Dominvrt.si

okus

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?

Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

6 bistvenih korakov za dober začetek vašega prvega zelenjavnega vrta

Razmišljate, da bi tudi vi na pomlad začeli vrtnariti oziroma imeli lastno zelenjavo? Uporabite ta vodnik za pomoč pri načrtovanju, pripravi in zasaditvi uspešnega zelenjavnega vrta.

Veste, kaj je regenerativno kmetovanje?

Čeprav je zunaj še zima, naše misli že uhajajo na vrt. Ste vedeli, da je zdravje prsti ključnega pomena za kratkoročno in dolgoročno pridelavo hrane? Zdrava prst namreč poskrbi, da je pridelek bogat, zdrav in kar se da okusen.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav

Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe

Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

5 napak, ki jih ne bi smeli ponavljati

Pravijo, da se ljudje učimo na napakah. Trditev je seveda resnična, če si le dovolimo dojeti svoje pretekle napake, kar pa velja tudi za notranje oblikovanje. Izbrali smo pet trendov notranjega opremljanja, ki so v preteklosti veljala za nekaj najboljšega, kar se je notranjemu dekorju zgodilo, danes pa vemo, da so popolnoma neuporabni, nekateri pa celo škodljivi.

Pred novim letom poskrbite za to

Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Je božična zvezda res strupena?

Miti in govorice o strupeni božični zvezdi so najbolj pogosti ob koncu leta, ko ta priljubljena rdečelistna rastlina zavzame osrednje mesto praznične dekoracije. Prepričanje, da so listi božične zvezde strupeni, najverjetneje izvira iz enega samega točno določenega primera zastrupitve, ki se je zgodil davnega leta 1919 in je povzročil smrt dveletnega otroka. Vse odtlej govorice o toksičnosti te rastline kar ne pojenjajo.

Kako očistiti pladenj za piškote?

Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?

Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Cimet: kako ga uporabiti in za kaj je koristen?

Vonj po cimetu je tisti, ki ga v decembru ne sme manjkati. Kako vse ga lahko uporabite in za kaj vse je koristen?

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji

Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo

Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Poznate vse vrste kakijev?

Tanja Postružnik Koren se je v oddaji Zelena dežela odpravila v slovensko Istro, kjer se je sprehodila po nasadih kakija in bolje spoznala tako imenovani zdravilni sadež Daljnega vzhoda. Poklepetala je s kraljem kakijev, Frankom Giassijem, ki jo je poučil o različnih sortah kakijev in njihovih blagodejnih učinkih na naše telo.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok

Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

Kako očistiti električni grelnik za vodo?

Električni grelniki za vodo so priročni in enostavni za uporabo, a kot vsak kuhinjski aparat tudi ta slej ko prej potrebuje čiščenje. Ker gre za električno napravo, moramo z njo ravnati še posebej previdno, hkrati pa nam sama oblika kotlička nikakor ne lajša čiščenja. Bistvenega pomena je, da sproti odstranjujemo vodni kamen, ki se kopiči v notranjosti in lahko privede do pojava plesni ter ustvarja idealno okolje za razvoj bakterij.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev

Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Mačehe niso samo za na grobove

Ker se jesen že počasi preveša v zimo in je dan že precej kratek, temperature pa se ponoči spustijo tudi skoraj do ledišča, je skrajni čas, da poletne cvetlice zamenjamo za nekaj bolj trpežnega. Čudovito cvetje, ki je ime dobilo po številnih zgodbah, v katerih nastopajo sebične mačehe, spada v družino vijolic. V preteklosti se je mačeh na domačem vrtu in okenskih policah marsikdo izogibal, saj naj bi veljale za cvetje, ki je bolj primerno za grobove, a dejstvo je, da so lahko čudovit in nezahteven cvetoči okras na balkonu ali okenski polici.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku

Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov

Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Spoznajte inovativne rabe za domača zelišča

Pretekli konec tedna smo na POP TV lahko prvič spremljali novo magazinsko oddajo Zelena dežela, v okviru katere sta se voditelja Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren odpravila odkrivat lepote Slovenije. Kaj zanimivega sta se naučila o zeliščih in njihovi vsestranski uporabi, lahko izveste v nadaljevanju.

Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?

Plinske pečice in plinske kuhalne plošče so priljubljene naprave za kuhanje po vsem svetu zaradi relativno nizkih obratovalnih stroškov in širokih kuhalnih zmogljivosti. Čeprav se v zadnjem času vse več ljudi odloča za steklokeramično ploščo, pa kuhanje na plin še zdaleč ni stvar preteklosti. V naslednjih vrsticah najdete praktične nasvete glede izbire posode, ki jih je dobro upoštevati, če kuhate na plin.

Kaj narediti z zelenimi paradižniki?

So vaši paradižniki še vedno polni nezrelih sadežev? Poglejte, kako jim pomagati, da bodo dozoreli, oziroma kaj narediti z zelenimi paradižniki.

Kako se lotiti kisanja repe?

Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

Vse kar morate vedeti o česnu

Česen je izjemno priljubljen v kulinariki, hkrati pa je izjemno zdravilen. Ravno v drugi polovici oktobra je čas za setev ozimnih vrst česna, zato le zavihajte rokave in poskrbite za zdravo in okusno zalogo. V kolikor ste skladiščili pomladanske sorte česna, pa boste imeli zalogo vse do spomladi.

Kako shranjujemo avokado?

Le kaj je boljšega kot zrel avokado na rezini opečenega kruha s ščepcem soli in nekaj začimbami? Ob nečem tako okusnem se vam res ni potrebno zadrževati, sploh, če gre za zdravo pregreho, kot je avokado. Edina težava pri pretiravanju z avokadom je, da ste ga kupili preveč in sedaj vas skrbi, da se bo pokvaril, še preden bi ga uspeli pojesti. In kaj storiti v primeru, da vam je ostala polovička? Za vas imamo nekaj nasvetov, kako shraniti cele in narezane avokade!

Poznate te začimbe?

Ljubitelji indijske hrane ali ne, prav vsakdo ve, da so za dobro indijsko jed ključne aromatične začimbe. Verjetno zato ni prav nič nenavadnega, da jim posvečajo toliko pozornosti in da imajo indijske gospodinje v kuhinji zanje prav posebno mesto. Shranjujejo jih v okrogli kovinski škatli za začimbe, vsako začimbo v svoji posodici.

Kako najbolj enostavno očistiti kavni aparat?

Ljubitelji kave se boste strinjali z nami, da izbira pravega kavnega avtomata za vaš dom ni lahka odločitev. Nakup mora biti premišljen in gotovo je za dobro kavo bolje nameniti kakšen evro več kot premalo. Kakovostni kavni avtomat je prvi pogoj, da boste lahko v omamno dišeči kavi uživali, kadarkoli si jo zaželite. Vendar ob tem nikakor ne pozabite tudi na pravilno vzdrževanje. Preden skuhate naslednjo skodelico kave, preverite, katerih je 10 korakov do čistega kavnega aparata.

Recept za nešpljev liker, ki ga morate preizkusiti

Nešplja zanesljivo rodi vsako leto, saj se razcveti šele po tem, ko cvetovom ne grozijo več pozne zmrzali.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1311