okus

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
Kumato paradižnik je eden tistih boljših, lahko bi rekli celo elitnih sadežev svoje vrste, za kar obstajata vsaj dva razloga. Prvi je njegov zanimiv, nekoliko nenavaden videz, drugi pa redkost semen in sadik na trgu. Seveda ne gre zanemariti niti njegovega sočnega in polnega okusa, zato ga, če boste imeli to možnost, le vzgojite in se prepričajte o tem, zakaj je tako cenjen.

7 najpogostejših napak pri prenovi kuhinje
Ko začnemo s prenovo kuhinje, smo polni pričakovanj, idej in navdušenja. Vendar je lahko brez skrbnega načrtovanja to projekt, ki v kasnejših obdobjih povzroči nemalo preglavic. A kako se izogniti raznoraznim pastem? To je vprašanje, ki si ga lastniki postavijo, ko se lotijo prenove kuhinje. Ustvariti je treba funkcionalen, učinkovit in estetsko privlačen prostor, ki ustreza potrebam sodobnega gospodinjstva. Ta cilj pa je lahko dosežen le, če ne pride do pogostih napak, o katerih bomo govorili v članku.

Kakšna naj bo temperatura v hladilniku?
Hladilnik je zagotovo eden najpomembnejših izumov med gospodinjskimi aparati. Ob ustrezni temperaturi živila ohranja hladna ter varna za uživanje več dni ali celo tednov, tako da upočasni rast bakterij. A to seveda le ob predpostavki, da je nastavljen na pravilno temperaturo. Preberite, kaj pravijo strokovnjaki o tem.

Limona, kot je še niste videli
Budina roka je agrum iz družine citronovk, ki je videti kot limona, iz katere rastejo nekakšni dolgi prsti. Čeprav v notranjosti ne vsebuje mesa, je sadež izjemno dišeč, lupina pa je uporabna na enak način kot limonina. Čeprav gre za drugo, sorodno rastlino, se včasih zgodi, da takšen sadež prav zares zraste na povsem običajnem limonovcu.

Zelišče, ki ne sme manjkati na nobenem vrtu
Meta je zelo trpežna trajnica, ki jo je enostavno prepoznati ne samo zaradi njenega svežega, rahlo ostrega vonja, temveč tudi po specifični obliki listov in stebel. Vsi predstavniki rodu 'mint' imajo namreč nekoliko zaobljena stebla in zelo značilno razporeditev listov. Dolga stebla, ki rastejo v višino in se hitro razraščajo, rastlini omogočajo precej agresivno širjenje. Poleti meta razvije majhne bele ali vijolične cvetove, ki privabljajo čebele, metulje in številne druge opraševalce.

Žajbelj: zdravilna dišavnica, ki je ena najpreprostejših za vzgojo
Žajbelj, zelišče izjemne zgodovine in številnih koristnih lastnosti, je že stoletja prisoten v različnih kulturah in tradicionalni medicini. Zelo verjetno je tudi ena izmed dišavnic, ki jih lahko najlažje gojite doma. Preberite, zakaj je tako zelo cenjen in kako si lahko čudovit lonček ali gredico žajblja vzgojite sami doma.

Šetraj: zelišče, ki se odlično ujame z rožmarinom in žajbljem
Šetraj je enoletno zelišče, ki je del družine mete. Včasih se uporablja kot nadomestek ali v kombinaciji z rožmarinom, timijanom ali žajbljem. Najbolj poznana sta vrtni šetraj in kraški šetraj, ki se med drugim razlikujeta po tem, v katerem delu leta ju gojimo. Vrtni šetraj potrebuje toplo vreme in ga pogosto imenujemo tudi poletni šetraj, kraški oz. gorski šetraj, pa velja za zimsko zelišče.

Je uporaba cvrtnika na vroč zrak res bolj varna od mikrovalovne pečice?
V današnjem hitrem tempu življenja, kjer je čas bistvenega pomena, so kuhinjski aparati, ki ponujajo udobje in učinkovitost, postali sestavni del našega življenja. Če je morala biti do nedavnega v praktično vsaki kuhinji mikrovalovna pečica, jo je v zadnjih letih zamenjal cvrtnik na vroč zrak. Polemike glede tega, kako zdrava je hrana, pripravljena v enem ali drugem aparatu, pa kar ne pojenjajo.

Je bolje kuhati na indukcijo ali plin?
Kuhanje na indukcijski plošči postaja pravi hollywoodski trend. Morda ne toliko trend kot zakon, ki ga je sprejel mestni svet Los Angelesa in mu sledijo tudi v nekaterih drugih delih ZDA. Določilo, ki bo začelo veljati s 1. januarjem prihodnjega leta, namreč prepoveduje vgradnjo plinskih štedilnikov v novogradnje.

Mož Tinkare Fortuna na vrtu postavil prav posebno hiško
Tinkaro Fortuna mnogi poznajo kot članico glasbene skupine Bepop, ki od leta 2019 deluje kot ženski trio Bepop ladies. Ampak Tinkara je še veliko več kot to. Poleg naziva uspešne podjetnice in avtorice otroških slikanic je tudi ponosna mama treh deklet, svoj dom pa si je z možem ustvarila v čudoviti hiši, odmaknjeni od mestnega vrveža. Mi smo pokukali na njen vrt, na katerem stoji prav posebna lesena hiška.

Imajo začimbe rok uporabe?
Začimbe so po svetu in pri nas izjemno cenjene in oboževane. So tisti del, ki dajo hrani poseben okus in vonj, meso, ribe in ostala hrana pa brez njih preprosto niso več isti. Pa imajo tudi začimbe rok uporabe?

Prepoznate to čudovito čebulnico?
Ob besedi čebula najverjetneje v prvem trenutku ne pomislite na rožo. Toda čebula, ki je nepogrešljiva v kuhinji, ima bližnje sorodnice, ki lahko na vrtu, balkonu ali terasi delajo družbo okrasnim cvetlicam.

Napake v spalnici, ki jih mnogi nevede delajo
Okus je zelo subjektiven pojem. Nekaj, kar je lepo za nas, ni nujno lepo za nekoga drugega. Čeprav je rečeno, da se o okusih ne razpravlja, so trendi tisti, ki upoštevajo splošno sprejete norme lepega. Po njihovem mnenju lažje ocenimo, kaj je trenutno 'in', kaj že zdavnaj ni v modi in kaj bi morali zamenjati v omari ali v tem primeru v svojem domu.

Če želite vzgojiti bolj pekoč čili, ga posadite na čim bolj sončno mesto
Če imate radi pekočo hrano, potem vas bi morda zanimalo, kako si ga pridelate sami? Lahko ga posadite na vrtu, a brez težav uspeva tudi v posodi na balkonu ali zunaj na okenski polici, včasih mu takšno okolje celo bolj ustreza.

Naberite jih zdaj, da vam pozimi ne bo žal
Ste tudi vi med tistimi, ki ob prehladu prisegajo na domač sirup iz smrekovih vršičkov? Če si želite letošnjo jesen lajšati simptome prehlada ali okrepiti imunski sistem z domačim zvarkom, potem je zdaj zadnji čas, da se lotite priprave.

Ali veste, kaj je oka?
Poznate to majhno korenasto zelenjavo, ki izhaja iz Peruja in spominja na krompir? Gre za oko ali andski krompir, kot mu tudi pravimo pri nas. Najbolj pogosto ga zasledimo v Boliviji in Peruju, precej znan pa je tudi na Novi Zelandiji. Ker ima pred krompirjem resne prednosti – nima namreč znanih škodljivcev ali bolezni – pa postaja vedno bolj poznan tudi v drugih delih sveta.

To morate prebrati vsi ljubitelji regrata
Narava nas že razveseljuje s težko pričakovano vitaminsko bombo - regratom. Če se boste tudi vi odpravili na travnik ali na tržnico po regrat, morate poznati nekaj osnovnih lastnosti te dragocene rastline.

Veste, kaj pomeni, če imate led v zamrzovalniku?
Led v zamrzovalniku ni le nadležen, ampak lahko vpliva na kakovost hrane, povzroči neprijeten vonj in celo oslabi učinkovitost zamrzovalnika. Vendar obstajajo načini za boj proti temu.

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
Jagodičnica (Arbutus menziesii) je širokolistno zimzeleno drevo, ki spada v družino vresovk. Njeno naravno okolje so mešani gozdovi severozahoda ZDA. Pogosto jih najdemo poleg duglazij, sekvoj in drugih iglavcev. Ker so odporne na sušo, ne prenašajo pa zmrzali, so pri nas bolj primerne za predele ob obali, kjer zime niso tako ostre.

Zdravilna rastlina, ki smo jo jedli že kot otroci
Kislica je ena od številnih trdoživih trajnih zelišč iz družine ajdovk (Polygonaceae). Njeni listi so rahlo ostrega kislega okusa, kar je posledica vsebnosti oksalne kisline. Vse vrste so široko razširjene v zmernih regijah in v večini primerov rastejo kot plevel, glede na njihove zdravilne lastnosti pa jih je mogoče tudi gojiti.

Trik, kako oživiti ovenelo solato in druge vrste zelenjave
Se vam pogosto zgodi, da se solata, fižol, korenje in druga zelenjava v vašem hladilniku pokvarijo, še preden jih uspete porabiti? Poln predal zelenjave, ki je bila še dan ali dva nazaj sočna, hrustljava in polna vitaminov, sedaj pa je uvela in nič kaj privlačna na pogled, nam lahko pošteno pokvari dan. Na srečo pa ni nobene potrebe, da takšno zelenjavo in sadje takoj zavržete.

To so najbolj tipične azijske začimbe
Bistvo azijske kuhinje je v iskanju ravnovesja. Ravnovesja med slanim in sladkim, med toplim in hladnim, med slanim in kislim. Kljub temu, da azijska kulinarika zajema širok spekter kuhinj, vse od vietnamske pa do japonske, tajske, kitajske in tako naprej, pa je vsem skupen bistveni element. Veste v čem se skriva popolnost azijskih jedi? Zagotovo v drznih okusih in intenzivnih aromah, ki jih dobimo, če v jed dodamo nekaj ščepcev začimb. Nekatere izmed tipičnih azijskih začimb so poznane tudi drugje po svetu in jih uporabljamo tudi pri nas, medtem ko so nekatere precej specifične in boste morda zanje slišali prvič.

Grah je prva zelenjadnica, ki jo posejemo spomladi
Le kaj je boljše kot nežni mladi stroki živo zelenega in rahlo sladkastega graha, ki naznanjajo pomlad? Ta enoletna zelnata rastlina iz družine metuljnic je precej preprosta za vzgojo, prav tako pa ni nobene bojazni, da bi vam zaradi mraza pomrznila – četudi je ena prvih vrtnin, ki jih posadimo že zelo kmalu v začetku sezone, takoj ko sonce vsaj malo ogreje zemljo.

Idealno živilo v zimskih dneh
Predvsem v hladnejših mesecih se kislo zelje večkrat znajde na našem jedilniku. Pa ne samo zato, ker naj bi blagodejno vplivalo na alkoholnega mačka po službenih zabavah, pač pa zato, ker obogati našo prehrano z zanimivimi okusi in aromo, hkrati pa krepi naš imunski sistem ter nas tako brani pred prehladi, ki so v tem času nočna mora veliko ljudi. Privoščite si ga torej brez slabe vesti.

Poznate razliko med žafranom in žafraniko?
Žafraniko in žafran med sabo pogosto mešamo, saj gre za začimbi, ki se pravzaprav uporabljata na podoben način. Seveda pa ne gre zanemariti dejstva, da gre za dve različni rastlini, med katerima obstaja nekaj ključnih razlik. Poglejmo, kje in kako raste žafran ter kako žafranika in po čem ju ločimo.

Družba 9 psov zvezdnici tako zadostuje, da sploh ne razmišlja o partnerju
Nobena skrivnost ni, da je priljubljena igralka Demi Moore velika ljubiteljica psov. Doma jih ima kar 9 – med njimi tudi ljubko čivavo, ki jo pogosto vzame s seboj celo na rdečo preprogo. A to še zdaleč ni vse, kar slavna zvezdnica in njena psička počneta skupaj.

6 zaobljub, ki bodo vaš dom naredile prijetnejši
Letos bo vse drugače – pogosto slišimo v januarju. Veliko se bomo gibali, zdravo jedli in skrbeli zase. Vse lepo in prav, ampak kaj pa tista žarnica, ki v kleti ne sveti že nekaj let? Ali pa popravilo mize, ki se ga otepate že več mesecev? Vaše stene že dolgo čakajo na beljenje? Morda je letos čas, da uredite tudi tiste stvari v svojem domu, od katerih bolj ali manj neuspešno že dalj časa odvračate pogled. Konec koncev urejen dom pomeni tudi urejene misli in prijetnejše življenje brez stresa – verjemite, izplačalo se bo.

Zelišča, ki brez truda uspevajo tudi več let
Le kdo na svojem vrtu ne bi želel dišečih zelišč, ki se obdržijo tudi več let? Zelo enostavno jih je gojiti, poleg tega pa mnoga zdržijo do prve zmrzali in spomladi sama ponovno poženejo. Tako boste ustvarili popoln zeliščni kotiček, kjer lahko v vsakem trenutku naberete svoja zelišča za kuhanje, popestritev limonade, koktajlov in čaja ali preprosto uživate v prijetnem vonju, ki ga oddajajo med rastjo. Če potrebujete še več razlogov, zakaj so zelišča, ki uspevajo več let, dobra izbira, potem berite naprej.

Trik za lupljenje granatnega jabolka
Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Zelišča, ki jih lahko gojimo tudi pozimi
Zelišča so precej trpežne rastline, ki ne uspevajo le na vrtu, ampak se odlično obnesejo tudi v cvetličnih koritih. Od timijana do aromatičnega žajblja v loncih, posodah in okenskih koritih. Poglejte, katera zelišča lahko gojimo tudi pozimi.