pomivalni stroj, obstaja velika verjetnost, da pretiravate s količino detergenta. To je seveda škodljivo tako za vašo denarnico kot za okolje, nenazadnje pa tudi za vaše zdravje, kadar čistilno sredstvo ostaja na vaši posodi.

Prezrta podzemna zelenjava, ki je izjemno koristna za zdravje
Topinambur, pogosto imenovan tudi laški koren ali laška repa, je korenasta zelenjava, ki jo uživamo in pripravljamo podobno kot krompir. Od slednjega se sicer razlikuje po tem, da ima precej manj škroba. Topinambur izvira iz Severne Amerike in ga je zelo enostavno gojiti, celo do te mere, da se skoraj šteje za invazivnega.

Mehiška kuhinja je več kot samo čili
Sveže sestavine in pristni okusi ter seveda aromatične začimbe so razlog za priljubljenost tradicionalnih mehiških jedi tudi zunaj meja Latinske Amerike. Če je mehiška hrana po čem znana, so to zagotovo močne arome, ki jih pričarajo najrazličnejše začimbe. Za avtentično izkušnjo mehiške kuhinje boste seveda morali obiskati državo, kjer znajo jedi tudi najbolje pripraviti, gotovo pa lahko s pravimi začimbami tudi doma ustvarimo pridih Mehike. Nekaj najpogostejših, ki jih uporabljajo na tem delu sveta, smo opisali spodaj.

Oksimel – čudežna naravna mešanica v boju proti zimskemu prehladu
Jesen se počasi izteka, s hladnejšimi dnevi pa prihajajo na plano tudi bacili, virusi in druge bolezenske nadloge. Na poti do dobrega imunskega sistema je zato oksimel nepogrešljiv zeliščni pripravek. Ta vam bo služil celo zimo, pripravite pa si ga lahko kar sami doma.

Kaki, ki ima okus po čokoladi
Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

7 najboljših sort jabolk za peko in prigrizek
Nad katerimi sortami jabolk bomo najbolj očarani pri peki in katere nas bodo najbolj prepričale kot prigrizek?

Njena pot dokazuje, da so sanje dosegljive
Na slovenskem podeželju se odvijajo izjemne zgodbe o inovativnih kmetih, ki kljub izzivom narave in trga najdejo način, kako slediti svojim sanjam. Ena izmed njih je Polona Šterk, ki s svojim partnerjem Jurijem prideluje ekološki fermentirani česen. Njena pot je izjemna, polna izzivov in dosežkov, ki so jo popeljali do tega, da je njene izdelke moč najti na policah trgovin Interspar po Sloveniji.

Azijska začimba, ki jo pogosto zamenjamo z nam bolj poznano kumino
Kumin je azijska začimba, ki jo zaradi podobnega imena včasih zamenjamo za kumino. Najdemo ga tudi pod imenom orientalska ali rimska kumina (Cuminum cyminum L.) in je za razliko od nam nekoliko bolj domače kumine (Carum carvi) bolj znan na vzhodu. Nenadomestljiv pa je tudi v latinskoameriški, bližnjevzhodni, severnoafriški in indijski kuhinji. Semena, ki zrastejo na rastlini, pa niso uporabna samo v kuhinji, ampak imajo tudi visoko zdravilno vrednost.

Pazljivo, to ni jagoda
Jagodnjak pogosto zamenjamo z gozdno jagodo, saj je na videz enak, čeprav obenem bistveno različen, predvsem v okusu. Medtem ko gozdna jagoda slovi po sladkosti in sočnosti, je plod jagodnjaka praktično brez okusa. Na kaj moramo pri njem kljub užitnosti paziti?

Sveto drevo, ki vas bo zaščitilo pred zli duhovi
Jerebika ni le čudovito drevo za okras vrta, ampak tudi koristno drevo za privabljanje ptic, izboljšanje tal in zdravilne pripravke. In če ste vsaj malo vraževerni, potem boste jerebiko na vrtu zagotovo želeli imeti, saj naj bi odganjala zle duhove.

Se zavedate, kako zdravo je to jesensko živilo?
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Zlata pravila sajenja jesenskega česna in čebule
Česen in čebula sta dve izmed izjemno aromatičnih vrtnin, ki spadata v družino narcisovk. Poleg tega, da sta obe bogati z eteričnimi olji in zato značilnega ostrega vonja in okusa, imata še eno skupno lastnost – sta namreč izredno močna naravna antibiotika, ki nam lahko pomagata dvigniti imunski sistem in nas rešita pred marsikatero zdravstveno nevšečnostjo, še posebej v hladnejšem času. Če ste v tem trenutku ugotovili, da ga nujno morate imeti na svojem vrtu, na srečo še niste prepozni. Tako česen kot čebulo namreč lahko sadimo v spomladanski sezoni in tudi pozno v jeseni.

To se zgodi, če kakije pustimo na drevesu do prve slane
Kaki je izjemno priljubljeno jesensko sadje značilne oranžno-rdeče barve in sladkega okusa – vendar pa jih je za najboljši okus treba ujeti ravno pravi čas pobiranja. V nasprotnem primeru so plodovi trdi in enokusni ali pa, če čakamo predolgo, preveč zreli in mehki. Toda kako vemo, kdaj je zares pravi trenutek, da kakije poberemo z drevesa?