zelenjave

Vrtnarji, pozor!
Pa smo jo dočakali! Novo, že tretjo sezono priljubljene oddaje Vrtičkanje, namreč!

Najpogostejše napake, ki jih delajo amaterski kuharji
Kuhanje je že od nekdaj za marsikoga nekaj povsem samoumevnega, v zadnjih letih pa je od poplavi vseh kulinaričnih TV šovov in eksperimentiranjem z različnimi tehnikami in okusi postalo prava modna muha. Ampak večina nas je za štedilnikom še vedno laikov, in ker smo vsi krvavi pod kožo, seveda delamo tudi napake, ki se jih pogosto niti ne zavedamo. Preverite, katere so najpogostejše napake amaterskih kuharjev!

Februar v Ljubljani mineva v znamenju lokalne samooskrbe
Ljubljana je drugi mesec leta, v katerem se mesto ponaša z nazivom Zelena prestolnica Evrope, posvetila lokalni samooskrbi. V ta namen so za meščane pripravili vrsto delavnic, na katerih bodo predstavili pot od pridelave do nakupa lokalno pridelanih izdelkov. Eden izmed večjih projektov občine na področju samooskrbe so sicer ljubljanski vrtički.

Prijavite se in si zagotovite bogat pridelek
Na srečo se vedno več ljudi zaveda pomena uživanja zdrave in ekološko pridelane hrane, predvsem svežega sadja in zelenjave. Navkljub široki izbiri ekološko pridelane zelenjave se pravi vrtnarji strinjajo, da je edina prava, neoporečna in energetsko polna le tista hrana, ki jo uporabnik pridela sam. Če bi tudi vi radi gojili lastno zelenjavo, a nimate vrta, še ni vse izgubljeno. Zelenjavo pa tudi sadje in zelišča namreč lahko gojite na balkonu v koritih ali modularnih vrtovih, lahko pa vrt tudi najamete. Preverite, kaj vse morate vedeti, preden naredite svoje prve vrtnarske korake.

Pomembno opozorilo za kmete
Globalno spreminjanje podnebja pridelovalce zelenjave vse bolj silijo v to, da bodo morali v prihodnje bolj upoštevati in razumeti tudi agrometeorološke napovedi, poudarjajo v Agenciji za okolje. Kot poudarja agrometeorologinja Andreja Sušnik, se ozračje v Sloveniji segreva, zmanjšuje pa se količina padavin.

Jih tudi vi zanemarjate?
Seveda je logično, da skoraj nikomur ne pride na misel, da bi cele dneve sesal, poliral, čistil in razkuževal popolnoma vse kotičke stanovanja in tudi nihče ne trdi, da je to potrebno. Je pa dobro, da v našem domu vendarle vzdržujemo čistočo in svežino, vredno pa se je spomniti tudi na nekatere površine in predmete, ki jih pogosto pozabljamo očistiti.

Zakaj si ga ne bi omislili?!
Ni ga slajšega sadeža zemlje od tistega, ki je zrasel pod delom naših rok. Takšni so tudi najbolj zdravi, njihova pridelava je ekološko najbolj prijazna in so najcenejši. Da boste imeli na svojih krožnikih pozimi poleg kislega zelja in repe še kakšno domačo zelenjavo, si omislite rastlinjak.

Ne boste verjeli, kako zelo so koristni
Med pripravo okusnih obrokov marsikatera gospodinja, pa tudi kakšen ljubitelj kuhanja močnejšega spola, zavrže olupke, stebla in liste nekaterih vrst sadja in zelenjave, kar je velika napaka. Mnogi tako imenovani odpadki namreč vsebujejo veliko več vitaminov in drugih koristnih snovi kot sami plodovi in jih prav tako lahko uporabimo pri pripravi obrokov ali drugje v gospodinjstvu.

Pravi hit tudi v Sloveniji
Še preden so znali plesti in tkati, so naši predniki polstili volno, in če menite, da je pojav sodobne tehnologije polstenje popolnoma izkoreninil, se motite. V zadnjih letih se je zanimanje za učenje te tehnike izdelave tekstila namreč močno povečalo, tudi pri nas, izdelki iz filca pa so pravi ’hit’.

To fotografijo nam je poslala bralka
Na Bizeljskem je očitno prav posebna klima ali pa je bogat pridelek posledica ljubezni do vrtnarjenja. Po tem, ko smo lahko pred kratkim občudovali orjaške paradižnike, ki so zrasle na vrtu dedka bralke Tee, nam je sedaj ta poslala še fotografije orjaškega česna.

Bralka Tea: 'Razlika je več kot očitna!'
Bralka Tea iz Bizeljskega nam je poslala fotografije paradižnikov, ki so zrasli na njihovem domačem vrtu. Vsi so veliki, eden pa še posebej izstopa. Namenoma je poleg postavila kupljen paradižnik, da se vidi razlika.

Kako temeljito očistiti desko za rezanje?
Naj bo lesena ali plastična, deska za rezanje je pravo gojišče bakterij, zato je še kako pomembno, da jo redno in temeljito čistimo. A za razliko od plastične, ki jo lahko z ostalo posodo operemo v pomivalnem stroju pri visoki temperaturi in tako nekoliko omilimo gojišče bakterij, moramo biti pri čiščenju in vzdrževanju lesene deske še posebej temeljiti.

Presenetljiva lokacija majhne kmetije, ki letno pridela ogromne količine hrane
Neverjetno majhna kmetija proizvaja več kot 2.700 kilogramov hrane letno, in to na samo približno 405 m2. Presenetljiva pa je tudi lokacija: nahaja se le 15 minut stran od središča Los Angelesa.

Kako vreme vpliva na pridelek?
Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije zaradi toplega vremena, ki z občasnimi padavinami vztraja zadnjih nekaj tednov, v kmetijstvu še ne zaznava težav. Pridelki zgodnjega sadja in zelenjave ter njihova kakovost so večinoma dobri, medtem ko je količina pridelane pšenice nekoliko manjša, a je njena kakovost povprečna oz. dobra, so pojasnili za STA.

Poznate pravila zamrzovanja sadja in zelenjave?
V tem času nas naš vrt razveseljuje z bogatim pridelkov, a se velikokrat zgodi, da vsega sadja in zelenjave preprosto ne moremo pojesti svežega, zato je najbolje, da ga zamrznemo. A pred tem je dobro poznati nekaj osnovnih pravil, da bodo tudi zamrznjena živila ohranila hranilne vrednosti, okus in čvrstost.

Opremite dom kot v Provansi
Provansa je dežela, kjer se Sredozemsko morje sreča z Alpami, hipnotična polja sivke, dišeči nasadi rož, palm in borovcev pa se pomešajo s prijetnim hladom smrek. Majhne, brezčasne vasice in hiške s svojevrstnim slogom opremljanja, ki ga posnemajo številni domovi po vsem svetu.

Kako pogosto jih je treba zalivati?
Vrtnarjenje je za marsikoga popoln užitek, a vendarle je pri vzgoji zelenjave in cvetja potrebna velika mera doslednosti, četudi nimate vrta in pridelek vzgajate v posodah in koritih na balkonu. V 6. oddaji druge sezone Vrtičkanje sta nam Metka in Tina med drugim zaupali, kdaj in kako pogosto je treba rastline v koritih in posodah zalivati.

Kako ukrepati, ko naš mali ljubljenček zboli?
Hrčki načeloma veljajo za zdrava in zelo odporna bitjeca, a kljub temu se tudi oni kdaj pa kdaj spopadajo z zdravstvenimi tegobami, ki pa so v veliki meri posledica stresa, neustrezne prehrane ter higiene v kletki. Če torej za našega ljubljenčka lepo skrbimo, bo ostal zdrav in živahen vse svoje kratko življenje.

Hrvaški proizvajalci hrane ocenjujejo ...
Za velikonočne praznike bodo Hrvati poskrbeli, da bodo mize bogato obložene, za to pa bodo v povprečju porabili od 600 do 1500 kun (od 80 do 200 evrov). Pojedli naj bi okoli 3000 ton šunke, 25 milijonov jajc, 120 ton polenovk, 800 ton mlade čebule, 350 ton jagnjetine, 50 ton hrena in 400 ton redkvic, ocenjujejo hrvaški proizvajalci hrane.

Odlični nasveti za bogato rast cvetja in zelenjave
Ste vedeli, da lahko dvorišče spremenite v pravi reciklažni „center“? Naj rože cvetijo polno in bogato, naj vam bo domača in ekološko vzgojena zelenjava v slast in veselje. Če še niste poskusili, vam bo nekaj naših napotkov prišlo še kako prav!

Naredivrt.si - brezplačna aplikacija za izris zelenjavnega vrta
Vrtnarjenje je vse bolj popularno, bodisi zaradi večje ekološke zavesti ali pa gospodarskih razmer. Najtežji in najpomembnejši korak za uspešno vzgojo zdrave, domače in okusne zelenjave pa je dober načrt vrta, ki upošteva število potrebnih rastlin, sadilne razdalje, kolobar, dobre sosede in mešane posevke. Zdaj ni več potrebno, da je tako naporen.

Vabimo Vas na 21. Gregorjev sejem
Gregorjev sejem je prvi in največji spomladanski kmetijski sejem v Sloveniji. Naše vodilo že 21. Gregorjevega sejma želi na vaših mizah pričarati pridih domačnosti. Doma pridelano, z znanim poreklom in načinom pridelave, je to, v kar zaupamo. Zato je NOVOST LETOŠNJEGA SEJMA šotor »Domače.Najboljše!« s predstavitvijo pridelkov in izdelkov s slovenskih kmetij.

Vse kar morate vedeti o permakulturi
Permakultura naj bi po mnenju mnogih vse bolj postajala tudi način našega življenja in razmišljanja. Vse, kar morate vedeti o permakulturi, si lahko preberete v nadaljevanju.

Hotela je le mami pripraviti kosilo ...
Doma nimamo vedno na voljo sveže zelenjave in zato velikokrat pripravljamo zamrznjeno. Nič takega, bi rekli, a če bi vedeli, kaj nekateri najdejo v vrečki z zamrznjeno zelenjavo, bi se zgrozili.

Kaj jemo v Sloveniji?
Dnevna potrošnja mesa, krompirja in žit na prebivalca se je v preteklih 10 letih zmanjšala, po drugi strani se je povečala dnevna potrošnja druge zelenjave, a še vedno ne dosega prehranskih določil, kažejo statistični podatki, zbrani v brošuri Nekaj ščepcev podatkov o hrani. Stopnja samooskrbe s hrano, zlasti z zelenjavo, krompirjem in žiti, upada.

Nikar jih ne mečite v smeti!
Tudi vi sodite med tiste, ki kavne filtre mečejo v smeti? S tem ni sicer nič narobe, a ko boste prebrali nasvete neke blogerke, boste naslednjič dvakrat premislili, preden jih boste zavrgli.

Pod to leseno hišico se skriva pravi zaklad
V Sibiriji, natančneje v ruskem mestu Yaktusk, se nahaja lesena hiška, ki na prvi pogled z ničimer ne vzbuja pozornosti. A kar se skriva pod njo, lahko reši človeštvo v primeru katere od naravnih katastrof.

Je boljša plastična ali lesena deska za rezanje?
Dandanes je tržišču malo morje različnih desk za rezanje zelenjave, kruha in mesa iz različnih materialov, a večinoma so bodisi lesene bodisi plastične. Eni prisegajo na prve, ker so bolj naravne, spet drugi na slednje, ker naj bi se na njih nabralo manj bakterij in so tudi dlje obstojne. A še vedno se mnogokrat poraja vprašanje, katere so boljše oziroma našemu zdravju prijaznejše.

Privoščite si pravo vitaminsko bombo
Tina in Metka, ki smo ju spoznali v oddaji Vrtičkanje, nista le odlični vrtičkarici, pač pa sta tudi pravi zakladnici zdravih in zanimivih idej, kako sadje in zelenjavo lahko uporabimo drugače kot smo vajeni. Tu je recept za njun priljubljen smoothie!

Vzgojite kalčke kar v kuhinji
Ko bo pozimi naš vrt počival in nam bo začelo primanjkovati z vitamini bogate zelenjave, lahko na kuhinjskem pultu ali okenski polici vzgojimo z vitamini in minerali bogat nadomestek, ki je vsestransko uporaben in izjemno zdrav. Preberite, o kateri zakladnici zdravja govorimo!























