okus

Čas je za obiranje kivija
November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Jesenska saditev čebule in česna – nasveti, prednosti in napake!
Če ste mislili, da se s prihodom jeseni vrtnarska sezona zaključuje, ste se motili. V jesenskem času vrtnarji ne počivajo, saj je to idealen čas za sajenje čebulnic, predvsem česna in čebule.

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Triki in nasveti za manj zavržene hrane
Glede na statistične podatke je vsak prebivalec Slovenije lani zavrgel povprečno 72 kilogramov hrane, kar je sicer kilogram manj kot leto prej, a še vedno izjemno veliko. Sploh glede na dejstvo, da si ogromno ljudi ne more privoščiti niti osnovne košarice živil, kaj šele lep kos mesa ali ribe. Toda kako ustaviti ta zaskrbljujoč trend?

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Poznate resnico o bučnem olju?
Bučno olje je ne le odličnega okusa in nepogrešljiv dodatek številnim solatam, temveč je znano po svoji vsestranski uporabi in je za piko na i tudi prava zakladnica zdravja. Čeprav je najbolj priljubljeno na Štajerskem in v Prekmurju, ga lahko najdemo v skoraj vsakem slovenskem gospodinjstvu.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Takšne zdravilne lastnosti ima šipek
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, v njej pa so opisane tudi različne rastline, vključno z njihovo uporabo in zdravilnimi lastnostmi. Ena od teh je tudi šipek.

Na vašem vrtu rastejo rože, ki jih lahko pojeste – pa tega sploh ne veste
Čudovite cvetlice, ki jih običajno gojimo na vrtu, cvetlični gredici ali pa v loncu, navadno sadimo preprosto zato, ker so lepe. Od njih ne pričakujemo druge koristi, kot da ustvarijo lepe cvetove in jih obdržijo čim dlje, da lahko uživamo ob pogledu nanje. A določene rastline imajo celo to prednost, da jih lahko pojemo. Čeprav misel, da bi rože uvrstili na svoj jedilnik, ni novodobna ideja, jo po dolgih stoletjih, kot kaže, vse bolj obujamo.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Ste vedeli, da je lovor simbol nesrečne ljubezni?
Lovor je aromatično zelišče, ki raste v obliki velikega grma ali drevesa. Njegove liste uporabljamo v juhah, enolončnicah ter drugih zelenjavnih in mesnih jedeh. Lovor, ki ga uporabljamo kot začimbo, pogosto imenujemo kar lovorjev list. Vendar pa se njegova uporabnost tu ne konča. Če pustimo za trenutek njegovo kulinarično vsestranskost ob strani – ali ste vedeli, da lovor ni le simbol zmage, ampak tudi nesrečne ljubezni?

Vinarji so že zavihali rokave in se lotili obiranja grozdja
Ob koncu poletja in v začetku jeseni mora vinogradnik, ki se je celo leto trudil svoji trti zagotoviti kar najboljše pogoje, znova zavihati rokave in končno pobrati sadove celoletnega trdega dela! S tem pa se njegovo delo seveda ne konča. Časa za počitek in praznovanje sicer ni veliko. Ko skupaj z ekipo vseh pridnih delavcev potrgajo grozdje, se poveselijo in nazdravijo na uspešno trgatev, jih namreč že čaka nova naloga – pridelek spremeniti v vino! Več o tem, kako poteka trgatev, nam je zaupala Daša Kastelic iz vinarstva Puklavec Family Wines.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Poznate pravila gobarjenja?
September je tukaj, dež je namočil zemljo, sonca je obilno in prvi gobarji so se že pohvalili z 'ulovom' - nekateri pravijo, da na rast vpliva polna luna, ki je ravnokar za nami, tako se le podajte v gozd - a še prej si preberite, kakšna so pravila.

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Kako prepoznati strupene gobe?
Začela se je jesenska sezona gob, ki z razlogom veljajo za zelo hranljivo, zdravo in okusno živilo, ki pa hkrati zahteva izjemno previdnost! Polna košara lepih jurčkov so sanje vsakega gobarja, vendar pa naj vas želja po bogatem 'ulovu' ne zavede – hitro namreč užitno gobo zamenjamo za kakšno strupeno in si tako nakopljemo resne zdravstvene težave. Nekaj napotkov, kako prepoznati užitno gobo in jo ločiti od strupene, najdete v spodnjih vrsticah!

Katere gobe so pri nas najbolj priljubljene?
Številnim gobarjem se med sprehodom po gozdu nariše širok nasmeh na obraz, ko zagledajo belkaste do intenzivno oranžno rumene gozdne zaklade. Govorimo seveda o lisičkah, ki so poleg jurčkov in 'marel' najbolj priljubljene gobe med Slovenci. Če jih imate radi, si jih v tem času le privoščite.

Gobarji, ste že nabrali to gobo? Zdaj je čas!
Raste v listnatih in mešanih gozdovih, našli pa jih boste tudi na travniku. Poleg jurčkov in lisičk jih v Sloveniji najraje nabiramo. Že veste o kateri gobi je govora?

Bi morali preproge v toplih mesecih odstraniti?
Sprašujete se, kaj narediti s preprogami v toplejših mesecih – ali jih pustiti, kjer so, ali jih pospraviti? Najverjetneje, ko se dvignejo temperature, zložite v omare toplejša pregrinjala in odeje; kaj pa naredite s preprogami, ki zvite lahko zavzamejo tudi več prostora, ki ga morda nimate?

Zakaj pes je iztrebke?
Gotovo ste že kdaj opazovali psa, medtem ko je poskušal pojesti iztrebek druge živali, in se ob tem spraševali, zakaj to počne. Je to povsem običajna pasja navada ali lahko nakazuje na težave? Je mogoče, da pes zaradi tega zboli? Če se tudi vi sprašujete, ali je to za vašega ljubljenčka slabo in ali bi ga morali pri tem ustaviti, odgovore razkrivamo v nadaljevanju.

Stili kuhinje, ki bodo navdihnili vašo naslednjo prenovo
Ko se odločite prenoviti svojo kuhinjo, morate najprej razmisliti in izbrati med široko paleto različnih kuhinjskih stilov. Ustvarite lahko videz, ki je sodoben in moderen ali pa bolj tradicionalen, morda celo v slogu kmečke hiše. Ali pa z nekoliko brezčasnim pohištvom, opremo in dekoracijo kompromis najdete nekje na sredini. Za navdih in ideje si oglejte teh 6 različnih osnovnih stilov kuhinje.

Ali res potrebujete mikrovalovno pečico?
Morda se zdi, da so mikrovalovne pečice v kuhinjah nekaj običajnega, toda ali brez njih res ne moremo? So tako zelo nujne, da se jim kljub opozorilom o njihovi škodljivosti ne bomo odpovedali niti v prihodnosti, ali jih bodo morda v prihodnosti zamenjali cvrtniki na vroč zrak, ki v zadnjem času prav tako pridobivajo na popularnosti?

Ali veste, kaj je asimina?
Asimina je manjše listopadno drevo, ki izvira iz severne Amerike, kasneje pa se je razširila tudi na države jugovzhoda ZDA in v Kanado. V zadnjem času jo zasledimo tudi na naših vrtovih. Razlog za njegovo priljubljenost, ki je rastlino 'ponesla' po svetu, so najverjetneje njeni okusni in izjemno hranilni plodovi, vendar pa je kljub vsemu pri nas še dokaj nepoznana. Eden izmed pridelovalcev tega sadeža pri nas, Andrej Krašna, ocenjuje, da se je z njo že srečala ali zanjo vsaj slišala, približno ena petina prebivalcev. V nadaljevanju vam podamo nekaj napotkov, kako se vzgoje tega drevesa lotite na svojem vrtu.

Zidani vrtni kamin - se ga še splača sezidati?
Vrtni kamin oz. žar se sliši kot odlična ideja! Vendar razmislite še enkrat, saj obstaja velika možnost, da boste to idejo obžalovali. Zakaj? Vložili boste trdo delo, veliko časa in več denarja, kot ste načrtovali, in končni rezultat ne bo tak, kot ste si želeli. Sezidali smo vrtni kamin, primerjali stroške in prednosti, ter našli veliko boljšo alternativo vrtnemu kaminu. Ugotovite, katero ter prihranite čas in denar.

Kaj je 'napadlo' vaš paradižnik?
Če ste eden izmed milijonov ljudi, ki imajo vrt, verjetno na njem raste tudi paradižnik, kajti nič ne premaga okusa svežega domačega paradižnika. Toda včasih naš paradižnik ne uspeva tako, kot bi si želeli.

Mediteranske začimbe, ki ne smejo manjkati v vaši kuhinji
Mediteranska kuhinja je znana kot ena najbolj okusnih in zdravih na svetu, kar lahko poleg zdravih in sezonskih sestavin deloma pripišemo široki uporabi aromatičnih začimb. Te dajo jedi intenziven okus in tako nadomeščajo potrebo po pretiranem soljenju in popranju. Bazilika, timijan in origano so tri izmed nenadomestljivih začimb, vendar obstajajo tudi druge, ki so za dobro mediteransko jed prav tako pomembne!

Kuhinja priljubljene igralke vas bo osupnila
Priljubljena igralka Cameron Diaz je nedavno svojim oboževalcem dovolila vpogled v svojo kuhinjo in s tem pri marsikom sprožila rahel val zavisti. Ob tem, ko je razkrila svoje najnovejše sodelovanje z Gwyneth Paltrow, prav tako igralko, poleg tega pa še ljubiteljico zdrave prehrane, je tako pokazala tudi, kako estetsko urejena je njena kuhinja.

5 barv, ki se poslavljajo - in tiste, ki prihajajo namesto njih
Vsakemu izmed nas se je že kdaj zgodilo, da je želel pobarvati stene svojega doma in pri tem ugotovil, da je izbral barve, ki so že zdavnaj iz mode. Zastarela barvna paleta se navadno niti ne sklada s pohištvom, vsaj če stremimo k temu, da je naš dom urejen sodobno in moderno. Pomembno je, da barve izbirate glede na svoje želje in okuse, a pri tem nikar ne zanemarite vpliva barvnih trendov.

Užiten plevel, ki ga najdemo na travniku ali celo na vrtu
Ali veste, da se med plevelom na vašem vrtu najverjetneje skriva pravo bogastvo? Medtem ko se trudite svoj vrt ohranjati kar se da čist in urejen ter vztrajno odstranjujete vsako zeleno bilko, ki se je zasadila brez vaše pomoči, je velika verjetnost, da ste spregledali številna okusna zelišča in zdrave rastlinice. Zelenje, ki ga označimo za neuporaben plevel, lahko v vaši kuhinji z nekaj dodatki spremenite v izvrstno jed, ki ima poleg vsega še zdravilne učinke.