okus

Sivka dobro uspeva tudi na domačem vrtu
Omamno dišeča sivka, ki sicer izvira iz Sredozemlja, ob pravilni negi dobro uspeva tudi na domačem vrtu ali v cvetličnem lončku. Najbolj dišeča in cvetoča je od pomladi do poznega poletja, odvisno od sorte, njeni cvetovi pa so uporabni tako za dekoracijo kot celo v kulinariki. Četudi jo gojite le za okras, je po cvetenju ne pozabite obrezati. Še nekaj zanimivosti in koristnih nasvetov o sivki, pa najdete v nadaljevanju.

Se sploh zavedate vseh zdravilnih učinkov koriandra?
Čeprav ni tako razširjen kot peteršilj ali bazilika, je koriander ravno tako vsestransko zelišče, ki se ponaša z dolgim seznamom zdravilnih učinkov, med drugim je odličen pri prebavnih težavah. Je tudi enostaven za vzgojo, zato le poiščite prostor zanj na vrtu ali balkonu.

Znate izbrati pravi lonec za svoje rastline?
Na trgu najdemo toliko ljubkih lončkov in posod za lončnice, da se je včasih kar težko odločiti za eno samo. Večina izmed njih je primerna za uporabo v zaprtih prostorih, na terasah, verandah in celo na vrtu. Toda kako izbrati pravega, ne da bi gledali samo na zunanjost in videz?

Kaj posaditi na vrt zraven paprike?
Medtem ko so se tehnike spremljevalnega sajenja v preteklosti bolj zanašale na ljudsko izročilo kot na znanost, se sodobne metode, po katerih se ocenjuje učinkovitost različnih rastlinskih partnerstev, danes veliko bolj učinkovite in znanstvene. Poglejmo, kateri sosedje na vrtu lahko pripomorejo k lepši rasti paprike in obratno, katerim rastlinam lahko boljše rastno okolje nudi paprika.

Z rednim čiščenjem opekača za kruh se izognete nevarnosti požara
Kuhinja je zaradi pogoste uporabe zagotovo največkrat očiščen prostor, vendar pa so nekateri njeni elementi in naprave pri tem pogosto zapostavljeni. Eden takšnih je opekač kruha, saj njegovo čiščenje ni najbolj enostavno. Občasno ga obrnemo in iz njega stresemo drobtine, za kaj več pa si le redko vzamemo čas. Pa je to res dovolj, da preprečimo vonj po zažganih drobtinah ali celo, da se izognemo morebitnemu požaru?

Eno samo sestavino potrebujete za lepe in sladke paradižnike
Nič ni boljšega od zrelega domačega paradižnika, pravkar nabranega na vrtu, ki ste ga vzgojili z največjo mero skrbnosti in ljubezni. Verjetno pa poleg vode, svetlobe in vseh hranil niste pomislili, da bi bi mu dodali tudi sodo bikarbono, kajne? Preverite, kako in zakaj vam ta sestavina lahko pomaga do še slajših paradižnikov.

Ste vedeli, da lahko nekatera zelišča gojite tudi v vodi?
Da bi lahko v aromi in vonju svežih zelišč uživali celo leto, ne potrebujete velikega vrta – nekatere je mogoče gojiti kar v steklenem lončku, v katerega nalijete nekaj vode. Poglejmo torej, kako si lahko kar na okenski polici v kuhinji ustvarite svoj zeleni zeliščni kotiček.

Pivo lahko uporabite tudi v ta namen
Odslej ne bodo nad pijačo iz vode, hmelja in žit navdušeni zgolj moški, še kako prav bo v gospodinjstvu prišla tudi predstavnicam nežnejšega spola. Presenečeni boste, kako vse vam lahko koristi pivo. Ne samo da bo z njim lažje odstraniti določene madeže, obenem lahko z njim povrnete lesk lesenemu pohištvu in bakreni posodi. Nepogrešljiv pa bo tudi za razvajanje vaših las in stopal.

Paprika je eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu
Paprika je morda eden najbolj barvitih pridelkov na vrtu. Najpogosteje jo gojimo v odtenkih rdeče, rumene, oranžne in zelene, medtem ko so bele, vijolične in rjave sorte nekoliko manj pogoste. Izbirate lahko med številnimi sortami paprike, od sladke do pikantne, v nadaljevanju pa vam predstavljamo nekaj dejavnikov, ki vam bodo pomagali zožiti možnosti in izbrati najboljšo sorto paprike za vaš vrt.

Nasveti in triki za gojenje bazilike
Bazilika je eno najbolj priljubljenih zelišč in hkrati eno najbolj enostavnih za gojenje. Je tesna sorodnica mete, največkrat pa jo povezujemo z Italijo, čeprav marsikdo ne ve, da v resnici izvira iz Indije. Ne glede na to, ali ste izkušen vrtnar ali začetnik, vam bo naš vodnik za gojenje bazilike pomagal do bujnega dišečega zeliščnega vrta.

Belih jajc vam ni treba kupovati, ampak jih preprosto ustvarite sami
Medtem ko med belimi in rjavimi jajci ni praktično nobene razlike v hranilni vrednosti, pa barve predstavljajo večji izziv, ko želimo iz njih narediti čudovite velikonočne pirhe. Jedilna barva pogosto ni dovolj prekrivna in tako na rjavi jajčni lupini ne učinkuje, kot bi si želeli. Predstavljamo vam preprost in naraven način, s katerim pobelite rjava jajca in tako ustvarite čudovite pirhe v pastelnih barvah.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?
Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Tajsko baziliko lahko gojimo tudi pri nas
Tajska bazilika je vrsta sladke bazilike, ki je še posebej priljubljena v tajski kuhinji in nasploh v predelih jugovzhodne Azije. Na naših vrtovih sicer pogosteje najdemo njeno sorodnico, italijansko baziliko, a vendar ne obstaja prav noben razlog, zaradi katerega tajska bazilika ne bi uspevala tudi pri nas – le zaščititi jo je potrebno v času mrzle zime.

Kako z vrta pregnati zeleno smrdljivko?
Spomladi se narava prebudi, z njo pa seveda tudi živalice, med katerimi so na žalost tudi takšne, ki so za vrt škodljive. Ena teh je tudi tako imenovana zelena smrdljivka, ki se še posebej rada hrani s paradižnikom, za njo pa ostanejo sledi razbarvanosti in slabši okus pridelka.

Koper: začimba nežnega videza z izrazitim okusom
Koper je zelišče z izrazitim okusom, ki je nekakšna mešanica zelene in koromača. Izvira iz Evrope in Azije ter je nepogrešljiv dodatek tako vloženim kot tudi svežim živilom. Njegovi listi in semena dajejo močan okus, poleg tega pa imajo tudi zdravilno vrednost. Preverite, kateri so njegovi blagodejni učinki, in se ga naučite gojiti, nabirati in uporabljati.

To morate vedeti o gojenju rukole
Samonikla sredozemska rastlina je sicer značilna za obmorske kraje, a uspeva tudi drugje. V zadnjih letih je našla svoj prostor v sodobnih kulinaričnih trendih.

Po čem ločimo ameriške borovnice od evropskih?
Za borovnice lahko z gotovostjo rečemo, da sodijo med bolj priljubljene gozdne sadeže. Za razliko od ameriških, ki izhajajo iz hibridnih sort, evropske ali gozdne borovnice bolj pogosto rastejo divje, vendar pa jih je kljub temu mogoče vzgojiti tudi na vrtu.

Prsti mrtveca rastejo tudi pri nas
Kopučasta lesenjača, zaradi svoje oblike in nenavadnega videza znana tudi kot mrtvaški prsti, se pojavlja na vznožju bukovih štorov in občasno tudi na drugih lesenih površinah v naravi. Opazimo jo lahko skozi vse leto ne glede na letni čas. Običajno jo najdemo v šopih treh do šestih 'prstov', ki so pogosto upognjeni in dajejo vtis artritičnih črnih členkov.

Sezona špargljev se začne spomladi
Šparglji so ena prvih zelenjadnic, pripravljenih za obiranje spomladi, in tudi ena redkih trajnic, ki rastejo na vrtu. Ker bodo na istem mestu rasli več več let, jim morate najti mesto z vsemi rastnimi pogoji, ki jih potrebujejo. Preberite, kaj vse je še pomembno za dobro letino špargljev.

Naj postane balkon vaš najljubši kotiček doma
Kava na balkonu? Zagotovo bo kmalu čas tudi za to, saj prihaja pomlad, z njo pa toplejši in daljši dnevi. Tudi če nimate letne terase in domačega bazena, lahko uživate na prostem. S pravo opremo pa bo vaš balkon postal prava zelena oaza miru in užitka, kjer boste z veseljem posedali in klepetali s svojimi bližnjimi ali prijatelji.

Čemaž ima malo morje zdravilnih učinkov
Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cveti aprila in maja v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu!

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Rastline, ki jih je priporočljivo posaditi zraven paradižnika
Ustvarjanje popolnega rastnega okolja za vaše vrtnine ne vključuje le ustrezne zemlje, zadostne vlage in ravno prave količine sončnih žarkov, ampak tudi iskanje dobrih in slabih sosedov ter ustrezne razporeditve na vrtu. Poglejmo si, katere so tiste vrste, ki jih je priporočljivo posaditi poleg paradižnika.

Ali veste, kaj je tamarind?
Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni
Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede
Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe
Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Drobnjak je vsestransko uporaben v številnih jedeh
Drobnjak je trajnica, ki spada v družino čebulnic in se pogosto uporablja kot aromatični dodatek h kuhanim ali surovim jedem. Po okusu spominja na čebulo, njegova posebnost pa je tudi v zdravilnosti za naše telo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter je poln eteričnih olj.