okus

Ali veste, kaj je tamarind?
Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Zato so 'heirloom' paradižniki tako posebni
Tako kot mnoge hibride je tudi 'heirloom' paradižnike enostavno gojiti. Če jih posadimo spomladi, bomo hitro dobili zeleno rastlino, nekaj več časa pa bo ta potrebovala, da obrodi in dozori plodove – navadno nekje med 60 in 80 dni ali več. Poglejmo, kaj dela 'heirloom' paradižnike tako posebne.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času
Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Zeleni paradižniki – naj vas njihova barva ne zavede
Pridelovalci so do sajenja zelenega paradižnika pogosto nekoliko zadržani, saj na videz nezreli paradižniki kupcem pogosto niso privlačni in jih je zato težje prodati. Prav tako so pri nas manj pogosti, ker domačim vrtičkarjev povzročajo določeno težavo. Glede na barvo je namreč zelo težko določiti njihovo zrelost. A kljub temu naj vas barva ne zavede, saj gre za sorto zelenih plodov, ki ohranijo zeleni odtenek tudi, ko popolnoma dozorijo.

Pelati – sorta paradižnika, ki je še posebej primerna za omake in juhe
Pelate, sorto paradižnika, ki izvira iz Italije, je mogoče zlahka prepoznati po podolgovati obliki in koničastem koncu. Pogosto se uporabljajo za pripravo omak, ker so mesnati in imajo manj semen kot druge vrste paradižnikov. Ta stara sorta paradižnika je močnega in sladkega okusa ter ima manj kiselkast okus od večine drugih sort. Plodovi rastejo v grozdih po 6 do 8, vsak izmed njih pa je dolg približno 10 centimetrov. Poglejmo, kaj še odlikuje to znano in priljubljeno italijansko sorto paradižnika.

Volovsko srce: vse, kar morate vedeti o priljubljeni sorti paradižnika
Volovsko srce je sorta paradižnika, ki ga v Italiji najdemo pod imenom 'Cuore di bue', v Franciji pa 'coeur de boeuf', kar oboje v prevodu pomeni volovsko srce. Gre za mesnate, sočne sadeže, popolne za okusen sendvič ali pa kot prigrizek s posipom morske soli. Veliki debeli mesnati paradižniki lahko tehtajo tudi do pol kilograma in so tako največji predstavniki svoje vrste. Zelena rastlina hitro zraste tudi do višine šest metrov, za rast in dozorevanje pa ti paradižniki potrebujejo nekaj več časa.

Drobnjak je vsestransko uporaben v številnih jedeh
Drobnjak je trajnica, ki spada v družino čebulnic in se pogosto uporablja kot aromatični dodatek h kuhanim ali surovim jedem. Po okusu spominja na čebulo, njegova posebnost pa je tudi v zdravilnosti za naše telo, saj vsebuje veliko vitaminov in mineralov ter je poln eteričnih olj.

Kdaj ni dobro uporabiti aluminijaste folije?
Aluminijasto folijo uporabljamo za marsikaj. Vanjo zavijamo živila, z njo prekrivamo posode, uporabljamo jo pri pečenju ... Kdaj aluminijaste folije nikakor ne smete uporabljati?

6 bistvenih korakov za dober začetek vašega prvega zelenjavnega vrta
Razmišljate, da bi tudi vi na pomlad začeli vrtnariti oziroma imeli lastno zelenjavo? Uporabite ta vodnik za pomoč pri načrtovanju, pripravi in zasaditvi uspešnega zelenjavnega vrta.

Odličen je pri zdravljenju črevesnih in želodčnih težav
Pozimi je sveža domača zelenjava prava redkost, zato so toliko bolj dragoceni brstični, glavnati in kodrolistni ohrovt, ki jim nizke temperature in celo sneg ne škodijo. Nasprotno, če bomo pustili, da bodo na vrtu pomrznili, bodo imeli še bolj izrazit okus.

Veste, kaj je regenerativno kmetovanje?
Čeprav je zunaj še zima, naše misli že uhajajo na vrt. Ste vedeli, da je zdravje prsti ključnega pomena za kratkoročno in dolgoročno pridelavo hrane? Zdrava prst namreč poskrbi, da je pridelek bogat, zdrav in kar se da okusen.

Starodavna rastlina, ki lajša številne zdravstvene tegobe
Melisa je starodavna rastlina, ki izvira iz južne Evrope. Je tesna sorodnica mete in ima podobne nagubane liste ovalne oblike. Ponaša se svežim citrusnim vonjem, zaradi česar jo pogosto uporabljamo v kulinariki kot dodatek solatam, juham in sladicam. Že vrsto let je znana kot zdravilna rastlina tako za preventivo kot kurativo, njeno uporabo pa lahko zasledimo v različnih čajih, tonikih in drugih napitkih vse od stare Grčije in Rima pa do danes.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?
Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

5 napak, ki jih ne bi smeli ponavljati
Pravijo, da se ljudje učimo na napakah. Trditev je seveda resnična, če si le dovolimo dojeti svoje pretekle napake, kar pa velja tudi za notranje oblikovanje. Izbrali smo pet trendov notranjega opremljanja, ki so v preteklosti veljala za nekaj najboljšega, kar se je notranjemu dekorju zgodilo, danes pa vemo, da so popolnoma neuporabni, nekateri pa celo škodljivi.

Pred novim letom poskrbite za to
Čeprav današnja kulinarika sloni na modernih pristopih, tehnikah in okusih, večina še vedno najraje gradi na tradicionalni osnovi. Ta sestoji iz različnih pristnih okusov, ki se na koncu morajo povezati v uglašeno harmonijo. Pri tem imajo izjemno pomembno vlogo zelišča, s katerimi lahko do potankosti izpopolnite okus in vonj osnovnih sestavin – če le veste, kako jih pravilno uporabiti in kombinirati. V pomoč nam je lahko nekaj trikov in nasvetov, ki jih utegnemo preizkusiti že čez nekaj dni: pri pripravi nepozabne silvestrske ali novoletne pojedine.

Je božična zvezda res strupena?
Miti in govorice o strupeni božični zvezdi so najbolj pogosti ob koncu leta, ko ta priljubljena rdečelistna rastlina zavzame osrednje mesto praznične dekoracije. Prepričanje, da so listi božične zvezde strupeni, najverjetneje izvira iz enega samega točno določenega primera zastrupitve, ki se je zgodil davnega leta 1919 in je povzročil smrt dveletnega otroka. Vse odtlej govorice o toksičnosti te rastline kar ne pojenjajo.

Kako očistiti pladenj za piškote?
Pekači in pladnji za pečico so tako vsestranski, da jih uporabljamo ves čas. Skozi celo leto na njih pečemo krompir, meso, zelenjavo, pico, kruh ali praktično katerokoli drugo jed, katere postopek priprave zahteva pečenje v pečici. V decembru pa v večini domov iz kuhinj zadiši po piškotih, pri čemer je pladenj prav tako nepogrešljiv pripomoček. Toda ali ste kdaj opazili, kako hitro začne čisto nov pekač rjaveti? Ostanki olja in zažgana hrana lahko pustijo sledi, ki jih je skoraj nemogoče odstraniti. Preden se lotite peke piškotov, vas torej čaka še eno opravilo, ki pa se mu nikar ne izognite, če ne želite, da imajo vaši piškoti okus po nedeljski pečenki.

Že veste, s katerimi prazničnimi jedmi boste v decembru postregli vašim gostom?
Decembra bo v naših domovih zadišalo po najrazličnejših dobrotah. Še posebej prijetne so praznične večerje. Ob njih se zbere cela družina, na mizi pa se znajdejo vrhunsko pripravljene jedi.

Cimet: kako ga uporabiti in za kaj je koristen?
Vonj po cimetu je tisti, ki ga v decembru ne sme manjkati. Kako vse ga lahko uporabite in za kaj vse je koristen?

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Stare sorte jabolk so odlične za predelavo
Tanja Postružnik Koren bo tokrat obiskala kmetijo Rebernik, kjer ji bo Janez Mirkac zaupal družinske skrivnosti pridelave naravnih sokov, penin, kisa in mošta iz domačih jabolk. Poučil pa jo bo tudi o stiskanju oz. prešanju sadja, pasterizaciji ter primernem shranjevanju tovrstnih izdelkov.

Poznate vse vrste kakijev?
Tanja Postružnik Koren se je v oddaji Zelena dežela odpravila v slovensko Istro, kjer se je sprehodila po nasadih kakija in bolje spoznala tako imenovani zdravilni sadež Daljnega vzhoda. Poklepetala je s kraljem kakijev, Frankom Giassijem, ki jo je poučil o različnih sortah kakijev in njihovih blagodejnih učinkih na naše telo.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok
Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

Kako očistiti električni grelnik za vodo?
Električni grelniki za vodo so priročni in enostavni za uporabo, a kot vsak kuhinjski aparat tudi ta slej ko prej potrebuje čiščenje. Ker gre za električno napravo, moramo z njo ravnati še posebej previdno, hkrati pa nam sama oblika kotlička nikakor ne lajša čiščenja. Bistvenega pomena je, da sproti odstranjujemo vodni kamen, ki se kopiči v notranjosti in lahko privede do pojava plesni ter ustvarja idealno okolje za razvoj bakterij.

Tako bodo živila zdržala tudi do 6 mesecev
Čeprav je bilo letošnje leto vremensko precej muhasto, nas je narava vendarle obdarila z obilico svojih darov. Slovenske kmetije se tako lahko pohvalijo z bogato letino, kar se vsekakor splača izkoristiti. Naj bo torej vaša letošnja ozimnica dobro založena z izdelki lokalne pridelave, pri tem pa bodite pozorni na pravilno shranjevanje, da delo pridnih rok ne bo šlo v nič.

Mačehe niso samo za na grobove
Ker se jesen že počasi preveša v zimo in je dan že precej kratek, temperature pa se ponoči spustijo tudi skoraj do ledišča, je skrajni čas, da poletne cvetlice zamenjamo za nekaj bolj trpežnega. Čudovito cvetje, ki je ime dobilo po številnih zgodbah, v katerih nastopajo sebične mačehe, spada v družino vijolic. V preteklosti se je mačeh na domačem vrtu in okenskih policah marsikdo izogibal, saj naj bi veljale za cvetje, ki je bolj primerno za grobove, a dejstvo je, da so lahko čudovit in nezahteven cvetoči okras na balkonu ali okenski polici.

Predvsem v tem času naj bo redno na vašem jedilniku
Ni pomembno, ali uživamo svežo ali kislo, repa je prava zakladnica vitaminov in mineralov, ki pa je dolga leta zaradi priljubljenosti drugih vrtnin ostala nekoliko zanemarjena. Na srečo se je v zadnjih letih vrnila na naše krožnike, njeno uporabnost in okus pa cenijo tudi najbolj vrhunski kuharji. V prihajajočih zimskih mesecih vam bo predvsem kisla repa popestrila jedilnik.

S pravo posodo za kuhanje do boljših kulinaričnih podvigov
Kuhanje je lahko pravi užitek, če zanj uporabljamo kakovostne pripomočke. Kakšen okus bo imela hrana namreč ni odvisno le od vaših kuharskih spretnosti, poznavanja kuharskih tehnik in odlično razvitega okusa. Zelo pomembno vlogo pri tem igra tudi posoda za kuhanje in ostali kuharski pripomočki.

Spoznajte inovativne rabe za domača zelišča
Pretekli konec tedna smo na POP TV lahko prvič spremljali novo magazinsko oddajo Zelena dežela, v okviru katere sta se voditelja Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren odpravila odkrivat lepote Slovenije. Kaj zanimivega sta se naučila o zeliščih in njihovi vsestranski uporabi, lahko izveste v nadaljevanju.

Kakšna mora biti posoda za plinski štedilnik?
Plinske pečice in plinske kuhalne plošče so priljubljene naprave za kuhanje po vsem svetu zaradi relativno nizkih obratovalnih stroškov in širokih kuhalnih zmogljivosti. Čeprav se v zadnjem času vse več ljudi odloča za steklokeramično ploščo, pa kuhanje na plin še zdaleč ni stvar preteklosti. V naslednjih vrsticah najdete praktične nasvete glede izbire posode, ki jih je dobro upoštevati, če kuhate na plin.